De 7 heilige lessen van de goed-genoeg moeder

18.01.2017 05:00
Moeder drukke kinderen relaxen

Ook al wilde je ooit de perfecte moeder worden, gaandeweg het moederschapsproces besef je: dat is helemaal niet mogelijk. Goed genoeg  is…ja, meer dan genoeg! Dit zijn de 7 heilige lessen van de goed genoeg-moeder die iedere mama zou moeten kennen.

Lees ook: Ik zat vol oordelen over imperfecte moeders tot ik er zelf een werd.

De perfecte moeder willen worden, waarom zou je? Want én je baby geweldig opvoeden, in een kakstrak schoon huis ronddartelen, terwijl je zelf met je 55 kilo door een ringetje te halen op superhoge sexy hakken vrolijk fulltime aan je megacarrière werkt, drie dagen per week met vriendinnen op stap bent, ook nog eens een wereldreis onderneemt met je dreumestweeling en peuter en je ook nog twee keer per week spetterende seks met je fokking knappe man hebt: het is maar voor weinigen weggelegd. Daarom hebben wij gesetteld voor de regels van de goed-genoeg moeder. Komen ze:

  1. Wat in de boekjes/op internet staat, hoeft niet te werken. Baby’s zijn net (kleine) mensjes. De één laat zich graag in een überstrak regime persen, de ander zal protesteren. De één slaapt vanaf dag drie probleemloos in een eigen bedje, de ander wil de eerste zes jaar tussen mama en papa in. Dan kun jij heel erg vasthouden aan die methode die bij je vriendin heel goed werkte, maar het is geen garantie voor jouw gezin. Helaas.
  2. Je doet het niet zoals andere moeders. Elke moeder ontwikkelt vroeg of laat een opvoedmethode waarbij ze zich lekker voelt. Controlefreaks hebben baat bij de ouderwetse Rust-Reinheid-Regelmaat, terwijl de laissez-faire-bohémienne misschien meer baat heeft bij een baby die pas om 23.00 gaat slapen – en die dus ook bij lange na niet om 6.00 stipt wakker wordt. Ieder haar eigen ding. Werkt het best. Echt waar.
  3. Andere moeders veroordelen heeft geen zin. Want wat goed is voor jouw baby, jouw peuter, jouw man en jezelf, is iets heel anders dan wat goed is voor de buurvrouw. Het is verleidelijk daar wat van te vinden, vooral omdat er soms behoorlijke druk op het reilen en zeilen van moeders ligt en het fijn is je eigen ding te verdedigen, maar omdat je het zelf ook niet leuk vindt om veroordeeld te worden, leer je: laat ik die ander ook maar niet affikken. Wat weet ik ervan?
  4. Je kunt niet alle ballen gelijktijdig in de lucht houden. Tuurlijk, jij hebt alle ballen in je bezit, maar door schade en schande leer je; ik kan ze niet allemaal tegelijk hoog houden. Als je fulltime werkt, heb je minder tijd om uren te knutselen met je kinderen of de badkamer te verven, als je fulltime bij de kinderen bent, weet je dat je geen ton per jaar binnen harkt, of genomineerd zult worden voor de Ondernemer van het jaar-award. So what?
  5. Er zijn momenten dat je je totaal onzeker voelt. Dat hoort erbij. Ja, er zijn Insta-moeders die blij borstvoeden én ondertussen hun sixpack tonen. Maar de goed genoeg-moeder weet; daar zijn 45 foto’s aan vooraf gegaan en zes soorten filtertjes overheen gepleurd. Dus als je op de eerste stranddag je bleke lijf vol striae tevoorschijn tovert, voelt je je precies drie minuten onzeker. Totdat je even om je heen hebt gekeken en weet: oh ja, het echte leven is geen Juno-filter, opgeleukt met een vaag contrast, vignette en een tilt-shiftje.
  6. Soms mis je je oude leven. Of verlang je naar het leven dat je over een paar jaar zult hebben. Dat hoort erbij. In de tropentijd mag je er best van dagdromen, dat leven dat rustiger is, met meer slaap en tijd voor jezelf. De eerste keer dat je weer met je man uit kan en spetterende, dronken seks zult hebben. Die roman die je kunt lezen zonder vijftien keer per minuut gestoord te worden. Uitslapen tot een uur of tien. Het leuke; het komt allemaal vanzelf. Want, net als de krampjes van je baby en die dreumesaanvallen in de supermarkt, is ook die Tropentijd ook een fase. Een lange, dat wel, maar absoluut een fase.
  7. Soms weet je het even niet meer. Maar dan staan de hulptroepen paraat. Je man, je vriendinnen, andere moeders. De goed genoeg-moeder weet: ik moet om hulp roepen als ik het niet meer trek. Want om hulp vragen, is helemaal niet erg. It takes a village to raise a child. Dus.

Wat is de les die jij hebt geleerd over het moederschap? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina.

Lees ook: Je weet dat je moeder bent als…