Droom jij ook van een groter huis? En heb je er ook geen geld voor? Volg dan dit stappenplan!

01.07.2015 04:39
opvoedpoli, femke

Femke woont op 60 vierkante meter. Dat is niet goed voor je relatie, niet goed voor je nachtrust (en ook niet voor je kinderwens). Er MOEST een nieuw huis komen, maar ze wist zeker dat er niet genoeg geld was. Totdat ze begon met positief denken, en toen: onderzoeken… Deze week verhuist ze!

Reinier en ik wonen met onze zoon Max (2 jaar) op 60 vierkante meter. Nou ja, het is iets meer, schijnt het, maar ik kan je vertellen: het voelt kleiner. We wonen hartje Amsterdam, met uitzicht over het water, en we hebben een balkon – maar dan heb je al het goede nieuws wel gehad. We verdienen prima, maar in Amsterdam moet je waanzinnig goed verdienen wil je extra vierkante meters kopen.
Tot die tijd zitten we piepklein…

Keuken? Pas je alleen in je eentje in. Was ophangen? Kan niet. Stofzuiger? in de kledingkast van Max. De hele dag ben ik bezig met creatieve oplossingen voor alle zooi die een huishouden met een klein kinderen met zich meebrengt. Komt er een vriendin langs met een tasje kleren voor Max voor deze winter, dan schiet ik al in de stress.
Waar moet ik het in godsnaam laten?

Het doet ook veel met onze relatie. We slapen allemaal dicht op elkaar, dus het is praktisch onmogelijk om ’s avonds in je eentje nog even een serie te kijken, als de ander al naar bed wil. Of even privé bellen met een vriendin, kan ook niet. Je hoort alles van elkaar.

De nachten zijn het ergst. Ik hoor wel eens van vriendinnen dat de een de ene nacht dienst heeft en de ander dan weer die daarop. Dat kan niet bij ons. Als Max weer eens rond 4 uur wakker wordt is er gewoon geen ontsnappen aan: we zijn allemaal wakker en we kunnen nergens heen. Dat breekt ons echt op. Een tweede kind? No way zolang we geen groter huis hebben.

We moeten dus dringend verhuizen, maar ook dat bleek een patstelling te zijn. Reinier is journalist, weliswaar in vaste dienst, maar steenrijk word je daar niet van. En ik? Ik ben net begonnen als freelance schrijver en als startende zelfstandig ondernemer telt mijn inkomen niet volledig mee voor de hypotheek. We hebben geen spaargeld, geen rijke ouders en het is huizencrisis. De banken zien je aankomen.

Ik dacht dat er geen uitweg was, maar toen sprak ik met een bevriende makelaar en kwam er opeens een sprankje hoop. Inmiddels zijn we nog maar vier maanden verder en…. verhuis ik deze week naar een groter huis! Ik kan het zelf nog niet geloven dat het zo snel is  gegaan maar dit zijn de stappen die ik heb genomen.

STAP 1
Het begon met uitrekenen hoeveel geld we konden lenen. Daar heb je allerlei tools voor, zoals de Hypotheekberekening van Nationale-Nederlanden. Je vult je salaris in en dat van je man en voilà: daar komt een bedrag uitrollen. In ons geval € 270.000. Dat klinkt als heel veel geld, maar in Amsterdam kun je daar nog geen postzegel voor kopen. Of in ieder geval niet iets groters dan ons huidige huis. Bovendien kwamen we er toen achter dat de studieschuld altijd wordt meegeteld in je financiering, waardoor ons bedrag weer flink kelderde.

STAP 2
We gingen kijken wat er voor dat bedrag allemaal te koop staat. We wilden best in mindere buurten wonen, we waren flexibel, en we zagen ook echt wel leuke en geschikte huizen die we nét konden betalen, in buurten waarvan we dachten dat we wel zouden kunnen aarden, en ik was al bijna blij, maar toen gingen we naar….

…STAP 3
Checken hoe het zit met de scholen daar in de buurt! Want jij kan het wel leuk vinden om in een buurt te wonen met mensen uit alle lagen van de bevolking, maar je kind moet straks wel naar een school kunnen waar het tot zijn recht komt. Dat was de dikke tegenvaller. Alle scholen in al die buurten die we konden betalen stonden als behoorlijk slecht bekend. Die in onze oude buurt niet, daar waren de leuke scholen.

Op dat moment dacht ik dat het voorbij was, het doek gevallen, voor altijd op 60 vierkante meter (en nooit meer een baby), maar toen kwam…

…STAP 4
We besloten toch een verkopende makelaar uit te nodigen om te kijken wat ons oude huis zou opbrengen. Dat was verrassing nummer één: de huizencrisis lijkt inderdaad over het dieptepunt heen, en we konden het huis naar alle waarschijnlijkheid goed verkopen (en dus zouden we wat eigen geld overhouden!).

STAP 5
Wij dus weer naar die Hypotheekberekening van Nationale-Nederlanden. Waar een van de vragen inderdaad was: heeft u een huis met overwaarde? JA! JA! En bent u van plan die overwaarde in het nieuwe huis te stoppen? JA! JA! JA! En toen tadáááá: we konden opeens meer dan 400.000 euro lenen!
En toen ging het hartstikke snel. Want de makelaar adviseerde ons meteen…

…STAP 6… 
te zetten: de verkoop van het oude huis. Hij stelde een super redelijke vraagprijs vast, zette het huis op Funda, plande een bezichtiging op een vrijdagmiddag en op zondag ging de champagne open: iedereen wilde het huis hebben, ze zijn zelfs gaan overbieden. En toen hadden we opeens ‘eigen geld’.
Er was maar één addertje onder het gras: of we binnen TWEE maanden ons huis wilden verlaten!

HELLUP: STAP 7 DRINGEND GEWENST!!
Maanden hebben Reinier en ik geruzied over welke buurt wel en welke niet. Reinier wilde per se niet naar de buurt waar hij is opgegroeid, maar daar bleken wel de leukste huizen in onze prijsklasse te staan (plus scholen). En ik vond er dus een paar weken terug precies het huis dat we nodig hadden. Door de tijdsdruk – en het vooruitzicht om een paar maanden bij zijn ouders in te trekken – waren we er in een paar uur uit. We liepen er binnen en werden gewoon verliefd. Het paste in ons budget, is twee keer zo groot als ons oude huis – en kijk nou eens wat een plaatje:

Boterdiep1 Boter2

En dat brengt me weer bij STAP 1…
Daar had eigenlijk moeten staan: Denk positief. Want ik zag echt alleen maar beren op de weg, maar er bleek dus echt wel ruimte te zijn voor iets nieuws! Onderzoek het, en onderzoek het grondig, te beginnen op Hypotheekberekening van Nationale-Nederlanden. Er is een weg, serieus!

(Dit bericht is gemaakt in een samenwerking, maar de inhoud is 100 procent van mij, en ik ben superblij met mijn nieuwe huis. Liefs, Femke)