Hèhè, krijgen we nou eindelijk meer ouderschapsverlof? (6 weken! Voor moeder én vader)

16.02.2018 09:20

Goed nieuws meldden diverse media vanochtend: adviesorgaan SER stelt in een advies aan het kabinet voor dat het ouderschapsverlof moet worden uitgebreid. Wij zeggen: Halleluja!

In een vandaag verschenen rapport van de Sociaal-Economische Raad staat dat mannen en vrouwen zes weken ouderschapsverlof moeten kunnen opnemen in het eerste halfjaar van hun kind. Volledig betaald, welteverstaan. Let op en lees dit goed: ZES weken betaald OUDERSCHAPSVERLOF voor moeder én vader (of vader en vader of moeder en moeder natuurlijk, daar gaat het nu effe niet om). Dit alles NA het zwangerschapsverlof van de moeder. Wat de SER wil: zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en partnerverlof samenvoegen tot één regeling.

Nu kun je als ouder totdat je kind 8 wordt ouderschapsverlof opnemen, maar dit is vaak niet betaald. De SER wil het nu dus wel betaald door laten lopen, en ook nog eens al binnen het half jaar dat de baby geboren wordt. De SER hoopt hiermee dat de zorg op deze manier beter wordt verdeeld over beide partners en dat daardoor minder vrouwen afhaken en hun baan opzeggen. De SER stelt in een interview met RTL Nieuws: “Wij vinden het belangrijk dat ook de vaders voor hun kind kunnen zorgen.”

Beste heren en dames van het kabinet,
Wij zeggen: briljant idee van de SER. Als jullie zo graag willen dat vrouwen vaker, meer of langer werken, maak dat dan ook mogelijk voor vrouwen. Want zwanger zijn, een kind uit je lijf persen, aan de borst gooien, slapeloze nachten doorstaan, hopen dat intussen niet iemand in de grauwgrijze kantoortuin aan je stoelpoten heeft lopen zagen én binnen tien weken weer monter, strak en fit op het werk verschijnen, is een pittige exercitie. Dus laat die mannen van ons ook maar lekker klungelen met spuitluiers, flesjes en doorwaakte nachten. Wie weet ziet de toekomst er dan voor vrouwen die graag kinderen én carrière willen een stuk fleuriger uit. Want als we niet met 3-0 achterstand onze carrières hoeven voort te zetten en manlief ook zijn handen uit de mouwen kan steken (er zijn genoeg mannen die dat ook heus wel willen en leuk vinden), dan krijgen we precies de steun die we nodig hebben.

Amen.