Het grote Zo word je een chille moeder-stappenplan

28.10.2018 00:10
Dit is pas een chille moeder

Weet je je af en toe geen raad? Schrok je er nogal van, dat moederschap? Geen nood, je verandert vanzelf in een chille en relaxte moeder, weet ervaringsdeskundige Franke. Hoe? Met dit stappenplan.

Lees ook: 21 Tekenen dat je een relaxte moeder begint te worden.

Eerlijk is eerlijk: ik schrok me de vellen toen ik moeder werd en was allesbehalve de chille moeder van mijn dromen. Ik wilde alles zo goed (perfect) wilde doen, dat ik al snel veranderde in een stresskip gevuld met gierende hormonen, totaal onzeker of het wel oké was, wat ik allemaal aan het doen was. Maar zo langzamerhand merkte ik: aan alles komt een eind. En veranderde ik ergens gedurende de jaren in een chille moeder. Nou ja, soort van, want afgelopen december kreeg ik nog een gierende wegtrekker van alle kerstdrukte, maar we doen gewoon net alsof dat niet is gebeurd. Afgesproken?

Benieuwd hoe ver jij bent in het stadium van chille moeder? Kijk dan snel hoeveel stappen jij nog te doorlopen hebt. Denk eraan: je komt er vanzelf, echt waar! Hoef je niet eens wat voor te doen. Nou ja, een beetje dan. Komt-ie:

Stap 1.
Accepteer de mokerslag

Zes weken kraamverband, een wel hééél lichtroze wolkje overstemd door een traumatische bevalling/huilbaby/krampjes/een halve vechtscheiding met je teerbeminde: die eerste paar weken kunnen uitdagend zijn. Dus als het voelt alsof je door een Intercity bent geschept: geen nood, we’ve all been there. Really. Vecht er niet tegen, laat het gaan. Het komt goed, zie volgende stap.

Stap 2.
Omarm je nieuwe mantra: Alles is een fase
Slapeloze nachten, darmkrampjes, hysterische dreumesen die met hun kop op de vloer rammen als je verkeerd naar ze kijkt; alles is een fase. Alles is een fase. Alles is een fase. Maar echt.

Stap 3: zet je schaamte overboord
In je blote kont het ziekenhuis bij elkaar schreeuwen tijdens de bevalling, terwijl je ook nog over jezelf heen kotst, vreemden die je onderkantje inspecteren, lekkende borsten op het werk: het leven van een kersverse moeder is lijflijk oncharmant. Op het moment dat je op de wc al facebookend naar je dreumes schreeuwt dat-ie effe een wc-rol voor je moet pakken uit de voorraadkast, weet je dat je deze stap met succes hebt doorlopen.

Stap 4.
Hecht geen waarde meer aan bezit
Speelgoed, servies, behang: het zijn maar spulletjes. Die kunnen kapot/besmeurd/uit elkaar getrokken/in duizend stukken gesmeten. Jammer voor jou en je uitzet: maar je spulletjes gaan eraan. Denk je nu van niet? Wacht maar. Ook jouw kind wordt op een gegeven moment een sloopkogel. Wen er maar aan en koop alvast een heleboel plastic bij de Action. Die winkel doet niet voor niets goede zaken.

Stap 5.
Ruil hobby A in voor hobby B
Vroeger hing je in: 1. de lampen. 2. het plaatselijke winkelcentrum. 3. de sportschool. Maar op een gegeven moment ontdek je: het leukst op de zaterdagmiddag is toch écht je kind uit de ballenbak vissen in het overdekte speelparadijs. Geen commentaar, verder, geen commentaar.

Stap 6.
Kijk en luister niet naar andere moeders
Andere moeders weten het namelijk al-tijd beter, maar hebben nooit in jouw schoenen gestaan, ergo: weten er dus helemaal niks van. Neem één goede vriendin in vertrouwen, bestempel haar tot je nieuwe BFF, en laat de rest en het commentaar lekker achterwege. Dat gezegd hebbende: trek je dus van mij ook maar niks aan, met mijn stappenplan. Want wat weet ik er nou van? Precies, helemaal niks! Nou ja, toch wel iets, namelijk de laatste stap:

Stap 7.
Je zult liefhebben zoals je nog nooit hebt liefgehad
Knuffelen zoals je nog nooit heb geknuffeld. Houden van, dat begrip krijgt een geheel nieuwe lading. Stap 7 vindt soms binnen een dag plaats, soms duurt het wat langer (pas als je er na drie jaar nog niet bent, zou ik me zorgen gaan maken, als ik jou was). Het fijne van deze stap in het stappenplan is dat iedere moeder het in haar eigen tempo doet, en op haar eigen manier. Dát weet ik dan weer wel. Heel zeker.

Succes!

Lees ook: 15 manieren om een luie (dus relaxte) ouder te worden.


Ook grappig: Femke dacht Max blij te maken met een lekkere boterham. Dit bleek lastiger dan gedacht…