16 Dingen die je herkent als je kinderen weinig leeftijdsverschil hebben

13.05.2022 06:00
16 dingen die je herkent als je kinderen weinig leeftijdsverschil hebben

De kinderen van Marieke schelen maar anderhalf jaar met elkaar. Dat is geweldig en leuk en soms om wanhopig van te worden. Deze dingen herken je vast als je kinderen ook weinig leeftijdsverschil hebben.

Lees ook: Als je niet goed weet hoe je je aandacht over twee kinderen moet verdelen.

1. Dat je oudste in het begin even niet weet wat ‘m is overkomen, omdat ie nog te klein was om iets te begrijpen van al die ‘straks is er een baby en dat is dan je broertje / zusje’-uitleg. En op de diverse boekjes die je toch maar had aangeschaft, heeft ie vooral heel vrolijk lopen kauwen.

2. Dat ‘ie daardoor een tikje overrompeld is door de nieuwe huisgenoot en ook niet meteen per se oeverloos gelukkig. Waardoor jij de Pinterest-achtige foto’s die je zo zorgvuldig van tevoren had gescreenshot om na te gaan maken best wel uit je hoofd kunt zetten.

3. Dat er soms (lees: vaak) momenten zijn dat ze allebei tegelijk eisen opgetild te worden en dat je dus nu heel sterke armen hebt, zonder dat je recent een sportschool van binnen hebt gezien.

4. Dat er nachten zijn dat ze elkaar gezellig afwisselen in we-weten-niet-waarom-maar-we-gaan-gewoon-huilen-situaties en dat je ’s ochtends wakker wordt met het gevoel dat je de marathon van Afghanistan hebt gelopen. Maar dat je vervolgens uiteraard snel uit de veren moet om het tweetal aan te kleden, aangezien ze nog niet bepaald in staat zijn dat zelf te doen.

5. Dat dat ook de momenten zijn dat je je heel even vertwijfeld afvraagt waarom je ze ook alweer zo dicht op elkaar hebt gekregen.

6. Dat ze op een gegeven moment zelf niet doorhebben dat ze überhaupt in leeftijd schelen omdat ze gewoon in dezelfde fase zitten. En dat ze daardoor zo schattig leuk samen kunnen slapen.

7. Dat je je oudste daardoor voorlopig met geen mogelijkheid van z’n fles of speen af krijgt, aangezien de jongste dat ook mag en ze in zijn beleving dus precies hetzelfde zijn en derhalve dezelfde rechten hebben.

8. Dat je soms het gevoel hebt dat je dag bestaat uit het verschonen van zeshonderd luiers en verder niks.

9. Dat je je een breuk sjouwt als je de deur uitgaat, omdat je voor allebei je kinderen eigenlijk nog een tot de nok toe gevulde luiertas moet meenemen, wat je altijd in één loodzware tas probeert te proppen.

10. Dat zich een klein drama voltrekt als je oudste wel naar de peuterspeelzaal gaat en je jongste niet, omdat die laatste dan onmiddellijk ook wil en gruwelijk jaloers is.

11. Dat je je oudste soms behandelt alsof ‘ie een baby is en je jongste alsof ie al een peuter is, omdat je zelf weleens vergeet wie nou wat kan en snapt.

12. Dat het soms wanhopig druk is, vooral als ze allebei huilen en ze geen van beiden oud genoeg zijn om uit te leggen dat ze even moeten wachten dan wel af te leiden zijn met zoiets handigs als een iPad.

13. Dat je niet weet hoe snel je een dubbele buggy moet aanschaffen.

14. Dat mensen heel vaak denken dat je tweede kind (nog) niet gepland was.

15. Dat er dagen zijn dat je nog geen tien tellen aan jezelf toekomt omdat er altijd wel iemand iets van je wil. En dat je daar soms nogal ongeduldig van kunt worden.

16. Maar dat dat allemaal ruimschoots wordt gecompenseerd door zoiets simpels als de aanblik van twee mini-mensjes die elkaar fonetisch en onverstaanbaar aan het voorlezen zijn, omdat ze allebei eigenlijk nog voor geen meter kunnen praten.

Lees ook: Als er maar een klein leeftijdsverschil zit tussen je kinderen. KANONNEN ZEG!