12 Dingen die je maar beter kunt loslaten als je een relaxte, zelfverzekerde moeder wilt zijn

12 dingen die je maar beter kunt loslaten als je een relaxte, zelfverzekerde moeder wilt zijn
Een zelfverzekerde, stoere, chille moeder, totaal in haar kracht. Bam! Zo eentje word je vanzelf, maar voor het zover is moet je wel wat ballast overboord kieperen. Zoals dingen die het relaxte moederschap in de weg zitten. En? Hoeveel boxjes heb jij nog af te vinken?

Lees ook: Heldin! Chrissy Teigen (vrouw van zanger John Legend!) is geen perfecte moeder.

Als een volleerd moeder worden maar weinigen geboren, als ze bevallen van hun kind. Nee, een totaal relaxte moeder worden, daar doe je gewoon een tijdje over. Deze dingen moeten we allemaal los leren laten. Maar wees gerust, daar mag je best wat jaartjes over doen. Dit is immers geen Staatsexamen met een hijgende deadline in je nek. Komt tijd, komt relaxtheid, is dan ook mijn devies.

 1. Perfectionisme
  Alles briljant willen doen, streeploos, afgepoetst, tot in de puntjes verzorgd: leuk voor je baas, je interieur, je uiterlijk, maar minder leuk voor je persoonlijke energie. Want het kost echt dubbel zoveel moeite alles glanzend te doen als je kinderen hebt. Want kinderen, dat zijn net mensen. Die spugen over je heen, krijten op de muur, snotten op je broek. ARGHHH!!!!
 2. Totale controle
  Elke dag precies één wasje draaien, je inbox volcontinu op 2,5 bericht, 200 gram groenten per maaltijd, alle to dolijstjes afgevinkt en voorzien van gekleurde post-its: je mag erover dromen hoor, altijd. En er komt een dag dat de control freak in jou weer alle ruimte krijgt. Alleen nu even niet.
 3. Angsten
  Rij-angst, angst voor knuffels, angst voor de blauwe piste, angst voor bacillen en andere micro-organismen, angst voor andere moeders, angst voor oorlog, angst voor de crèche: het leven is Scary Shit. Punt 3 kun je maar beter meteen tackelen door een vieze luier uit te smeren over het stuur, een zak verkruimelde liga’s over jezelf heen te gooien, om je vervolgens van de berg te storten in die gammele Lada, met vier schreeuwende koters op de achterbank. Meteen wassen, dit varkentje, of je hebt er onnodig veel last van.
 4. Vakliteratuur over opvoeden
  Kan wel, maar kanonnen wat een werk. En weet je. Tegenwoordig verschijnen er zoveel wetenschappelijke onderzoeken die dan weer vanneme ditte of vanneme datte verklaren, dat je het spoor volledig kwijtraakt. Fake news, alternative facts, de hele rambam; leer maar meteen op je moedergevoel te vertrouwen. Heb je veel meer aan.
 5. Je gewicht
  Passen je broeken? Top! Passen ze niet? Dan eet je even een week geen kaastengels en tompoucen. Maar op je ouwe dag stressen om kilo’s en cijfers op de komma nauwkeurig, da’s echt zonde van je tijd en energie.
 6. Goede raad van anderen
  Tuurlijk, juist je beste vriendin met kleine kinderen mag je volkomen vertrouwen. Maar je ouwe oma die nog luiers uitkookte in een grote pan, je opdringerige buuf, passief-agressieve collega’s en internettrollen: ene oor in, andere subiet weer uit.
 7. Strengheid
  Streng voor jezelf zijn? Wees liever lief! Want je zorgt nu met zoveel zorg en liefde voor je bloedje, je pollewopje, je prinsje, dat je voor de rest louter regenbogen, bloembaadjes en trofeeën verdient. Echt. Negeer dat klotestemmetje in je hoofd en plak deze zin op je ijskast: ‘Wow, moeder, wat doe je het goed! Je verdient het beste, elke dag!’
 8. De hoge lat
  Leg die lat maar wat lager. Je hoeft niet én chronisch slaapgebrek, én amper tijd voor jezelf, én de hele dag bij je baby én louter tienen op je werk. Wees op je werk. Al dan niet met wasknijpers om je ogen open te houden. En als je wél die Start-up of the Year Award wilt winnen, begrijp dan dat dat in 95% van de gevallen niet lukt, zingend met je dreumes op schoot.
 9. Pinterest/Instagram/Facebook
  Verzamel er vooral een boel inspiratie op, maar om die plaatjes te vergelijken met je eigen leven: not so much. Maakt niet uit wat er in die wondere schijnwereld genaamd The Matrix gebeurt, jij hebt een prachtige baby. En die kun je vasthouden en knuffelen en ruiken! Al die opgepoetste travel moms/influencers/party hardy vriendinnen ten spijt.
 10. Je goedgevulde portemonnee
  Kinderen slopen je financiën. Een ton hè, kost je kind, tot zijn achttiende. En ja, jij bent ook een sucker voor die geweldige lieve jurkjes, hippe patta’s, schattig konijntje, boekje. Maakt niet uit, lekker verwennen die hap. Alleen: geld dat is uitgegeven kun je niet nog een keer uitgeven. Da’s alles.
 11. Fases bijhouden
  Ja, alles is een fase. Maar uitrekenen hoeveel je vannacht geslapen hebt, hoe lang die krampjesperiode nog duurt, of je al bijna uit je Tropenjaren uit bent, dat zorgt alleen maar voor een dikke mindfuck. Niet aan beginnen, dus. Gewoon accepteren, die boel. Doorlopen met je ogen op steeltjes. You’re getting there! Vanzelf, dat ook nog!
 12. Mijn stukjes lezen
  Ja, als je denkt: waar mááákt die chick zich druk om? En dat hele Me-to-we, gááááp, en nu moet je rennen voor de judoles van je naar de basisschool gaande kind, dan weet je; alle, maar dan ook álle boxjes, heb jij met gemak afgevinkt. Lekker hè? Om nu zo’n soepele moeder te zijn? Geniet ervan!

En, hoe sta jij ervoor? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina!

Lees ook: Kate Middleton praat openhartig over haar worstelingen met het moederschap.

Nog meer lezen van Franke? Volg haar dan op Instagram

Geschreven door
More from Franke van Hoeven

10 Dingen die je als bonus bij het moederschap krijgt

Als je moeder wordt, verlies je heel veel dingen (een spetterend uitgaansleven,...
Lees verder