De 7 fases die ieder gezin moet doorstaan tijdens de herfstgriep

10.11.2018 07:00

Femke is niet zo’n grote zonaanbidder, dus vroeger (voordat ze moeder werd) sprong ze een gat in de lucht als de herfst weer in het land was. Dat is, sinds ze met man en zoon een gezin vormt, nogal…uhm… veranderd. De virussen krioelen net iets te snel hun huis binnen. Snotterdesnotter… Maar wat kan je doen? (nou, best wel wat, hoor!)

Het is een soort vicieuze cirkel waarin je belandt als je als gezin ten prooi valt aan het griepseizoen. Het gaat altijd in een vast stramien:

 1. Snotterend kind, meelevende ouders
  “Ja, ja, het is zover, de kleine Max heeft een grote snotneus. Natuurlijk gekregen van die kwijlbaby bij wie hij de hele tijd in de buurt is. Zijn neusje zit dicht, z’n wangetjes zijn rood en hij is een beetje hangerig. Gelukkig nog geen koorts, dus nog maar even aankijken”
 2. Ziek kind, bezorgde ouders
  “Vandaag dan toch maar een dagje thuisblijven van de crèche. Kan oma komen? Nee? Wie blijft er thuis? Wat zeg je, schat, heb jij een meeting? Ik heb ook een heel belangrijke klus die ik moet afmaken, hoor. Nou als ik dan in de ochtend naar kantoor ga en jij ’s middags, dan lukt het allemaal net.”
 3. Kind aan de beterende hand, rillerige moeder
  “Aaaah neeee, nu heb ik ook pijn in m’n keel en snot in m’n neus en kan de verwarming wat hoger? Ik heb het koud!”
 4. Vrolijk, gezond kind, zieke moeder
  “Ik voel me zoooo verrot. Net nu. Op mijn vrije woensdag, als Max de Hele Dag thuis is. Hoe kom ik deze dag door met een peuter die de ganse dag met zijn moeder wil duplo’en?”
 5. Blij kind en dito moeder, verkouden vader
  “Oioioi, man is verkouden. Dat noemt hij meteen ziek, maar wij noemen dit verkouden. Gelukkig zijn Max en ik er weer bovenop om hem kopjes thee te brengen. Oioioi, wat is ie zielig”
 6. DOODzieke vader
  “Hij is nog nooit zo ziek geweest, zegt ie. Overdrijven is ook een vak. Gelukkig heeft Maxje meer compassie met hem dan ik.”
 7. Opgeknapte vader, gezonde moeder en…snotterend kind
  “Dit Ga Je Niet Menen….begint dit nu weer van voren af aan?”

Verkoudheid, griep, lichamelijke malaise; je wil het allemaal niet. Daarom heb ik na een paar ‘kwakkelherfsten’ en winters met onze zoon een heel plan gemaakt om onze weerstand zo hoog mogelijk te houden. Gezond eten, dus voldoende groente en fruit. Daarbij houden we goed in het oog dat we allemaal genoeg slapen en lekker veel tijd in de buitenlucht doorbrengen. Ons geheime middel bij onvoldoende weerstand en om sneller te herstellen als je toch ziek bent geworden is Echinaforce tabletten*. Ooit door mijn moeder geïntroduceerd in het gezin waarin ik ben opgegroeid en nu ook een baken in mijn eigen gezin. Laat die herfst maar komen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Echinaforce van A.Vogel maar de inhoud is 100% van ons. Hoe kom jij de griepperiode door? Hier vind je meer informatie om de winter fit door te komen. Want als moeder heb je toch geen tijd voor griep? #Geentijdvoorgriep

Echinaforce tabletten bevatten Echinacea Purpurea. Deze plant ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand tegen bacteriële en virale infecties.

*Traditioneel Kruidengeneesmiddel op basis van Echinacea purpurea. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.