De millennial als moeder: opvoeding in de jaren ’90 vs. nu

12.01.2023 23:59
opvoeden jaren 90 nu

De millennial als moeder. We zouden het ‘allemaal zó anders doen dan onze ouders’. In heel veel dingen zul je merken dat je een kopie bent van je lieve moedertje, máár in heel veel dingen ook niet. En dat kan dan ook niet, want de tijd is natuurlijk compleet anders. Daarom: opvoeden in de jaren ’90 vs. nu. 

Opvoeden jaren ’90 vs. nu

  • Frisdrank vs. Water
    In de laatste jaren is er steeds meer bekend geworden over gezondheid. Gezond eten, gezond leven, voldoende bewegen. Het is voor sommige mensen verheven tot een ware kunstvorm om zo puur mogelijk door eten te gaan. En daarom is het ook ondenkbaar dat kinderen frisdrank krijgen. Misschien heel zelden, met een etentje, maar ’s middags uit school een glaasje kindercola? Dat zit er niet meer in. Die kindercola heeft plaatsgemaakt voor water met een smaakje. Ook de pakjes chocomel en fristi bij de lunch zijn verruild voor water óf plantaardige melk.
  • Buitenspelen vs. Beeldschermen
    Eindeloze middagen buitenspelen. Buskruit, stoepranden, verstoppertje. Weer of geen weer: het liefst speelden we op straat of in het dichtstbijzijnde speeltuintje. Tegenwoordig niet meer. Middagen op straat hebben plaatsgemaakt voor middagen op de bank achter een beeldscherm. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel leerzame alternatieven op het ‘gewone’ gamen, maar ergens is het toch jammer.
  • Kikkererwtenpasta vs. Hagelslag
    De gezondheidspolitie is ook langs geweest bij het vak van broodbeleg en heeft daar z’n plasje overheen gedaan. Kreeg jij vroeger gewoon een boterham (kwestie van welk brood erin huis was, wit, tijger, bruin, volkoren) met hagelslag en boter als ontbijt op een doordeweekse dag? Dat kan tegenwoordig niet meer. Liever smeren we een klein beetje kikkererwtenpasta of groentespread op onze biologische zuurdesemboterham van de speciale bakker.
  • Iemand thuis vs. Kinderopvang
    Voor velen is dit een kwestie van moeten: vroeger was er iemand thuis voor de kinderen en tegenwoordig zijn beide ouders aan het werk. En er is ook geen goed of fout, maar opvallend is het wel. Waar mama na school (we willen geëmancipeerd papa zeggen, maar het was toch eigenlijk altijd mama) thuis op je zat te wachten met een kopje thee, gaan kinderen nu vaak naar de buitenschoolse opvang.
  • Gezin eerst vs. Mama eerst
    Om in die trant te blijven: de taak van mama was toch vooral wel om het gezin draaiende te houden. Tegenwoordig veel minder, want die verantwoordelijkheid wordt gedeeld. En dat betekent dat er ineens ook ruimte is voor andere dingen. Me-time, welteverstaan. Een avondje naar de sauna, een weekendje alleen weg met een vriendin, regelmatig naar de schoonheidsspecialiste/kapper/nagelstyliste: het zijn allemaal voorbeelden van dingen die onze moeders een stuk minder vaak deden.
  • Groentetraktatie vs. Zakje chips
    Als er iemand jarig was op school, werd er getrakteerd. En leuk dat dat was! Zakjes chips (van Lays), schatkistjes met snoepjes en als je de mazzel had dat een klasgenootje dichtbij school woonde én in de zomer jarig was, werden er ijsjes gebracht. Roomijsjes, om specifiek te zijn staan. Chips, koekjes en snoepjes komen de school nu niet meer in. Traktaties vergen lange voorbereiding van ouders (want alleen een stukkie komkommer is niet om over naar huis te schrijven), maar ook tussendoortjes zijn niet meer suikerrijk of alleen lekker. Gezond is wat de klok slaat.

Lees ook: Oorsmeer en krokodillenpoep. Dit is wat vrouwen vroeger gebruiken als anticonceptie