Dit kun je antwoorden als je dochter vraagt wat ’69’ is

09.05.2023 12:49

Kinderen stellen vragen. Veel. te. veel. vragen. En één van die vragen gaat ooit zijn: waar komen baby’s vandaan? Daar kun je je nog op voorbereiden. Maar wat zeg je als je kind vraagt: ‘Mam, weet jij wat 69 is?’ Nou, daar had deze moeder op TikTok een heel eigen, maar ingewikkeld, antwoord op.

Van een mislukte kookanalogie tot een klassieke ‘ik zeg het niet totdat jij het zegt’, documenteerde Britt Ostofe hysterisch wat er gebeurde toen haar kind thuiskwam en verklaarde dat ze wist wat 69 was. En hoewel je weet dat een dialoog over seks er ooit gaat komen, is dit gesprek een hilarisch bewijs dat niemand je voldoende voorbereidt op de shit die komt ná de bevalling.

‘Vandaag kwam mijn negenjarige dochter thuis van school en vroeg me of ik wist wat 69 was. The f*ck?’ begint Britt. Ze probeerde het gesprek nog een andere wending te geven door haar eraan te herinneren dat 69 het geval voor 70 is, maar daar nam dochterlief geen genoegen mee.

Bekijk de video hier: 

“The talk”
Logistiek gezien had haar dochter het mis – maar theoretisch zat ze wel in de marge. Het is duidelijk dat Britt het voorspel niet aan haar kind wilde uitleggen, maar onder het mom van ‘als ze het niet van mij hoort, dan van iemand anders’ deed ze toch een dappere poging. Dit roept de vraag op: hoe voer je leeftijdsgeschikte gesprekken over seks – en andere dingen – met je kinderen? Van proberen erachter te komen hoe je 69 moet uitleggen aan een negenjarige tot ervoor zorgen dat een pas aangestelde ‘grote zus’ niet denkt dat haar moeder de baby in haar buik heeft opgegeten; het praten over seks kan op veel manieren overweldigend zijn. En misschien ingewikkeld.

Op de website van het NJI vind je meer informatie en tips over de seksuele opvoeding van kinderen in de basisschoolleeftijd. Ook heb je misschien wat aan deze tips:

  • Gebruik nauwkeurige termen voor anatomie. Natuurlijk is het hysterisch om je peuter te leren ‘voorbips’ te zeggen, maar het kan later voor verwarring zorgen.
  • Gebruik eenvoudige taal en korte uitleg. Een voorbeeld zou kunnen zijn: ‘Geboorte is wanneer een baby klaar is met groeien in mama’s buik en uit haar buik of vagina komt.’
  • Wees proactief als je denkt dat je kind eraan toe is. In plaats van te wachten tot je kind erom vraagt, zoek je naar mogelijkheden om zaken als anticonceptie, genderidentiteit, maandverband/tampons/menstruatiecups en meer ter sprake te brengen.
  • Ga er nooit vanuit dat je kind het juiste antwoord weet. Een beetje graven kan al snel onthullen dat je kind niet zoveel weet als het denkt, waardoor jij de kans krijgt om het onderwerp op een vriendelijke, leeftijdsgeschikte manier aan te snijden.
  • Soms leiden antwoorden tot meer vragen. Vraag voordat je het gesprek sluit dingen als: ‘Is dat logisch?’ Of: ‘Heb je her nog meer vragen over?’

Uiteindelijk voel je als ouder het beste aan of en wanneer je kind klaar is om over dit soort onderwerpen te praten.

Bron: scarymommy.com