Er zijn zoveel enge kinderziektes dat Anne wel kan blijven inenten

Er zijn zoveel enge kinderziektes dat Anne wel kan blijven inenten
Anne laat haar kinderen braaf volgens het rijksvaccinatieprogramma inenten en gooit er zelfs nog een extra vaccinatie tegenaan als het moet. Maar als ze de media moet geloven dan kan ze wel blijven inenten. Dus vraagt ze zich vertwijfelt af: waar eindigt dit?

Meningokokken w

Onze kinderen (9 maanden en 2,5 jaar oud), zijn keurig volgens het boekje ingeënt. Nu heeft de overheid voor kinderen vanaf 14 maanden en voor tieners een extra vaccinatie voor meningokokken w opgenomen in het vaccinatieprogramma. In ons geval betekent dat dat de baby hier over een paar maanden wel tegen ingeënt wordt, maar de peuter pas over 12 jaar. Dat voelde dus helemaal niet goed. Daarom hebben we de peuter ook een meningokokken w vaccinatie gegeven. Die waren zo populair dat ze niet op voorraad waren. We moesten hem bestellen en zodra ‘ie beschikbaar was, renden we naar de apotheek om hem vervolgens door de huisarts te laten injecteren.

Maar nou was er onlangs op Nieuwsuur dat ook meningokokken type b een steeds groter gevaar vormt. Dit gaf enige verwarring, want zeiden ze nou W of B? Oftewel, hadden wij dit enge probleem onder controle of liepen onze kinderen onbeschermd tegen deze angstaanjagende bacterie rond? Dat laatste dus. Toen dacht ik: moeten we ze dan niet ook als de wiedeweerga laten inenten tegen type B?

Onbeperkt inenten?

Weer een week later lees ik in de krant dat er een nieuwe, polio-achtige ziekte aan een opmars bezig is. En dat er geen vaccin voor bestaat. Op de foto een volledig verlamd jongetje waarvan je meteen denkt: oh mijn god als dat mijn kinderen maar niet overkomt. Maar goed, daar is dus niets preventief aan te doen. Maar stel dat het wel zo was, dringt de vraag toch aan me op: waar eindigt dit? Kan en wil ik mijn kinderen tegen alle enge ziektes die er maar voorbij komen laten inenten? Een belangrijke vraag in deze is natuurlijk of het besmettelijk is of niet. Want met besmettelijkheid breng je ook andere kinderen in gevaar.

Maar puur hypothetisch gezien: wat als het alleen over mijn eigen kinderen zou gaan? Wil ik dan echt alle enge dingen die ze kunnen overkomen uitsluiten? Zou ik ze echt onbeperkt laten inenten voor alles waar een vaccinatie voor bestaat? Dat is toch geen doen? En als alle ziektes dan zijn geëlimineerd, dan blijven er toch nog duizenden andere dingen over waar ze aan kunnen doodgaan? Doe mij dan ook maar een vaccinatie tegen verkeersongelukken, kinderverkrachters en pestkoppen. Of kan ik ze dan net zo goed meteen in een glazen doosje stoppen zodat ze niets overkomt? Want het liefst wil ik natuurlijk dat mijn kinderen voor altijd gelukkig en gezond zijn. Ik heb alleen het gevoel dat er maar één manier is om je kinderen echt veilig te houden. En dat is ze niet te krijgen. Aangezien het daar te laat voor is, kan ik alleen maar hopen op een goede afloop.

Lees ook: Wat je moet weten over de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap

Geschreven door
More from Anne Kleisen

Waarom jij echt de enige bent die je kinderen geweldig vindt

Ergens weet Anne wel dat ze op geen en-ke-le manier objectief naar...
Lees verder