Budget Baby! 7 tips om te besparen op je babyuitzet

20.03.2015 05:00

Tijdens haar eerste zwangerschap gaf Daphne veel geld uit aan de baby uitzet. Een prijzige wagen, een babykamer serie, een complete badset (met allerlei toeters en bellen die ze achteraf niet heeft gebruikt) en zoveel babykleding dat het niet eens allemaal in de kast paste. Toen haar tweede kind zich aandiende besloot ze het anders aan te pakken.

Baby’s zijn goed voor een miljoenen industrie, zo niet miljarden. Aanstaande ouders (en met name aanstaande mama’s) krijgen spontaan een gat in hun hand wanneer het gaat om aankopen voor hun kleintje. Maar ik kwam tot de conclusie dat ik de helft van mijn aankopen niet eens gebruikte. Toen ik zwanger was mijn tweede ging ik op een (zelf opgelegd) financieel dieet, marktplaats werd mijn beste vriend en ik maakte er een sport van om met een minimaal budget de uitzet bij elkaar te krijgen. Zo kwam ik erachter dat voordelig heel wat anders is dan goedkoop.

1. Meubels
Speur naar leuke losse meubels* (kringloop, marktplaats) en knap ze zo nodig zelf op. Ook al zijn de meubels niet uit een serie als je ze schildert in goed te combineren of dezelfde tinten heb je een prachtige babykamer voor weinig! Heb je echt een klein budget? Koop dan een ledikant en geen wieg. De meeste baby’s groeien na een maand of 3 uit de wieg, terwijl een ledikant wel 3 jaar mee kan gaan. Een commode is trouwens ook niet perse nodig. Ik verschoon mijn kinderen op een aankleedkussen op mijn bed of op een tafel.

2. Kraampakket
Op de alcohol en wat kraamverband na heb ik mijn kraampakket niet aangeraakt. Die van mij kreeg ik via mijn zorgverzekering. Moet jij hem zelf aanschaffen? Zet eens een oproepje op facebook ik durf te wedden dat er zat vrouwen zijn waarvan het pakket ergens op zolder stof staat te verzamelen.

3. Kleding
De eerste weken groeien baby’s als kool en liggen ze de hele dag in hun ledikant/wieg/box. Kleding word al vrij snel te klein en is dus nauwelijks versleten. Ik besloot voor mijn tweede zoon merkkleding tweedehands te kopen het scheelde mij een berg geld en ik vond prachtige setjes waar soms de kaartjes nog aan zaten. TIP: Als mensen de baby kleding cadeau willen doen vraag dan of ze maatje 62 of groter kopen. Die maten draagt je kindje een stuk langer dan 50/56.

4. Accessoires
Leuke items voor de babykamer (hobbelpaard, opbergmandjes, kinderboeken etc) vond ik allemaal op rommelmarkten en in kringloopwinkels voor een paar euro. Ik denk dat ik in totaal 3 tientjes heb uitgegeven om de kamer af te stylen. Op facebook bestaan verschillende tweedehands- ruil en weggeefpagina’s, hier scoorde ik bijvoorbeeld een hippe dreamcatcher die ik ruilde tegen een zak M&M’s

5. Schoenen
Gewoon niet aan beginnen, hoe verleidelijk ze ook zijn die hippe sneakers in maatje 14! Mijn zoon had er zoveel dat ik er een schoenenwinkel mee kon vullen, maar hij droeg ze nooit. Baby’s hebben de eigenaardige eigenschap om de schoentjes uit te trappen (en met een beetje pech verlies je ze dan) en het is gewoon vreselijk onpraktisch om iedere keer die kleine babyvoetjes na het verschonen weer in schoentjes te frommelen. Schoenen (slofjes) hebben ze eigenlijk pas nodig wanneer ze gaan staan en lopen, tot die tijd houd je hun voetjes warm met sokjes of mallots.

6. Kraamcadeautjes
Ik kreeg heel veel spullen dubbel of men gaf mij kleding met vreselijke teksten en opdrukken erop, kleding die linea recta op de stapel “pyjama” belandde als ze al niet direct naar een goed gingen. Bij mijn tweede vroeg ik voornamelijk cadeaubonnen van winkels waar ik zelf graag voor de baby shop (Kruidvat, Hema, H&M). Opa en Oma “sponsorde” in de vorm van een wipstoeltje en een autostoeltje*.

7. Lenen
Een hoop spullen gebruik je slechts enkele weken of maanden (badje, tummytub, wiegje, wagenbak, box) deze spullen zijn dan ook ideaal om te lenen van familie en vrienden.

* Let altijd op de veiligheid en betrouwbaarheid van een product. Een bedje moet voldoen aan bepaalde veiligheidsnormen datzelfde geldt voor een autostoeltje. Omdat je in de meest gevallen niet met zekerheid weet of een autostoeltje betrokken is geweest bij een ongeval of wellicht op een andere manier beschadigd is geraakt is het verstandiger om deze nieuw te kopen, dit geldt ook voor kruiken. Ook spullen als een thermometer, spenen en flesjes kun je vanwege de hygiëne beter nieuw kopen. Bespaar nooit op veiligheid!