Borstvoeding versus flesvoeding: zoek de verschillen (eh…)

03.08.2022 06:00

Je baby te eten geven met een fles of je borst. Zit daar nou heel veel verschil tussen? Franke zette de verschillen op een rijtje en kwam tot een opmerkelijke conclusie.

Lees ook: Werkende moeder versus thuisblijfmoeder: zoek de verschillen!

Oké. Ik heb borstvoeding gegeven. En flesjes. En zo ken ik nog heel veel moeders, die borstvoeding hebben gegeven, en/of flesjes. Wil je nou weten; wat zijn nu werkelijk de verschillen? Nou, deze dus.

 1. Moeders die borstvoeding geven
  Willen het beste voor hun baby, net als de slogan al zegt. Soms hebben ze geluk en gaat die borstvoeding helemaal vanzelf, soms zijn ze de sjaak en krijgen ze te maken met ellendige dingen als ontstekingen, lurpe tepels of baby’s met spruw. All part of the game.
  Moeders die flesjes geven
  Willen het beste voor hun baby. Hebben meestal goed overwogen waarom ze dat willen geven met voeding uit een pakje. Omdat ze namelijk bovengenoemd leed willen voorkomen, hun man er veel bij willen betrekken, control freak zijn en precies het aantal CC willen weten dat de baby binnenkrijgt, of moeite hebben met borsten in het openbaar.
 1. Moeders die borstvoeding geven
  Hebben er, zeker in het begin, een dagtaak aan om die borstvoeding in een ritme te krijgen. Goed leren aanleggen, goed je tepels drogen om kloven en ander leed te voorkomen, bevroren koolbladeren en zalfjes, blokdagen; man, dat is wennen!
  Moeders die flesjes geven
  Hebben er, zeker in het begin, een dagtaak aan om die flesjes in een ritme te krijgen. Elke dag 10 cc meer, moest dat nou met gekookt water of uit de kraan, verwarmen in de magnetron en gaan we nou flesjes steriliseren? Keuzes, keuzes, keuzes…
 1. Moeders die borstvoeding geven
  Zijn beperkter in hun vrijheid van wat ze consumeren. Jammer, maar die fles wijn atten of een pakje leegstomen is er nog effe niet bij. Maakt niet uit, komt wel weer.
  Moeders die flesvoeding geven
  Kunnen vanaf de dag dat ze met de fles beginnen meteen aan de zuip! Lekker! Zonder schuldgevoel die fles bubbels leeg, hoe heerlijk is dat?
 1. Moeders die borstvoeding geven
  Nemen die baby, zo hóp, over hun schouder overal mee naartoe. Want honger? Dan schud je zo je borst zó uit je mouw ;-). Het eten is direct te bestellen, op de juiste temperatuur en volledig beschikbaar. Zó makkelijk!
  Moeders die flesvoeding geven
  Man, die lopen me toch een partijtje te sjouwen met gekookt water, koud water, voedingstorentjes, flesjes. Echt een enorm gedoe. Dan is borstvoeding geven makkelijker, veel makkelijker.
 1. Moeders die borstvoeding geven
  Zijn de sjaak. Ook midden in de nacht. Want die man, die kan dat klusje dus mooi niet overnemen. Je kunt wel een flesje kolven natuurlijk, die je man dan bijvoorbeeld om 23.00 geeft. Maar dat moeten je borsten wel aankunnen. Want ontplofte borsten, dat is voor niemand leuk.
  Moeders die flesjes geven
  Schakel je man in, ASAP! Dat is nou een van de voordelen, benut ‘m ten volle! Pak je slaap, maak er beiden werk van. Zo fijn om dit samen te kunnen doen!
 1. Moeders die borstvoeding geven
  Weten: geen moment zo intiem en gezellig als de baby aan de borst.
  Moeders die flesvoeding geven
  Weten: geen moment zo intiem en gezellig als de baby op schoot met een fles. Oh, en dat weten papa’s ook.
 1. Moeders die borstvoeding geven
  Moeten zich voortdurend verdedigen voor hun keuzes. Op het meest irritante af. Waarom je in het openbaar borstvoeding geeft, waarom je maar twee maanden borstvoeding geeft, waarom je afwisselt met flesjes want zo leert je baby het nooit, hoe je het durft tussendoor een peukie te roken, waarom je die dreumes nog stééds borstvoeding geeft.
  Moeders die flesjes geven
  Moeten zich voortdurend verdedigen voor hun keuzes. Op het meest irritante af. Waarom je zo’n falende moeder bent dat je er überhaupt niet aan wil beginnen, waarom je maar twee maanden borstvoeding geeft, waarom je niet hebt geprobeerd om te kolven, waarom je zo verdorven bent dat je KUNST-voeding in huis haalt.

Maar dames, wat betreft alle bovengenoemde punten: jouw tieten, jouw keuzes, jouw zaak.
Zo. En nu houd ik erover op. Oh nee. Nog een laatste opmerking. Iets wat écht anders is: ik vond  mijn baby’s tijdens de borstvoedingsperiode veel lekkerder uit hun kruintje ruiken, naar Liga, zo’n vanillelucht. Het is/was me een raadsel. Mocht iemand dit herkennen en/of weten hoe dat zit, ik hoor het graag van je!

Tof als kraamcadeau of gewoon voor jezelf: bestel hier de boeken van Franke.