Femke gaat sporten: ‘Ik zou het nooit voor de lol doen. Verschrikkelijk.’

29.04.2015 08:05

Campina interviewde Femke tijdens de Nationale Sport Week! Ze heeft namelijk sinds een paar maanden een PieTie die haar alle hoeken van de sportschool laat zien. (Ze is 7 kilo afgevallen!). Een gesprek over de ontnuchterende toon van ons blog, hoe ze ervoor zorgt dat ze gezond en fit blijft en over lachen om jezelf.

Dit schrijven ze:
Ze zijn talrijk. De mommyblogs over zoete baby’s en roze wolken. Daar moest iets tegenover gesteld worden, besloten journalisten Barbara van Erp en Femke Sterken in februari 2014. Ze richtten samen Me-to-We op. Een online magazine voor (zoals ze dat zelf noemen) ouders met een leven. Ouders die behoefte hebben aan een realistische kijken op een nieuwe levensfase waarin kinderen een grote rol innemen. Ouders die dol zijn op die kinderen, maar zichzelf ook nog iets gunnen. Barbara en Femke, die zelf model staan voor deze vrouwen, waren met stomheid geslagen toen ze zagen hoe succesvol hun blog bleek. “We hadden binnen een week 50.000 mensen die ons gelezen hadden. Dat zijn niet alleen je vrienden, dat mag duidelijk zijn. We hadden blijkbaar echt iets heel herkenbaars aangekaart.”

“Ik vind het redelijk belachelijk dat ik zoveel geld uitgeef aan mijn personal trainer. Maar ja, het blijkt  de enige manier te zijn waarop ik van de bank afkom.”

Old Skool glaasje melk
Gezonde voeding en sporten is voor jonge ouders ook cruciaal, zeker als je nog allemaal leuke dingen wilt doen. Femke: “We willen absoluut niks voorschrijven op ons blog. Daar is het Voedingscentrum voor, wij niet. Maar als we een recept publiceren, letten we er wel op dat er genoeg variatie en vitaminen in zit. Als je ouderwets de schijf van vijf met zuivel aanhoudt en twee keer per week sport dan merk je na een tijdje dat je daar echt een stuk beter van in je vel gaat zitten. Al die nieuwe, onzinnige hypes en onderzoekjes over ‘niet te veel brood’ en ‘niet te veel melk’, laten we lekker links liggen. Mijn eigen koelkast ligt nog altijd vol met groente, fruit, melk en yoghurt. Het zit er gelukkig nogal hardnekkig in bij Nederlanders dat melk goed voor elk is, daar kan je nog zoveel hippe onheilsonderzoeken tegenover stellen, dat heeft weinig effect.”

Femke schrijft op Me-to-We ook over haar eigen sportbeleving, bijvoorbeeld haar peperdure avonturen met een personal trainer: “Ik vind het redelijk belachelijk dat ik daar zoveel geld aan uitgeef. Maar ja, het blijkt voor mij op dit moment de enige manier te zijn waarop ik ook daadwerkelijk van de bank afkom en ga sporten.”

“Dat zijn mensen die sporten omdat ze het leuk vinden”
Zo’n vijftig procent van de sportende Nederlanders kiest na het sporten vaak voor een ongezonde snack. Femke weet wel waar dat aan ligt: “Als je hockeyt of voetbalt doe je dat waarschijnlijk ook voor gezelligheid en het spelletje. Dan denk je niet aan de calorieën die in het biertje zitten dat je na afloop drinkt. Mensen die in groepsverband sporten doen dat niet om af te vallen. Ik zou zelf nooit voor de lol sporten. Verschrikkelijk. Hahaha. Ik doe het omdat het nu eenmaal beter voor mijn lijf is. Sinds ik zo fanatiek sport ben ik overigens wel bewuster met mijn voeding bezig. Als je genoeg beweegt en het grootste gedeelte van de week afgepaste hoeveelheden eet, dan kun je in het weekend nog steeds een wijntje drinken en een chipje eten. Het grote gevaar blijft echter altijd dat je de teugels weer een beetje laat vieren wanneer je resultaat boekt. Momenteel ben ik best tevreden met mijn lijf en vind ik dat ik mezelf mag belonen als ik een uur in zo’n sporthal heb staan puffen. Zie ik dat er een griesmeelpudding in onze koelkast staat, dan neem ik die ook gerust. ‘Ach’, denk ik dan, ‘die calorieën heb ik er net afgesport, dus het mag best. Voor deze ene keer.’ Maar dat moet natuurlijk niet te vaak gebeuren. Mijn streefgewicht ligt nog maar twee kilo van me af en ik zal en moet dat halen.”

Wil je weten hoe andere bloggers sterk & fit blijven? Lees hier het interview van Campina met o.a. Esther van Urban Moms.

cam