Dingen die sowieso gebeuren als de jonge moeder een kater heeft

Zeg nou zelf: zo vaak gebeurt het toch niet meer dat je midden in de nacht aangeschoten thuis komt en je bed in rolt. Met een kind is een kater namelijk Niet Te Doen. Dat weten we allemaal. Maar ja…af en toe moet je jezelf kunnen laten gaan. Misschien slaapt je peuter wel uit, misschien laat je man je wel tot tien uur liggen…

JA JA, nou, think again. Katers en kinderen gaan niet samen. ECHT NIET. Als jij een beetje te diep in het glaasje hebt gekeken, zal je volgende dag ongeveer ZO verlopen:

Lees ook: 20 Dingen die je je realiseert als je na vier jaar moederen weer gaat stappen.

 • Jouw kind, dat normaliter zeker tot half acht slaapt, begint om 5.45 uur keihard te roepen: “Mammie! Mammieieieie!!!! Ikke spelen met auto!” Je denkt: “DIT KAN NIET WAAR ZIJN” gaat bij hem kijken en zegt: “Schatje, het is nog nacht, we gaan nog even slapen.” Wat hij vervolgens a. natuurlijk niet doet of b. heel misschien wel doet, maar dan lig jij daarna wakker omdat je weet dat het nog maar heel even duurt voordat je eruit moet.
 • Als het zo mag zijn dat het wel de ‘normale’ tijd voor je kind is om wakker te worden, half acht dus, dan stoot je je man aan. Jullie hebben namelijk afgesproken dat hij jouw sporadische kater-ochtendje op zal vangen. Maar helaas, man kreunt: “Ik ben helemaal niet goed, ik denk dat ik griep heb” en dus zal je toch aan de bak moeten.
 • Je loopt de slaapkamer van je kleintje in, die staat de springen van enthousiasme. Luier blijkt tijdens de nacht doorgelekt, bed is nat, dus met je kloppende hoofd sta je de lakens te verschonen, terwijl er een peuter aan je trekt, die zegt: “Mammma, mammie, spoorbaan leggen, buitenspelen, auto toet toet, ikke cupcakes bakken?” En jij weet: dit gaat een hele, hele lange dag worden.
 • Terwijl je hoopt dat jullie samen in stilte van het ontbijt kunnen genieten, gaat de Brinta als vanouds alle kanten op en jij moet er met gele doekjes achteraan. Natuurlijk moet de nieuwe ENORME heftruck op tafel staan en blijkt, hoera!, dat het ding wel tien verschillende knopjes heeft die de meest afgrijselijke geluiden voortkomen. Auwwwww!
 • Omdat je de kracht niet hebt om jezelf of kind aan te kleden gaan jullie in pyjama in de woonkamer zitten spelen. Je helpt peuter spoorbaan leggen, Duplohuis bouwen, puzzels leggen en na een half uurtje sneak je naar de bank om heel, heel even je hoofd op een kussen te leggen. Je voelt dat je wegzakt, hoort je kind zachtjes Zagen zagen wiede wilde wagen zingen en hoopt enorm op twintig minuutjes doezelen…
 • Maar dan… Zit er ineens een tweejarige op je HOOFD. “Mammie???? Mammie???”, zegt hij, “Jij wakker worden”, terwijl hij met zijn mini-vingertjes jouw oogleden omhoog probeert te schuiven. Je mompelt:”Lieverd, mag mammie nog even slapen? Ga jij nog even met de trein spelen?” maar kind beslist resoluut: “Nee, mamma. Wij samen spelen.” So long, sleep.
 • Je loopt naar de ouderlijke slaapkamer om te checken of de griep van man al is weggetrokken, maar die hangt net boven de wc-pot. Je bed lonkt naar je, maar je weet dat jouw hoofd het kussen vandaag niet meer zal raken.
 • Samen met peuter ga je in bad, je dommelt nog een paar keer weg rechtop zittend in het warme water, maar krijgt subiet plastic eenden naar je hoofd gesmeten. Als iedereen (dat betekent: jij en kind) in de kleren is, neem je een sterke bak koffie en zeg je manmoedig: “Wij gaan even naar buiten.” Peuter wil loopfiets, houten vliegtuig, emmer en schep mee en als je die met je brakke lijf de trap afgedragen hebt, wil hij dat jij alles draagt naar de speeltuin. Ook de loopfiets. Je zucht, maar hebt besloten vandaag geen gevechten aan te gaan. Zeker niet met peuter.
 • In de speeltuin speelt kind zoet, wat heerlijk is, maar kom je te zitten naast de meest HOTTE vader uit de buurt, terwijl jij je er heel bewust van bent dat je geen make-up op hebt en dikke wallen. Hij keurt je geen blik waardig en begint een geanimeerd gesprek met de meest HOTTE moeder uit de buurt.
 • Kind krijgt vervolgens een driftbui en hoekt een ander kindje uit de speeltuin met zijn houten vliegtuig, waarop jij de grenzenstellende moeder moet zijn, maar omdat je vandaag wat traag bent, is een andere moeder je al voor en voel jij je enorm tekort schieten.
 • De aankondiging dat jullie weer terug naar huis gaan, valt bij kind niet in goede aarde, zodat je uiteindelijk speeltuin moet verlaten met loopfiets, houten vliegtuig, emmer, schep én peuter onder de arm. Je lijf en geest begeven het bijna.
 • Thuis aangekomen eten jullie een boterham, peuter weigert hartig beleg, maar eist chocopasta, jij geeft toe, peuter gooit de korsten op de grond. Jij wordt toch boos. Peuter wil ipad-kijken, jij vindt het nog veel te vroeg, maar nadat de treinbaan en de garage in stukken door de kamer gaan, besluit je dat je ECHT NIET MEER dan DIT aankunt en geef je hem Brandweerman Sam op de iPad
 • Het is 13.30 uur, je moet nog tot 19 uur en je besluit NOOIT MEER TE DRINKEN.

Lees ook: Uitgaan met vriendinnen: voor en na kinderen.

Geschreven door
More from Femke Sterken

Waarom doen we in vredesnaam zo hysterisch over luizen?

Dames en heren! Vandaag is het Nationale Luizendag. Vandaag is het ook...
Lees verder