Dit is het enige wat écht werkt tegen slaapgebrek

07.06.2022 18:00

Het kan een schokkende ontdekking zijn, maar er werkt echt maar één ding tegen slaapgebrek… 

Och mensen, wat is dat slaapgebrek een ramp, hè? Vond ik nou ook. Het vervelende: je kunt er van tevoren geen voorstelling van maken, hoe erg dat slaapgebrek is. Denk je nog overmoedig: oh, vroeger kon ik ook drie festivals doortrekken zonder ook maar een minuutje slaap of drupje drugs, dus no spang

Maar ja. Toen wist je nog niet wat het zou doen als je maandenlang, nacht in, nacht uit, om de twee à drie uur wordt gewekt. Door een huilende, machteloze baby of dreumes, die zo van jou afhankelijk is. Dat is toch andere koek dan een nacht lang dansen tot het krieken van de ochtend met vijf baco’s en een kaasplankje in je mik. Nee, het slaapgebrek dat je oploopt van een niet-slapende baby snijdt je hersenpan aan gort en zorgt voor een wiebelig gestel. Dan ga je dingen vergeten, spullen kwijt raken, van ellende teveel koffie drinken – wat alleen maar een oververhit kloppend hart tot gevolg heeft….

Scrollen op je mobieltje 

Ik weet nog goed dat ik álles fout deed wat ik fout kon doen: 

*Veel te veel of juist veel te weinig eten.

*En sowieso ongezond.

*Veel te veel koffie en cola consumeren.

*Te veel scrollen op mijn mobieltje en op Insta en FB blijven hangen.

*Toch opblijven en die ene Netflix-serie bingen, want je bent er nu toch.

*Bidden tot alle goden dat de baby’s sneller zouden doorslapen.

*Slaapcoaches googlen. Slaapmethodes proberen.

*Papflessen zo dik maken, dat het meer op cement leek dan op havermout met melk.

*Baby’s in loeiwarm water laten badderen tot ze zo roze waren als biggetjes in de hoop dat ze daar lekker duffig van zouden worden.

*Rituelen

*Slaapliedjes

*Verduisteringsgordijnen… 

Doe niet als Franke, beste mensen. Want je wordt er geen seconde wakkerder van.

Dit is wat je beter wel kunt doen: 

Ga. Slapen. 

Jajajaja, denk je nu, lekker makkelijk inkoppertje verkoop je me daar. Maar ja, het is gewoon nou eenmaal de waarheid. Slaapgebrek los je niet op met karrevrachten energy drinks, maar door te gaan slapen. Wanneer je dat doet? Net als in dat ene oud-Hollandse gezegde: je slaapt als de baby slaapt. Het is niet voor niets een stokoude wijsheid. Slapen als de baby slaapt is het perfecte moment om slaapgebrek in te halen. Ja, ik weet dat je mobieltje lonkt, maar je mist niks. Beloofd. Wat je ook kunt doen: heel vroeg naar bed gaan. Om 19.00 of 20.00 ’s avonds. Je kunt ook even tussen de middag slapen als dat lukt of tijdens de Teams-vergadering met de hele salesafdeling (in dat geval raad ik je overigens wel aan om je geluid te muten, want als iets wel gênant is, dan is het een snurkende medewerker). Hoe dan ook, waar dan ook: pak je slaap. Netflix bestaat over een paar ook maanden nog en met een beetje geluk slaapt je baby dan door, gewoon helemaal vanzelf, zonder poespas. 

Want weet je: het is heel gek, maar alle manieren die je kunt bedenken om wakker te blijven, die werken niet.  Er werkt maar één ding en dat is slapen.

Slaap lekker! 

Tof als kraamcadeau of gewoon voor jezelf: bestel hier de boeken van Franke.

Openingsfoto: Dominic Sansotta,  Unsplash