Gezocht: (Zwarte) Pieten! Die moeders ook leuk vinden, graag (Dit is onze voorkeurslijst!)

sinterklaasjournaal, pieten
Help! Erik van Muiswinkel en Jochem Myer vertrekken bij het Sinterklaasjournaal als Pieten, werd afgelopen week bekend. Daar hebben wij even wakker van gelegen. Om ons vervolgens te realiseren: de een zijn dood is de ander zijn brood. Erik van Muiswinkel vertelde vandaag nog geen idee te hebben wie hem zou moeten opvolgen. Maar wij wel! Hierbij: BN’ers die wij maar al te graag in het Pietenpak hijsen.

Lees ook: Brief aan Sinterklaas (met de 8 dingen die moeders écht willen)

Ondanks dat het vrolijke kinderfeest nog máánden ver weg is en we nog niet eens fatsoenlijk hebben kunnen dagdromen van een welverdiende cocktail aan het zwembad van een of ander zonnig oord, willen we het toch even hebben over de discussie ‘Zwarte Piet’. Want wat is het geval? Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer zegden vorige week hun baan als respectievelijk Hoofdpiet en Paniekpiet op. Daaropvolgend lieten ruim honderd honderd schrijvers, programmamakers en andere bekende Nederlanders weten dat het nu toch echt tijd wordt voor een grootse verandering van het Sinterklaasjournaal. En reageerde Omroep NTR dáár weer op via een officiële brief dat ze ermee bezig zijn, met die veranderingen. Hoe het er allemaal uit zal zien, dat is nog niet bekend. Maar wij zien plenty van mogelijkheden! Beste NTR, mogen wij wat suggesties doen voor deze vacante vacatures?

  1. De Relaxpiet

Nu Paniekpiet het veld heeft geruimd, wordt het misschien tijd voor een zen-achtiger type, eentje die helemaal mindful is en meegaat met de flow. Da’s helemaal van deze tijd, toch? Iemand met een van nature rustig karakter, die al die opgewonden kindersmoeltjes voor de tv tot rust kan manen met zijn uitstraling.

Geschikte kandidaten: dat is er maar één, Chris Zegers

chris zegers, piet

  1. Kluspiet

Dat grote Sinterklaashuis, die boot, die tuin: kan daar niet wat meer aan gezaagd, geboord, gedrild, vastgespijkerd worden? Door een goed in-geoliede sixpack? Uiteraard zónder bovenstukje, want van dat klussen krijg je het ook maar warm, zelfs eind november. Eén bonk spier die dat karig ingerichte Sinterklaashuis eens flink onder handen neemt; wij vinden het topidee, zo’n soort klus/droomhuis-programma gecombineerd met Sinterklaas. Uitzicht op rollende spieren, een bukkende togus of sterke rug beschouwen we daarbij als bonus-beeldmateriaal.

Geschikte kandidaten: Arie Boomsma, Manuel Broekman, Jim Bakkum

  1. Zwoele Piet

Een Piet die gewoon af en toe met zwoele blik de camera in loenst, kom maar op. We vragen verder geen bijzondere kwalificaties van deze Piet. Het enige waarover hij moet beschikken is een spannende blik en de betere duck face voor wat meer The Bold and The Beautiful-spektakel.

Geschikte kandidaten: Egbert Jan Weeber, Dennis Storm, Barry Atsma

dennis storm

 

  1. Danspiet

Kids houden ervan. Wij ook. Gewoon, even uit je dak gaan op een lekker plaatje. Al wat nodig is: een straf nummertje met een tempo dat voor uitgebluste moeders goed vol te houden is, een gezellig, makkelijk te onthouden melodietje voor de kids en een climax voor dat betere even-uit-je-stekker-momentje. Een lekker bekkie boven de dj booth is daarbij mooi meegenomen.

Geschikte kandidaten: Sunnery James, Afrojack, Armin van Buuren

  1. De Intellectuele Piet

Natuurlijk, natuurlijk, het is een kinderprogramma. Maar van ons mag er op zijn minst best één kritische vraag worden gesteld aan die ouwe Pieterbaas. Gewoon een Piet die ‘m af en toe een beetje aan de tand voelt, zonder agressief te worden en zonder oeverloze discussies.  Of die af en toe een heel intelligente opmerking plaatst om ons brein te prikkelen. Deze Piet dient dus wel in rap tempo zijn vragen durven af te vuren/na te denken/opmerkingen te maken.

Geschikte kandidaten: Eva Jinek, Matthijs van Nieuwkerk

eva jinek, piet

  1. De Kookpiet

Een Piet die elke avond tijdens het Sinterklaasjournaal een lekker potje kookt. En dat wij dat vervolgens kunnen laten thuisbezorgen, zodat wij met zijn allen rustig het Sinterklaasjournaal kunnen bekijken en niet in de keuken hoeven daarna om nog wat gezonds op tafel te krijgen: zie hier ons ingrediënt voor succes!

Geschikte kandidaten: Mathijs Vrieze, Rens Kroes, Herman den Blijker (of Wendy van Dijk, maar dan is het een coke-piet!)

herman den blijker, piet

  1. De Speurneuspiet

Het Sinterklaasjournaal was altijd al best spannend, maar ja, de concurrentie met allerhande Netflix-series neemt allengs toe. Dus schrijvers: kijk even naar Bloodline, Homeland, Orange is the New Black voor de betere spanningsboog en dramatisch conflict. Misschien kan er een verhaallijn in verweven worden van een vermiste Sinterklaas, een geheim complot of kinderen die iets vre-se-lijks ontdekken (maar dan wel op een vriendelijke manier hè? De kijkbuiskindertjes moeten er natuurlijk geen slapeloze nachten van krijgen, dan mist deze hele onderneming zijn doel).

Geschikte kandidaten: Freek Vonk, Thijs Römer, Victor Reinier

Wie zou jij graag in het Sinterklaasjournaal zijn opwachting zien maken? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina!

Lees ook: Zwarte Piet is een karikatuur van onze zwarte medemens. Punt.

Geschreven door
More from Franke van Hoeven

Brief aan Doutzen: laat niets aan je borsten doen! Je bent prachtig zoals je bent, namelijk: moeder

Vanochtend las Franke op Nu.nl dat Neerlands topmodel Doutzen Kroes, die altijd...
Lees verder