Deze clichés over het moederschap zijn allemaal waar

13.01.2023 09:26
clichés moederschap

Clichés: het leven en het moederschap staan er bol van. En wat je er ook van mag vinden, het zijn niet voor niet clichés, er zit negen van de tien keer een kern van waarheid in. Daarom een lijstje met clichés over moeder worden die voor honderd procent waar zijn.

Lees ook: Dingen die je kind NIET gaat zeggen als het terugblikt op z’n babytijd

Clichés over het moederschap die helemaal waar zijn

 1. Zodra je kleintje er is, vergeet je alle narigheid
  En met narigheid bedoelen we alles: van hoe ziek je was in het eerste trimester tot de helse pijn van de bevalling, het valt allemaal in het niet als je je bundeltje geluk voor het eerst vasthoudt.
 2. Je weet niet wat ‘moe’ is tot je een baby hebt
  Een beetje lullig voor de mensen die geen moeder zijn en zich wel eens moe voelen, maar de vermoeidheid die je voelt als moeder is écht met niets te vergelijken. Je was wel eens moe toen je nog geen kinderen had en zou nu willen dat je je zo voelde. Dat was namelijk lekker uitgeslapen.
 3. De dagen zijn lang, de jaren zijn kort
  Een dag van 6 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds lijkt soms héél lang te duren: wat moet je nu weer doen? Maar als je baby dan ineens weer jarig is, vraag je jezelf af waar dat jaar is gebleven.
 4. Mommy brain bestaat echt
  Dat je brein na je bevalling niet helemaal optimaal zou werken had je wel eens gehoord, maar dat ging jou niet gebeuren. Totdat het je wel gebeurde. Niet meer weten hoe die film heet die je gisteravond zag, je afvragen waar je je sleutels ook alweer hebt neergelegd en de afstandbediening in de koelkast leggen: schuif de schuld maar af op het mommy brain. Volgens sommigen heeft het te maken met de vermoeidheid, anderen zeggen dat het brein van de vrouw tijdens de zwangerschap gewoon een beetje wordt aangetast voor ‘sociale binding’. Wat het ook is: het bestaat en het duurt tot minstens een jaar na de bevalling. Succes!
 5. Onder de poep, melk of spuug zitten is niet zo erg
  Je kon het je van tevoren niet voorstellen, maar de poep, melk of spuug van je eigen kind is gewoon niet zo vies als het leek. Natuurlijk, het is niet prettig, maar echt heel ranzig? Neuh. Dat van jezelf vind je eigenlijk viezer.
 6. Als je aan mijn kinderen komt, kom je aan mij
  Zodra je baby er is, zul je nooit meer een onbezorgde dag hebben. Je zal je altijd zorgen maken over of-ie goed behandeld wordt en zodra je ook maar merkt dat iemand met een schuin oog naar jouw kind kijkt, komt er een oerkracht omhoog waarvan je niet wist dat je ‘m in je had.
 7. Je krijgt er zoveel voor terug
  Een beetje een dooddoener, maar een terrornacht of spuitluier ben je zo vergeten als je kleintje naar je lacht. Of lief ligt te slapen. Of ineens gaat praten en ‘mama’ roept. Om dan maar met het cliché der moederschap clichés af te sluiten: je krijgt er écht heel veel voor terug.

Lees ook: 10 dingen die voorbij zijn als je moeder wordt (da’s niet erg, maar soms wel jammer)