Geen seks meer na de komst van je baby? Ga op zoek naar een kroonluchter…

27.09.2019 00:10

Eline en haar vriend Steffan hebben geen seks meer sinds de komt van hun zoontje Timo, die nu anderhalf jaar oud is. Onze relatietherapeut Maarten van der Linde weet wel hoe ze dat moet oplossen… 

Eline (33): “Mijn vriend Steffan en ik zijn 4 jaar samen en hebben een zoontje van 1,5 jaar, Timo. Voor ik zwanger raakte hadden Steffan en ik vaak – geweldige – seks. Maar vanaf het moment dat ik in verwachting was, had Steffan steeds minder vaak zin. We deden het nog wel eens maar echt stúkken minder dan voorheen. Het was net of mijn zwangere lijf alle lust bij hem wegnam.
Na de geboorte van Timo is de seks nagenoeg stil komen te liggen. De expliciete bevalling had, laten we maar zeggen, grote indruk op Steffan gemaakt en ik was enorm aangekomen door de zwangerschap – veel extra kilo’s zijn nog lang gebleven. Daarnaast schoot ik compleet in de moederrol en focuste ik me helemaal op Timo en zijn behoeften. Eerlijk gezegd heb ik Steffan toen wel behoorlijk op het tweede plan gezet.
Ik geef nog borstvoeding en ook dat vindt hij niet aantrekkelijk. Hij ziet mij meer als een moeder dan als een sexy vrouw. Althans, dat maak ik op uit zijn woorden als we het er soms voorzichtig over hebben.”

Weer geliefden worden
“Ik zou natuurlijk van alles kunnen doen om de boel op te fluffen, maar de waarheid is dat ik zelf ook helemaal geen zin meer heb in seks. Ik ben ’s avonds doodop en wil dan slapen en niet nog eens in de kroonluchters hangen. Nu zou je kunnen zeggen: nou, jullie hebben allebei geen zin meer, wat is het probleem? Maar ik – en Steffan ook – weten natuurlijk heus wel dat het niet een normale situatie is om na een relatie van slechts vier jaar al helemaal geen seksleven meer te hebben. En dat seks onze relatie waarschijnlijk ook heel veel goeds zou kunnen doen, ons nader tot elkaar zou kunnen brengen. Maar we weten gewoon niet hoe we alles weer kunnen omkeren en terug kunnen gaan naar die eerste, verliefde fase van ons samenzijn. Hoe brengen we verandering in onze situatie zodat we weer geliefden zijn en niet alleen maar de ouders van Timo en vrienden/’huisgenoten’?”

 

Beste Eline,

Om je gerust te stellen: het komt vaak voor dat de lust minder wordt tijdens of na de zwangerschap. Het feit dat je te moe bent om in de kroonluchters te hangen lijkt me niet heel raar. Zowel bij de man als bij de vrouw kan ‘de zin’ afnemen. De eerste fase van een relatie is de verkeringsfase, die zich kenmerkt door een hoge mate van seksuele activiteit en het feit dat stellen erg gericht zijn op de overeenkomsten tussen elkaar (oh…jij houdt ook van Pasta Bolo!! Wauw!). Deze fase gaat meestal over en dan krijgen partners meer aandacht voor de buitenwereld, maar ook voor de verschillen tussen elkaar. En zo’n verschil kan zijn: een andere behoeften in seksfrequentie (of de manieren van liefde bedrijven, maar dat is een ander verhaal). Een zwangerschap en de geboorte van een kind vergroot de verschillen tussen stellen vaak nog verder uit.

Aangezien jullie geen enkele vrijpartij meer hebben, kan het zijn dat er ietsie pietsie meer aan de hand is. Niet schrikken, dat hoeft niet meteen een groot probleem te zijn. Ik denk dat het in jullie geval belangrijk is om dit samen verder te bespreken. Misschien kan het zo zijn dat Steffan het lastig vindt om jouw lichaam met seks te associëren en bekijkt hij je minder vanuit het oogpunt van die woest hete minnaar die hij ooit was. Het zou ook kunnen zijn dat hij zich op de tweede plek voelt staan, omdat jij meer met Timo in je armen ligt dan met hem (wat ook gezond is). Ik denk dat het goed zou zijn dit alles te bespreken. Benoem ook wat jouw behoeften zijn en waar jij je kwetsbaar in voelt. En nodig hem uit ook zijn behoeften en onzekerheden te bespreken. Dat principe geldt voor de meeste uitdagingen in een relatie.

De reden dat je me deze brief stuurt, duidt op het feit dat je of meer seks wil, of bang bent dat jullie een beetje raar zijn omdat jullie wel heel weinig seks hebben. Ik proef wel de drang dat jullie het willen omkeren. In feite biedt de slogun van de bekende sportschoenenfabrikant wel een uitkomst. Doe het gewoon. Whatever works. Plan het in; heb een spontaan vluggertje (je hoeft niet altijd gourmet-seks te hebben). Ga sporten zodat je lekker in je vel zit. Of trek je een weekend met zijn tweeën terug in een kasteel waar kroonluchters hangen… en waar een hemelbed staat.

Groeten, Maarten

 

Maarten van der Linde is Psycholoog & Systeemtherapeut. Op zijn blog staan nog meer tips: www.vanderlinde.nl