Deze zwangerschapskwalen gaan nooit meer over (AARGH!)

zwangerschapskwaaltjes
Je zou denken dat zwangerschapskwalen maximaal negen maanden aanhouden, maar sommige blijven echt nog jáááren duren. Bummer!

LEES OOK: Had jij ook zo’n last van deze 10 zwangerschapshormonen?

Ik dacht altijd dat zwangerschapskwalen plaatsvonden tijdens de zwangerschap en dat ze na de bevalling allemaal op magische wijze verdwenen zouden zijn. Viel dat even tegen! Deze zes kwaaltjes blijken hardnekkig te zijn.

  1. Zwangerschapsdementie. Tijdens de zwangerschap kon ik nog net de naam van mijn vriend onthouden, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Behalve namen kon ik ook niet meer op de simpelste woorden komen en ik kwam de dag door met to-do-lijstjes waar de belangrijkste dingen die ik moest doen natuurlijk niet op stonden. Drieënhalf jaar heeft het geduurd voor ik weer zonder boodschappenlijstje boodschappen kon doen en het duurt gemiddeld nog steeds vijf dagen voor me de naam van dinges te binnen schiet.
  2. Nesteldrang. Toen ik nog geen kinderen had ging ik eens bij een vriendin met kinderen op bezoek en zij vertelde heel trots dat ze die week ­­de schuur had opgeruimd. Waarop ik dacht (ik zei dit niet hardop): lekker belangrijk! In die tijd was thuis zitten opruimen echt wel mijn laatste prioriteit. Wist ik veel dat je jaren na je zwangerschap nog steeds lijdt aan zoiets als nesteldrang en dat het nest op orde houden een van je belangrijkste levensdoelen wordt? Mijn kinderen zijn al bijna vier en ik ben laatst op een vrije ochtend vrijwillig de drempel gaan schilderen. Ik weet zeker dat dit veroorzaakt wordt door een restant hormonen, want mijn vriend heeft nergens last van. Die zegt meestal: ‘Dat kan morgen toch ook?’
  3. Voor twee eten. Of voor drie in mijn geval. Dat deed ik in de weken dat ik geen last had van misselijkheid of brandend maagzuur als geen ander (in totaal duurde de fase van onbeperkt eten bij mij helaas maar drie weken). Toen ik borstvoeding ging geven, at ik nóg meer en wat was het lastig om daar weer mee te stoppen toen mijn kinderen eenmaal overgingen op de fles. Nog steeds heb ik meer eetlust dan vóór ik zwanger was en ben ik de enige die nog steeds meer chocola eet dan vroeger? Ik weet niet of het door slaapgebrek komt of doordat ik zoveel calorieën verbrand door de hele dag achter twee peuters (sinds kort kleuters) aan te rennen. Mijn skinny jeans liggen in elk geval al heel lang vergeten in een hoekje van de kast.
  4. Vermoeidheid. Als je zwanger bent denk je dat je nooit meer zo moe zult voelen als in dat eerste of laatste trimester, maar dan ben je moeder en dan ben je nóg moeier. Het is eigenlijk een godswonder dat je erin slaagt je baby in leven te houden zonder te bezwijken. De vermoeidheid wordt iets minder na een jaar of wat, maar een beetje moe blijf je waarschijnlijk de rest van je leven – of in elk geval tot ze het huis uit zijn.
  5. Het warm hebben. Vroeger zat ik op een warme zomerdag het liefst met een fleecedekentje en wollen sokken op de bank, nu kan ik op een winderige herfstdag met motregen in een zomerjurk en op slippers naar buiten en dan heb ik nog steeds rode konen.
  6. Grotere voeten. Deze is mij gelukkig bespaard gebleven, maar ik ken moeders die aan hun zwangerschap een grotere schoenmaat hebben overgehouden, of zelfs twee. Dat lijkt mij dus echt huilen met de pet op, dat je al je lievelingsschoenen naar de kringloop kunt brengen. Aan de andere kant: wel een goede reden om weer eens voor jezelf te shoppen in plaats van voor de baby.

P.S. Gelukkig gaan sommige zwangerschapskwalen wél over. Ik heb nooit meer een seconde last gehad van brandend maagzuur, oprispingen, overgeven, harde buiken, hoge bloeddruk of honderd keer op een dag moeten plassen.

LEES OOK: Je hebt moe en je hebt MOE. Dit zijn de 7 soorten moedermoeheid

Lees ook
Geschreven door
More from Janneke Jonkman

15 eigenschappen die je echt nóóit bezat (tot je moeder werd)

Zodra je een kind hebt, ontdek je ineens allemaal verborgen kanten van...
Lees verder