De babyverzorgingsroutine voor moeders met weinig tijd

28.07.2020 12:00

Het badritueel: Janne vond het maar stressvol. Gelukkig schoot haar moeder haar te hulp. 

Ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar toen Eva net geboren was, vond ik het hele badritueel behoorlijk stressvol. Ik was bang dat ik haar niet genoeg in bad deed, maar tegelijkertijd was ik bang dat haar huidje zou uitdrogen. Wanneer ik mijn dochter in het water liet zakken, begon ze vaak direct te huilen, en voelde ik me schuldig. Wanneer ze dan eindelijk gewend was, en van het bad leek te genieten, liet ik haar vervolgens weer te lang liggen. Gevolg: ik was de halve dag bezig met wassen, smeren, badderen, weer insmeren…

Moeder weet raad

Na twee weken kwam mijn moeder een paar dagen logeren, en die zag mij zo aanmodderen, dat ze besloot het heft in handen te nemen. Ten eerste, zei ze, hoeft een pasgeboren baby nog helemaal niet zo vaak in bad (oeps! Ik deed het om de dag). Baby’tjes worden niet zo vies, en teveel badderen tast het beschermende laagje op de huid aan (vandaar dat ik maar bleef smeren!). Ten tweede maakte ik er volgens haar een veel te groot ding van. Haar tip: een duidelijke, strakke badroutine, niet te vaak, niet te lang en met zo mild mogelijke producten.

Sindsdien heb ik het badderen teruggebracht naar de essentials. Dat scheelt niet alleen heel veel tijd, ik weet ook precies wat ik wel en niet moet doen. Dat maakt het hele ritueel een stuk relaxter. Dus, hier komt-ie, de ultieme…

Baby-verzorgings-routine-zonder-zorgen

1. Timing: Het was even zoeken, maar inmiddels weet ik wat de beste tijd is om onze dochter in bad te doen. Namelijk na haar middagslaapje, en voor de volgende voeding. Eerst deden we haar vaak s’ avonds in bad, na de voeding, maar dat leidde regelmatig tot spugen. Ideaal is wanneer je baby goed wakker is, en niet te kort daarvoor heeft gegeten. Anders kan je meteen daarna weer opnieuw beginnen.

2. Goede voorbereiding: Voordat we beginnen met het badritueel, zorg ik dat alles tot in de puntjes geregeld is. Dit kun je trouwens ook door je man laten doen, terwijl jij even met de baby knuffelt. Terwijl ik of mijn partner het badje laat vollopen leg ik alvast twee hydrofiele doeken, luier, olie en schone kleertjes klaar, zodat we na het badje meteen kunnen aankleden. Ik zet alle badproducten alvast klaar, en zorg dat alles binnen handbereik is.

3. Vijf minuten badderen: Wanneer ze er eenmaal inligt, vindt onze dochter badderen héérlijk. Toch zorg ik er nu altijd voor dat ze niet langer dan vijf minuten in het water ligt. Langer badderen droogt haar huid onnodig uit, en ze koelt er alleen maar meer van af. Ik laat haar rustig op mijn arm in het water zakken. Met de andere hand was ik haar voorzichtig. Hiervoor gebruik ik een milde, natuurlijke shampoo & douchecrème van Weleda die niet in de oogjes prikt, en de huid zo min mogelijk uitdroogt. Als ik haar haartjes was, doe ik dat als allerlaatste. Een babyhoofdje koelt snel af, dus zorg ik dat ik meteen daarna klaar ben om haar af te drogen.

4. Goed in de plooien: Afdrogen doe ik met een hydrofiele doek, omdat ik daarmee het makkelijkst tussen alle plooitjes kom. Ik werk van boven naar beneden, dus ik droog haar hoofdje het eerst af, en vervolgens haar lijfje. Vooral bij de oksels en de liezen zorg ik dat ik goed tussen alle plooitjes droog, want daar kreeg ze in het begin snel smetplekjes. Mijn dochter is een koukleumpje, dus wanneer ik haar rompje heb gehad, leg ik alvast een doek over haar heen, voordat ik verderga met haar beentjes.

5. Smeren: Voordat ik haar kleertjes aantrek, smeer ik haar in met een verzorgende olie, zoals bijvoorbeeld de verzorgende olie van Weleda met Calendula, die de huid niet alleen beschermt maar ook direct verwarmt (zie koukleumpje hierboven). Dit doe ik net als bij het afdrogen in gedeeltes. De rest van haar lijf bedek ik met een hydrofiele doek, zodat ze het niet koud krijgt. Zodra de olie is ingetrokken, trek ik haar haar kleertjes aan, en klaar is Kees!

1 keer per week

Zo’n uitgebreide wasbeurt doen we ongeveer 1 keer per week, in het weekend, als het wat minder hectisch is. Al met al duurt de hele routine nu minder dan 20 minuten. Omdat ik precies weet wat ik nodig heb, en alles bij de hand heb, loopt het veel gesmeerder en veel minder gestresst. De andere dagen was ik haar gewoon op de commode met een hydrofiel washandje. Haar gezichtje doe ik alleen met wat warm water, en voor de rest van haar lijf gebruik ik een klein beetje milde douchecrème, zodat ze daarna weer heerlijk fris ruikt. Haar billetjes smeer ik daarna in met een verzorgende billenbalsem, zodat ze geen last krijgt van luieruitslag.

Natuurlijke ingrediënten

Nog iets waar mijn moeder gelijk in had, was het gebruik van milde producten. In alle hectiek had ik me daar eigenlijk helemaal niet zo in verdiept. Maar een babyhuidje is natuurlijk nog hartstikke kwetsbaar, en kan snel uitdrogen door water en badproducten. Mijn moeder raadde daarom aan producten te zoeken met 100% natuurlijke ingrediënten. Deze reinigen de huid milder. En ik merk echt veel verschil. Sinds we zijn overgestapt op een milde badproducten (zoals de lijn van Weleda, met Calendula-extract), is Eva’s huid veel minder droog.

In het begin was het hele badritueel absoluut niet mijn favoriete moment. Ik zag er zelfs een beetje tegenop. Maar nu de stress eraf is, en ik beter weet welke producten ik moet gebruiken, gaat het allemaal een stuk makkelijker. Ik kan er nu echt van genieten, en mijn dochter ook.

Calendula Babyverzorging
Dit bericht is geschreven in samenwerking met Weleda. Wist je dat dit merk uitsluitend natuurlijke babyverzorgingsproducten maakt? De Calendula-lijn bestaat onder andere uit een heerlijke verzorgende olie, shampoo & douchecrème, billenbalsem en badmelk. Allemaal op natuurlijke basis en dus veilig voor je baby!