Deze documentaire over de druk op jonge ouders wil je zien

Alle ballen die hoog moeten worden gehouden, keuzestress, te veel moeten organiseren: maar liefst een op de drie gezinnen ervaren die druk als te hoog. Daarom kun je vanaf deze week de documentaire Ticket to the tropics bekijken. Doel van de makers: het gesprek op gang brengen over de stress die gezinnen ervaren.

Ja, voor onze oma’s en opa’s was het ook zwaar, en voor de generaties daarvoor ook, maar het valt niet te ontkennen dat het modern ouderschap ook nogal een eh… heftig ding is. Dat heeft zijn weerslag: meer vechtscheidingen, meer kinderen met psychische klachten, meer burn-outs en meer ongelijkheid tussen man en vrouw, stelt de Stichting BV Familie in samenwerking met het  Nederlands Centrum Jeugdgezondheid vast. De organisaties vinden dat er te weinig gepraat wordt over die druk, en maakten een documentaire waarin ouders eerlijk vertellen hoe zij de druk van het jonge gezin ervaren.

Die druk, die blijkt bij een op de drie gezinnen behoorlijk hoog te zijn. Alle ballen hoog houden, keuzestress, schuldgevoelens, teveel moeten organiseren, onzekerheid, kwetsbaarheid, hoge verwachtingen en werk en zorg die niet goed op elkaar aansluiten (zoals de werk- en schooltijden): het zijn allemaal elementen die ouders het gevoel geven dat er veel op hun schouders ligt. Het zijn slechts voorbeelden, maar mogelijk met grootse gevolgen. Onderzoeken naar de druk op ouders en de samenhang met diverse maatschappelijke problemen zijn nog schaars. Wat buiten kijf staat, is dat er een bepaalde keerzijde zit aan de welvaartsmedaille,” aldus Renate Tromp. “Door een cocktail aan veranderingen in de maatschappij én het hoge tempo, loopt de druk op ouders en daarmee de druk op kinderen op. Terwijl instanties en systemen daar niet per se op zijn aangesloten.”

Tijd om het daar eens over te hebben! En daarom organiseren BV Familie en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid De Week van de Ouders, die deze week plaatsvindt. De week wordt afgetrapt met de première van de documentaire Ticket to the tropics, waarin ouders, grootouders en kinderen vertellen hoe zij die druk ervaren. Nieuwsgierig geworden?

Bekijk hier de trailer en bekijk hier de documentaire
Meer informatie vind je hier 

 

Geschreven door
More from Franke van Hoeven

11 hobby’s van mijn kinderen waar ik hartstikke zen van word

Terras hangen. Winkelen. Eindeloos lezen. Dat was ooit zo leuk, allemaal. Nu...
Lees verder