Het geheim van het moederschap? De fuck it mentaliteit!

18.04.2022 18:00

Je weet pas wat het is om het druk te hebben als je moeder bent. Het heeft heel wat voeten in de aarde om alle ballen in de lucht te houden en zelf niet gek te worden. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Dat is eigenlijk heel simpel.

Onlangs las ik een stuk van een nieuwe moeder. Een vermoeide, wanhopige nieuwe moeder. Die niet meer wist hoe ze het allemaal voor elkaar moest krijgen. Die baby verzorgen, werken, het huishouden doen en er ook nog voor zorgen dat ze zelf iedere dag een schone onderbroek aan trok. Want, hóe dan? Hoe krijg je dat voor elkaar zonder binnen de kortste keren burn-out te raken? CEO’s van een multinational hebben het zo ongeveer nog minder druk dan een moeder met kleine kinderen. Dus hoe houd je dan je huis schoon, je oksels fris, je geestelijke gezondheid intact en je baby in leven? Want, we kunnen toch zeker niet alles tegelijk?

Lees ook: 11 Dingen die je echt niet hoeft te doen als moeder.

Bijna iedere nieuwe moeder gaat door die fase. Die fase van pure wanhoop. Die fase van als een dolle proberen om alles maar te doen. Te denken dat het moet kunnen, een spik en span huis hebben, zelf strak in de kleren en de make-up te zitten en ook nog een tevreden kroost te hebben die naar roosjes ruikt. Ik dacht dat ook toen ik net moeder was. En dus lag ik drie dagen na mijn eerste bevalling op mijn knieën op de badkamervloer met een emmer sop. Probeerde ik er altijd tiptop uit te zien, ook met een peuter met pindakaas aan zijn handen aan mijn rokken en een spugende baby op mijn arm, en was ik constant bezig het huis op te ruimen in een poging te laten zien dat alles ik alles heus, echt, nog helemaal op orde had. Omdat ik dacht dat dat zo hoorde en vooral ook: dat het moest.   

Maar zal ik je nu eens een geheimpje verklappen? Hét geheim van het moederschap? Dat hoeft dus helemaal niet. Alles hoeft niet perfect te zijn. Sterker nog, eigenlijk hoeft er helemaal niks perfect te zijn. Ontplofte woonkamer? Zolang je de gemeentereiniging nog niet hoeft te bellen omdat de schimmel in het tapijt staat is het geen probleem. Drie dagen in je joggingbroek rondlopen omdat al je andere broeken in de was zitten? Prima, daar kun je ook veel makkelijker je post-bevallingsvetschort in wegproppen dan in zo’n skinnyjeans. Een week lang pingmaaltijden serveren omdat je gewoon de puf niet meer hebt om achter het aanrecht te kruipen? Gemak dient de mens en de moeder in het bijzonder. En wie het er niet mee eens is, gaat maar lekker naar de afhaalchinees. En dan graag ook een portie babi pangang met extra kroepoek voor jou.

De belangrijkste regel voor het moederschap is eigenlijk dat er maar heel weinig regels zijn. Dat werd mij ooit verteld door een gerenommeerd kinderarts. Dit is dus niet zomaar weer een moederschapsadvies, dit is moederschapsadvies op doktersrecept. En het advies luidt: fuck it. FUCK IT, ja. Het doet er namelijk allemaal niet toe. Het doet er niet toe of je huis schoon is. Het doet er niet toe of de was altijd gedaan is. Het doet er niet toe of jij eruit ziet als Ma Flodder omdat je geen tijd hebt gehad om dat vogelnest op je hoofd uit te kammen en je huispak uit te trekken. Het doet er niet toe of er dagen zijn dat je kinderen ‘s avonds tosti’s en drie cherrytomaten eten en niet onder de douche gaan. Want: al die ballen, die hoeven dus helemaal niet in de lucht te blijven. Het is prima als er af en toe een paar ballen op de grond vallen. Dan pak je ze daarna weer op. Of niet, dat kan ook. Wat jij wilt. Het geheim van het moederschap is loslaten. Niet alleen die kinderen, maar eigenlijk ook gewoon al het andere. Want weet je, je kunt dus gewoon niet alles. Niet altijd. Niet de hele tijd. En dat hoeft ook niet. Kortom: let it go. Ook al zo’n uitstekend advies (weliswaar niet van een arts, maar wel van Elsa, en dat is inmiddels ook een autoriteit natuurlijk en dus minstens zo valide).

Leven je kinderen aan het eind van de dag nog en zijn ze gelukkig? Liggen ze veilig en met een glimlach op hun (ongewassen) snoetjes in hun bed? Goed gedaan mama, high five. Dan kun je nu gaan stofzuigen en de was doen. Of in bad met een goed glas wijn natuurlijk. Want, hoe luidde het advies ook alweer? Oh ja… FUCK IT!    

Lees ook: Waarom ik soms heel erg verlang naar iemand die mij in de watten legt.