Een familielid als officiële gastouder? Dan houdt de kinderopvangtoeslag hiervan misschien wel op!

26.01.2016 14:35

Of je je kind nu naar een officiële gastouder brengt of naar de kinderopvang, in beide gevallen krijg je meestal een deel van die kosten terug. Minister Asscher van Sociale Zaken wil nu kijken of hij een stokje kan steken voor betaalde opvang door familieleden. Dus als opa en oma op jouw kinderen passen en aan alle eisen voor een officiële gastouder voldoen kunnen jouw ouders binnenkort fluiten naar hun vergoeding hiervoor.

De minister wil onderzoeken of hij de kinderopvangtoeslag voor familieleden kan stopzetten, en de 75 miljoen euro die dit gaat opleveren gebruiken om de kinderopvang door gastouders te professionaliseren. Je wordt niet zomaar een officiële gastouder. Daarvoor moet je onder meer een EHBO-cursus doen en je huis moet net als een kinderdagverblijf aan allerlei eisen voldoen, zoals rookmelder, traphekjes. Of dit nu je eigen moeder, tante of zus is die op deze manier een officiële gastouder is geworden, of een buurvrouw of een onbekende gastouder maakte tot nu toe voor de toeslag niet uit.

Een aantal gastouderbureau zijn het er niet mee eens dat familieleden nu ineens geen recht meer hebben op een vergoeding en hebben nu het Platform Gastouderopvang opgericht om zich hard te maken voor het behoud van de toeslag voor familieleden. “Het is raar dat je alle vormen van opvang gesubsidieerd kunt krijgen, behalve als je je kind naar zijn lieve oma of tante brengt,” zegt Sebastiaan Dekkers, van het platform tegen het Algemeen Dagblad. Er zijn gastouders die naast hun eigen kleinkinderen ook nog kinderen van andere mensen opvangen. Het zou dan inderdaad best wel merkwaardig zijn wanneer die opa en oma dan geen vergoeding meer zouden krijgen voor hun kleinkinderen, maar wel voor de andere kinderen. Asscher wil goed uitzoeken of het afschaffen van de regeling voor familieleden gevolgen heeft voor de bereidheid om kinderen op te vangen. Hij verwacht niet dat dat het geval is. “In andere landen worden opa’s en oma’s ook niet betaald om op te passen. ”

Lees ook: Moeders, gaat de werkvloer op! De kinderopvang wordt goedkoper!