De ondankbare taak die cadeautjes kopen heet: ‘Mijn kind is blij met álles’

11.06.2019 18:30

Of het nu gaat om een kraamcadeau of een verjaardagscadeau: Brenda vindt dat er regels voor moeten komen. Of op z’n minst een algemeen geldende richtlijn voor álle moeders. Want elke feestgelegenheid bezorgt haar klotsende oksels.

Nieuw geboren baby’s, kinderverjaardagen, babyshowers: de agenda van de gemiddelde mama staat er vol mee. Hartstikke gezellig zulke feestelijkheden, al is het soms een beetje proppen met drie van die agendapunten in één weekend. Dat terzijde. Voor vrienden, familie, fijne buren en soortgelijken die iets te vieren hebben, maak je natuurlijk graag tijd. Mits vroeg aangekondigd uiteraard, want zelfs het grootste feestbeest heeft met haar kroost, na een race-week, geen tijd (en puf) voor een vierde of vijfde feestje op die twee spaarzame weekenddagen.

Inspiratieloos struinen

Maar: er gaat ook nog iets vooraf aan feestjes. Als je naar een feestje gaat, neem je immers een cadeautje mee. Hoe vaak ik mezelf op zaterdagochtend met mijn peuter en babytweeling zwetend aantref in achtereenvolgens de Hema, speelgoedwinkel, Xenos, Gall & Gall, Etos, een parfumerie, de Blokker en toch nog een keer de Hema om te zoeken naar iets wat iemand misschien leuk zou vinden… Hoofdpijn krijg ik ervan, vooral door ergernis. Want in dat toch al volgepropte weekend, waarin je eigenlijk liefst met het gezin een beetje tot rust wilt komen, is inspiratieloos door winkels struinen echt zonde van de tijd. Ik kan me niet voorstellen dat ik hierin een uitzondering ben.

Uit de krochten van de speelgoedwinkel

Ik wil voorstellen dat we hier daarom met elkaar mee stoppen. Want los van de tijdroof en frustratie, is een ongewenst cadeautje geven voor niemand leuk. ‘Mijn kind is blij met alles’, hoor ik vaak als ik vraag naar cadeauwensen. ‘Dan heb jij een uitzonderlijk kind’, denk ik dan. Kinderen zijn niet blij met iets wat ze al hebben (is me al zo vaak gebeurd), en moeders die het presentje vervolgens kunnen gaan ruilen ook niet. Kinderen die het ene moment dol zijn op Cars, zijn een week later fan van Paw Patrol. Sta je dan met je Bliksem McQueen, opgeduikeld uit de krochten van de bijna gesloten Intertoys drie dorpen verderop. Kinderen die niet van freubelen houden, gaan echt niet juichen van jouw maak-je-eigen-armbandje-van-slechte-kwaliteit-knutseldoos. Ze zullen er, gedrild door pa of ma, een bedankje uitpersen terwijl ze met afhangende schoudertjes naar de cadeautafel sjokken.

Online cadeaulijsten

Persoonlijk ben ik helemaal vóór het opstellen van cadeauwensen. Voelt misschien eerst wat hebberig, maar spullen krijgen waar je niets mee doet: dat is anno 2019 toch ronduit zonde? Denk plastic soep, duurzaamheid, Marie Kondo voor mijn part. Internet-afvinklijstjes, daar glibber ik daarom echt van uit mijn broek. Te handig! En nog leuk om te maken ook. Toen de tweeling eraan zat te komen, voorzag ik nóg meer kleertjes, knuffeltjes en speelgoedjes dan ons huis nu eigenlijk al aankan. Ik maakte een online lijstje met vooral praktische, kleine cadeautips die zeker van pas zouden komen. Iedereen kon vanaf de bank bestellen, wel zo makkelijk. Voor oudere kinderen is zo’n lijstje maken bovendien helemaal fijnheid, want jij weet als geen ander waar jouw kind blij van wordt, veel mee zal spelen of zijn leergierigheid op kan botvieren. Dat is smullen, voorpret. Bijkomend voordeel: niemand hoeft meer bang te zijn om iets te duurs of te goedkoops te geven. Gewoon alleen cadeautjes in dezelfde lage tariefgroep vragen, kan niet mis gaan.

Moeite doen

Als we het dan toch over waarde hebben: gaat zo de emotionele waarde van een cadeautje niet ten onder? Ik vind van niet. Ik heb wel eens iemand horen zeggen dat ‘anderen best een beetje moeite mogen doen voor een passend cadeautje’, en dat ze daarom bewust geen cadeautips gaf als mensen daar naar vroegen. Ik ben van het type dat zelf haar verjaardag niet viert, want iedereen ‘moet’ al zoveel feestjes aflopen en ik vind het leuker als mensen in elk geval komen voor de kinderen. Dus: ik ben misschien wat te streng voor anderen, maar ik vind naar een feestje gaan met mijn kinders al best voldoende moeite. Moeite die ik graag doe, daar niet van. Maar laten we wel wezen: ook Sinterklaas shopt met een wensenlijstje. En die hoeft maar eens per jaar aan de bak.

Lees ook: Hahaha, Nienke Plas weet het beste cadeau voor een babyshower