De 3 slechtste redenen om vanavond geen seks te hebben (go for it!)

28.08.2021 18:00

Wat zijn de meest gebruikte smoesjes om geen seks te hebben? Journaliste Ody Neisingh zocht het uit. Aan de slag, jongens! Het is niet voor niets zaterdagavond! 

LEES OOK: 40 dingen die ik denk als het weer eens tijd wordt voor seks

1)
Ja maar, hoe vaak we het ook doen, het is zelden echt spetterend…

Seksuologen zijn het erover eens dat in een goede, langdurige relatie de seks ‘goed genoeg’ moet zijn. Vaak leuk, soms gewoon, af en toe adembenemend en dan weer ronduit slecht. Koppels die lang samen zijn hebben een goed seksleven als een kwart van alle sekspartijen echt goed is, wanneer de seks meestal als ‘gewoon’ wordt ervaren en als een kwart van de vrijpartijen niet veel voorstelde. Kortom, als je een tot twee keer per week met elkaar naar bed gaat, heb je met een prima seksleven dus hoogstens een of twee keer per maand fenomenale seks.

2)
Ja maar, ik word niet meer zo opgewonden van mijn partner als in het begin…

Verliefde seks is iets anders dan liefdesseks. We zijn geprogrammeerd om die eerste tijd samen zo veel mogelijk te paren en nageslacht te produceren. Je seksleven vergelijken met het begin van je relatie is vragen om teleurstellingen.

Je zult na een paar jaar iets meer uit de kast moeten trekken. En bedenk dus ook: eigenlijk weet je pas wie een echte koning(in) is in bed nadat je een paar jaar samen bent.

3)
Ja maar, met ons drukke leven zijn we vaak gewoon te moe ’s avonds…

In Amerika hebben ze hier een mooie term voor gevonden: Double Income No Sex (dins). Heel hard werken en dan verwachten dat je elkaar spontaan bespringt tegen de tijd dat je naar bed zou gaan. Arts-seksuologe Mieke Poelsma wijt veel seksuele onvrede aan te hoge verwachtingen van die spontane seks. Agenda’s trekken om intimiteit te plannen gaat voor veel mensen te ver. Maar ja, blijven wachten tot die ene keer dat jullie samen uitgerust op de bank zitten met een glas wijn en fijne muziek, elkaar diep in de ogen kijken en elkaar vervolgens het hof maken, betekent voor de meeste stellen een paar keer per jaar seks. Het is het een of het ander.

Dus. Leg nu je mobieltje neer waarop je op Facebook en Me-to-we zit te loeren. Kijk een beetje zwoel, denk niet aan hoe moe je bent, want voor je het weet kun je bevredigd en wel in slaap vallen.

Dit is een fragment uit het boek Ik heb je, ik hou je van Ody Neisingh. Je kunt het boek hier bestellen.

LEES OOK: Ouders, dit is dé truc om je seksleven te redden (Arie Boomsma zegt het ook!)