Dé geheimen van een succesvolle lange relatie

14.02.2016 04:55

Marit was nog net geen achttien toen ze haar man ontmoette. Dat zijn dus al heel wat Valentijnsdagen die ze samen door hebben gebracht. Maar, hoe houd je het nou eigenlijk goed, die relatie? Tussen alle kinderen, de drukke banen en andere stress van het leven door. Marit doet haar succesrecept uit de doeken.

Onze ontmoeting was één groot cliché. Cliché nummer 1: hij trachtte  me te versieren door een drankje aan te bieden. Cliché nummer 2: een drankje in een hele foute club. Cliché nummer 3: aan het einde van de nacht (of het begin van de ochtend, zo je wilt) schreef ik mijn naam en telefoonnummer op een bierviltje. Cliché nummer 4: hij beloofde me te bellen op een bepaalde dag en op een zeker tijdstip, en hield zich daar keurig aan. De rest is geschiedenis.

Lees ook: Relatiecrisis? Dit filmpje kan zomaar helpen!

Afgelopen november werd ik 37 en ben ik nog altijd samen met dezelfde man. Reken maar uit. Niet dat ik dat als een prestatie of verdienste zie, helemaal niet zelfs, ik heb gewoon een ongelooflijk leuke man. Die uiteraard ook zo zijn nukken heeft, maar dat terzijde.  Natuurlijk kent mijn relatie ups and downs, toch heb ik nooit gedacht: jou wil ik inruilen voor een ander. Geen idee wat ons geheim is, eerlijk gezegd doen we allebei maar wat en tot nu blijkt dat prima te werken. Op internet vond ik een Amerikaanse psycholoog die  de geheimen prijsgeeft voor een lange en gelukkige relatie:

Sluit compromissen
Je weet wat ze zeggen: het is geven en nemen in een relatie. Helemaal als je gaat voor de lange termijn. Heb je het gevoel dat je meer zou kunnen geven aan de ander, of juist het idee dat hij vooral neemt? Dan bevind je je wellicht in een ongelijke relatie. Laat je niet verblinden door de liefde.

Práát en luister
Klinkt als een open deur (oké, dat is het ook) maar echt open praten en oprechte interesse tonen, blijkt voor de meesten geliefden nog verdomd lastig. Ego’s en onzekerheden kunnen daarbij behoorlijk in de weg zitten. Toch maar opzij schuiven, want alleen als je bereid bent om de lijn naar je man open te houden, maakt jullie relatie kans op de lange termijn. Wat niet betekent dat je al je ergernissen – bijvoorbeeld het bekende niet terugdraaien van het tandpastadopje – out in the open hoeft te gooien.  Wel: het kenbaar maken van je gevoelens op een respectvolle en duidelijke manier.

Kies je momenten
Als de meest hevige, oplaaiende verliefdheid heeft plaatsgemaakt voor een knapperend vuurtje, meestal als je gaat samenwonen, komen mensen erachter dat “het leven delen” nog best een opgave kan zijn. Helemaal voor wie daarvoor gewend was om lange tijd als single door het leven te gaan. Vroeger of later zul je je ergeren aan de ander. Vraag jezelf daarom af  waar je de meeste energie in wilt stoppen. In een knallende ruzie over zijn rondslingerende (vieze) boxershorts? Of in discussie over het opvoeden van de kinderen? Wat doet er nou werkelijk toe? Precies.

Geef toe aan behoeften
Een grote valkuil van een lange relatie: jezelf wegcijferen voor de ander. Soms gaat dat onopgemerkt, soms bewust. Denk: na de komst van een kind ga jij minder werken en hij niet. Op zich is daar niets mis mee, mits je daar allebei achter staat. Als je diep van binnen toch niet helemaal happy bent met de situatie, gaat het sluimeren, wat uiteindelijk leidt tot tot een uitbarsting. Voorkomen? Zie punt 2.

Lees ook: 10 Onzinnige dingen waar nieuwe ouders over kibbelen.