Dit zijn de 6 tekenen die erop wijzen dat je een goede moeder zult zijn

06.05.2022 06:00

Een kei zijn in multitasken en niet bang zijn voor vieze dingen, ja natuurlijk, daar begint het mee. Maar deze kwaliteiten helpen ook om een goede moeder te zijn. En nee, je hoeft niet goed te kunnen koken, want ze lusten toch niks tot ze 12 zijn.

LEES OOK: Genant, grappig, herkenbaar: geweldige illustraties over het kersverse moederschap

1. Je hebt geduld
Een kind opvoeden is een grote oefening in geduld. Vooral dreumesen, peuters en kleuters hebben er een handje van om je geduld tot in het extreme op de proef te stellen. Vergeleken met hen is een pasgeboren baby een walk in the park. Die slaapt, eet en poept.  Maar na het eerste jaar wordt het andere koek. Willen ze opeens 100 keer hun broodkorsten vanuit de babystoel naar beneden kletteren. Of poepen twee keer  achter elkaar hun luier vol. Vijf minuten voordat je de deur uit moet. Gillend gek word je ervan. Oh wacht, nee, toch niet. Want jij bent op dat soort momenten één en al Zen.  En je telt rustig tot tien. Voor de derde keer…

 2. Je kunt jezelf wegcijferen
En dan heb je een kind. De wereld draait niet langer alleen maar om jezelf. Sterker nog: de eerste periode ben je gewoon out of the picture. De baby, dát is waar het om gaat.  En weet je? Dat vind je helemaal niet erg. Jouw tijd komt wel weer.

 3. Je denkt zo nu en dan aan jezelf
Een weekend stappen met vriendinnen? Een eind weg zweten in de sauna? Of jezelf helemaal suf trainen in de sportschool? Heb je geen enkele moeite mee.  Dat schuldgevoel kieper je overboord en je gaat, hup, de hort op.  Het is soms zo lekker (en nodig!) om even uit die moederrol te stappen. Om ongegeneerd met vriendinnen en een fles wijn (plus een gelegenheidssigaretje) stoom af te blazen. Ontspannen, heet dat. En daar ben jij toevallig heel goed in.

4. Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel (enigszins)
Kinderen moeten op tijd eten, drinken, slapen, noem maar op. Ze kennen (nog) geen gevaar, hebben de neiging om vaak rücksichtslos de straat over te steken, overal op en in te klimmen, voorwerpen in hun mond te stoppen die daar niet voor bedoeld zijn, enzovoorts. Dan helpt het als er een volwassene in de buurt is die daar op let. Jij dus.

 5. Je hoeft niet perfect te zijn
Een schoon huis, een gezonde maaltijd op tafel zetten, kindertjes keurig in de kleren en er dan zelf ook nog een beetje appetijtelijk bijlopen? Kom op, je bent super woman niet. Je bent al tevreden als je twee van eerder genoemde zaken voor elkaar weet te krijgen. Wat nou alle ballen in de lucht houden? Af en toe dondert er eentje naar beneden. Geeft niets,  oprapen en weer doorgaan.

 6. Je vindt kinderen leuk
In tegenstelling tot sommige andere mensen vind je kinderen eigenlijk, nou ja, gewoon leuk. Vriendinnen met kinderen dumpen de hunne ook altijd op jouw schoot. Bij jou is-ie zo lekker rustig. Hier. Het lijkt je geweldig om een mini-me versie van jezelf op de wereld te zetten. En het slaaptekort? Ach, sleep is overrated.

LEES OOK: 12x Welkom bij de Club van Pas Bevallen Moeders