Een bevredigend seksleven na de bevalling: zo doe je dat

22.11.2019 00:10
stelletje verliefd in bed knuffelend

Kinderen krijgen én een bevredigend seksleven houden, is dat mogelijk? En hoe doe je dat dan? Tips en tricks om je seksleven weer op de rit te krijgen – op het moment dat jij er weer zin in hebt, natuurlijk.  

LEES OOK: 7 Fasen waar iedere pasbevallen moeder doorheen gaat voor ze weer seks heeft

Een bevalling kan behoorlijk intensief zijn. De eerste periode die erop volgt, ook. Seks komt daarmee op een lager pitje te staan, want veel vrouwen zijn simpelweg te druk en moe om meteen weer ’50 shades of grey’ tekeer te gaan. Helemaal niet erg! Want op een gegeven moment komt het wel weer, en kun jij er ook weer van genieten.

Zo ongeveer zes tot acht weken na de bevalling zou je in principe weer aan seks kunnen beginnen. De boel is dan voldoende hersteld. Je moet sowieso wachten met seks tot je gestopt bent met bloeden. Bij de een duurt dat langer dan bij de ander. En als je eenmaal bent hersteld, betekent dit nog niet dat je ook automatisch zin hebt om te vrijen. Er zijn genoeg redenen waarom je dat nog niet zou willen; omdat je er simpelweg nog niet klaar voor bent, je te moe bent, of te druk met het zorgen voor je pasgeboren baby. Je kunt stress hebben van je niet lekker in je vel voelen zitten; allemaal mogelijk. Voel je in elk geval niet schuldig als je in de eerste maanden na de bevalling er mentaal nog niet aan toe bent; je bent de enige niet. En voor een bevredigend seksleven na de bevalling zijn er toch echt twee mensen nodig, dus zorg ervoor dat je je lekker op je gemak voelt voor je er weer aan begint.

Seks na de bevalling kan ook nog eens in het begin niet zo fijn zijn als gevolg van verschillende dingen. Zo kan je vagina droger zijn dan normaal als gevolg van schommelingen in de hormonen, je kunt moe zijn, je kunt pijn ervaren als gevolg van inscheuren en hechtingen etc, je kunt pijnlijke borsten hebben en een orgasme kan heftig aanvoelen, net als een wee. Het kan dus nogal spannend zijn om weer met seks te beginnen na de bevalling. Maar als je een beetje rustig aan doet en je partner en jij allebei op je gemak, komt het vast goed.

Belangrijk is dus sowieso dat je pas weer aan seks begint als je er echt aan toe bent. Want als jij gestrest bent of niet lekker in je vel zit, wordt het sowieso geen fijne ervaring!

Wat tips:

  • Praat met je partner over wat jullie verwachten, verlangen, en wat jullie angsten zijn etc.
  • Probeer ervoor te zorgen dat je ontspannen bent, bijvoorbeeld door een lekker glaasje wijn te drinken
  • Zorg ervoor dat het moment rustig is: zorg bijvoorbeeld dat de baby bij de oppas is, zodat je niet de hele tijd hoeft te gaan kijken of de baby aan het huilen is
  • Maak er geen grote toestand van en probeer het als iets luchtigs en leuks te zien. En vind je het toch niet relaxed? Dan ga je volgende keer weer verder waar je gebleven bent
  • Wil je vaker seks? Maak er een vast tijdstip van in je agenda
  • Gebruik glijmiddel om een droge vagina te voorkomen

Nog meer tips hoe je seksleven een boost kunt geven? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina.

LEES OOK: Dingen die je moet weten over seks tijdens de zwangerschap EN daarna

Niets meer missen?
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief