Dingen die je kind NIET gaat zeggen als het terugblikt op z’n babytijd

08.01.2023 06:00
Deze 17 dingen gaat je kind later NIET zeggen als het terugblikt op z’n babytijd

Heb je weleens het gevoel dat je aan het falen bent als ouder of niet altijd alle ballen even goed in de lucht houdt? En dat je dat later wellicht op je bord krijgt? Wees gerust: deze dingen zal je kind later in elk geval níet gaan zeggen als het terugblikt op z’n baby-/peutertijd.

Zie je soms door het speelgoed je huis niet meer, parkeer je je kind voor de tv omdat je wat me-time wilt en serveer je eten uit een potje? Dat is dan heel jammerdebammer, maar je kind zal er waarschijnlijk niet wakker van liggen. Je bent nu eenmaal niet perfect – maar ja, dat is geen enkele ouder, wat zeg ik: geen enkel mens, en je kind trouwens ook niet. Tuurlijk bestaat de kans dat je later, als ze volwassen beginnen te worden, een paar verwijten krijgt, maar daar leer je dan weer van, toch? Dus stop nou maar eens met je schuldig voelen over van alles. Want je doet er niemand een plezier mee en vaak is het ook nog eens onnodig. Even ter geruststelling: de 17 dingen die je kind later sowieso niet tegen je zal zeggen.

 1. ‘Mijn moeder was fantastisch, ze paste kort na mijn geboorte alweer in maatje 36.’
 2. ‘Ik heb een heel gelukkige jeugd gehad, want het huis was altijd schoon en opgeruimd.’
 3. ‘Dat ik zo intelligent ben, komt doordat ik alleen maar met verantwoord speelgoed speelde en nooit een kinderfilmpje mocht kijken.’
 4. ‘Ik baal er nog steeds van dat ik niet al op mijn tweede zindelijk was.’
 5. ‘Ik dank al mijn successen aan die borstvoeding van vroeger.’
 6. ‘Helaas heb ik flink overgewicht overgehouden aan die papfles die ik als peuter nog steeds kreeg.’
 7. ‘Ik moest drie keer week naar de opvang omdat mijn moeder wilde werken en daardoor heb ik een hechtingsstoornis.’
 8. ‘Mijn vader was fantastisch, want hij trok me altijd kleren aan die heel goed matchten.’
 9. ‘Mijn ouders namen me nooit mee naar indoor speelparadijzen en daardoor kan ik mezelf nu nog steeds niet goed vermaken.’
 10. ‘Omdat mijn moeder altijd vers heeft gekookt, ben ik mijn hele leven nog nooit ziek geweest.’
 11. ‘Mijn eerste verjaardag en mijn eerste Sinterklaas werden enorm groot gevierd en daar ben ik mijn ouders nog steeds dankbaar voor.’
 12. ‘Mijn moeder is nooit tegen me uitgevallen en daarom heb ik in mijn hele leven nog nooit een conflict gehad.’
 13. ‘Ik kon al vroeg met een lepel eten en dat heeft ertoe geleid dat ik een klas mocht overslaan en lekker snel aan het echte leven kon beginnen.’
 14. ‘Ik kreeg vroeger alles wat ik wilde en daarom heb ik nog nooit teleurstelling ervaren.’
 15. ‘Ik had altijd de mooiste verjaardagstraktaties en daar heb ik een enorme vriendenkring aan overgehouden.’
 16. ‘Aan het strakke regime thuis bewaar ik de dierbaarste herinneringen.’
 17. ‘Ik ben een getalenteerd ballerina/voetballer geworden omdat ik al op mijn derde op peuterballet/voetbal mocht.’

Wat zullen ze dan wel zeggen als ze terugblikken op hun vroegste jeugd? Dat blijft gissen natuurlijk, maar zelf hoop ik ongeveer het volgende: dat er een warme sfeer hing, dat ze ruimte kregen om zichzelf te zijn, dat papa en mama ze lieten zien wat liefde was en hoe je een ruzie weer bijlegt. Dat er geluisterd en geknuffeld werd. En vooral heel veel gelachen.

Lees ook: Zorgen waar (veel!) jonge moeders van wakker liggen.