Dit is waarom ik liever afspreek met collegamoeders

12.08.2011 17:00

Philippine spreekt op haar vrije dag het liefst af met vriendinnen die ook moeder zijn (mét kids dus). Omdat dat leuker is? Niet per se. Makkelijker wel. Want moeders onder elkaar begrijpen elkaar beter, hebben een soort geheim verbond. Sorry dus voor mijn vriendinnen zonder kinderen (ik vind jullie ook heel lief, leuk en gezellig hoor), jullie zullen mij ooit gaan snappen, heus. Dit is waarom;

– Medemoeders vinden het niet erg als je drie kwartier na de afgesproken tijd arriveert. Met kinderen kun je nu eenmaal moeilijk plannen want er heeft er altijd net een in z’n broek gepoept, ligt nog te slapen of weigert z’n jas aan te trekken (op tijd komen is sinds je moeder bent een soort olympische sport geworden).

– Je wordt tenminste niet vreemd aangekeken als je met verwilderd haar / melkspuug op je schouder / een borstpad die half uit je beha floept, aan komt rennen met een spartelend kind onder je arm.

– De medemoeder vindt het niet saai als je hangen in de kroeg verplaatst naar een kop thee op de bank. Jullie zijn toch allebei moe.

Gesprekken voeren doen jullie schreeuwend en vinden jullie beiden doodnormaal. Anders kom je niet boven de gillende kinderen uit.

– Jullie vinden het allebei leuk om af te spreken bij kindercafé’s / in de dierentuin / een stinkende indoorspeeltuin.

– Dat elke zin wordt onderbroken door een huilend of jengelend kind, daar is alle begrip voor.

– Dat je halverwege de afspraak alweer naar huis gaat omdat je kind het heeft gehad, is ook niet erg.

– Wanneer er opeens een plasje van je (net-niet-zindelijke) peuter op het parket/de bank/het nieuwe vloerkleed van je vrienden ligt is geen probleem (je kinderloze vriendin zou nu woest gaan poetsen).

– Als je je tiet tevoorschijn haalt om je baby te voeden, zal de collegamoeder zich daar niet voor generen.

– Je zit nooit verlegen om luierdoekjes of spuugdoekjes als er een ongelukje gebeurt (poep, spuug of omgevallen beker limonade)

– Als je naar de wc moet raakt de collegamoeder niet in paniek als je de huilende baby even in haar armen drukt.

– Je kunt een uur lang met elkaar over poep, boertjes, slapeloze nachten en doorkomende tandjes hebben zonder dat het irritant wordt.

– De collegamoeder vindt het niet erg als je op het allerlaatste moment afzegt omdat je kind niet lekker is geworden van de inenting, gekke vlekjes heeft of een huildag heeft.

– Of je kunt natuurlijk ook gewoon afspreken bij de collegamoeder thuis (of zij bij jou). En bovendien drink je tegenwoordig thuis net zulke lekkere koffie als in dat hippe koffietentje in de stad (waar je toch niet naar binnen durft met je kinderen).