‘De weekenden besteed ik honderd procent aan de kinderen’

14.06.2015 08:30

In onze nieuwe rubriek ‘Hoe doet ze het toch?’ vragen we werkende moeders hoe zij de avondspits overleven, omgaan met verplichtingen van school om luizen- of biebmoeder te worden en hoe ze hun tijd verdelen tussen de kinderen, een sociaal leven en zichzelf.

Deze week: Margot Bisschops (33), gescheiden moeder van 4 kinderen (Cruz (4), Phoenix (5), Milan (7) en Paris (9) ), heeft een eigen bedrijf Nanny Inc. dat bemiddelt tussen nanny’s en ouders.

Hoe heb jij thuis de taken geregeld als alleenstaand moeder en eigenaar van een eigen bedrijf? Heb je zelf een nanny?
‘Ik heb toen mijn kinderen jonger waren een nanny gehad, maar nu niet meer. Ik kwam erachter dat een nanny goedkoper is dan de kinderopvang en het zorgt voor een hoop rust in het gezin en voor mijzelf. Ik werkte als docent en moest bijna elke dag rennen om de kinderen op tijd op te halen van de crèche. Nu gaan de kinderen allemaal naar school en omdat ik eigen baas ben met kantoor aan huis kan ik flexibele uren werken onder schooltijd of ’s avonds nog even als de kinderen in bed liggen.’

Bijna wekelijks wordt er door scholen een beroep gedaan op ouders om luizenmoeder of voorleesmoeder te worden. Doe jij daar aan mee?
‘Ja, ik heb vier kinderen en ga bij allemaal af en toe mee met een uitje van school. Dit doe ik vooral omdat mijn kinderen dat leuk vinden als ik mee ga. Het fijne van een eigen bedrijf hebben is dat je baas bent van je eigen agenda. Ik ben heel georganiseerd en plan alles ver van te voren. Ik kies ook heel bewust de uitjes waarbij ik echt een dagje op stap ga met de klas van mijn kinderen. Bijvoorbeeld een dagje mee naar een middelbare school, naar museum Naturalis of de Space Expo in Noordwijk. Hiermee help ik toch de juf, maar hebben mijn kinderen en ik er ook het meeste plezier van.’

LEES OOK: Gaat je kind naar school? Dan moet je deze termen écht kennen

Hoe ziet bij jou het weekend eruit?

‘Ik ben gescheiden en mijn ex-man en ik hebben een 50-50 verdeling. Om het weekend zijn de kinderen dus bij mij. Die weekenden besteed ik honderd procent van mijn tijd met de kinderen. Op zaterdag rijd ik met ze naar de sportclubs of hebben ze wedstrijden en daar ben je zo een hele dag zoet mee. Anders gaan we samen boodschappen doen of thuis een beetje rommelen. Als de kinderen bij mij zijn dan ga ik niet naar etentjes of verjaardagen of ik kijk of er een mogelijkheid is om ze mee te nemen, anders ga ik niet. Daar ben ik heel strikt in. Ook werk ik niet in de weekenden dat de kinderen bij mij zijn. Het weekend erop zijn ze bij mijn ex-man en dan heb ik tijd voor vriendinnen en ga ik met ze sporten, lunchen, naar de bioscoop of uit eten.’

Hoe zorg je voor ontspanning?
‘Door te sporten. Op doordeweekse dagen komt het als alleenstaande moeder er niet van, want dan moet je altijd een oppas regelen. Daarom doe ik dat op alle dagen dat ik de kinderen niet heb en ze bij mijn ex-man zijn. Het is voor mij een goede manier op mijn hoofd leeg te maken. Ik ga hardlopen, zit op tennis en doe aan bootcamp. Ook vind ik het gezellig om met vrienden op stap te gaan. Ik heb wel gemerkt dat als je single bent je meer je best moet doen om sociale contacten te onderhouden. Als stel is het toch meer vanzelfsprekend dat je bepaalde verjaardagen of uitjes hebt. Dat was in het begin wel even wennen. Maar door WhatsApp is het nu ook een stuk makkelijker om beter met elkaar in contact te blijven, zonder dat je elkaar elke week ziet. Ik weet meer van mijn vriendinnen nu dan tien jaar geleden.’

Voel je je wel eens schuldig als werkende moeder?
‘Tegenwoordig heb ik daar geen last meer van, maar vroeger wel. Toen ik nog met mijn man samen was, regelde ik de opvang voor de kinderen en omdat ik daar altijd zo bewust mee bezig was, heb ik mij daar wel eens schuldig over gevoeld. Ik merkte toen ook dat mannen daar minder last van hebben, die laten makkelijker los. Ik vraag mij nu wel eens af wat er gedacht kan worden op het schoolplein. Ik woon in een dorp en daar is het percentage carrièrevrouwen lager dan in de grote stad. Ik ken de ouders van de vriendjes van mijn kinderen, maar verder ben ik wel meestal on the go op het schoolplein en heb ik niet zoveel contact met andere moeders. Dat zijn praktische keuzes die je moet maken. Ik heb mijn vriendinnen buiten het schoolplein en mis dat ook niet.’

Heb je een moment gehad dat de balans zoek was tussen tijd voor de kinderen, werk en jezelf?
‘Tijdens de scheiding was het evenwicht wel even een tijdje zoek. Dat zorgde bij mij voor veel onrust. Je wilt zo snel mogelijk duidelijkheid voor de kinderen en kiest voor korte termijn oplossingen die ten goede komen van de kinderen, maar niet per se voor jezelf. Ik vond het toen lastig om werk en privé gescheiden te houden. Het was een stressvolle periode voor mijzelf, want ik wilde er voor mijn kinderen zijn, maar als eigen baas ging mijn werk ook 24/7 door. Je wordt soms om 22:00 uur ’s avonds nog gebeld en het is dan een keuze of je die telefoon oppakt of niet. Maar ik weet als ik die telefoon niet oppak, ik me dan toch de hele avond ga afvragen wie het zou zijn geweest en neem dus toch op. Het heeft uiteindelijk een half jaar geduurd voordat we een goede omgangsregeling hadden gevonden voor de kinderen, mijn ex-man en ik. Daarna heeft het ook nog wel een half jaar geduurd, voordat ik mijn eigen leven weer op de rails had.’

Heb je nog een advies voor andere werkende moeders?
‘Doe waar jij je goed bij voelt, maak die keuze en probeer je niet te druk te maken om wat je omgeving denkt!’

Wat vind jij van onze nieuwe rubriek? Laat het ons weten op Facebook!

LEES OOK: Deze mindful-ouderschap tip werkt wél