Annemieke heeft het perfecte voorbehoedsmiddel gevonden! (of toch niet)

09.04.2019 18:30
Annemieke heeft het perfecte voorbehoedsmiddel gevonden! (Of toch niet)

Bij de lactatie amenorroe methode (LAM) wordt volledige borstvoeding geven als anticonceptie gebruikt. Ideaal, denkt Annemieke. Helaas is deze methode alleen de eerste zes maanden betrouwbaar en heb je er dus niets aan. Want wie heeft er nu een halfjaar na de bevalling alweer seks?!

Ongeveer twee minuten nadat alle hechtingen in mijn vagina gezet waren, begon de verpleger al over anticonceptie. Nog high van de verdoving en het ongeloof dat het hoopje krijsende baby op m’n buik mijn kind was, heb ik er niets van meegekregen. Daarom besloot ‘ie z’n praatje te herhalen voor ons vertrek uit het ziekenhuis, net nadat ik samen met de verplichte 250ml urine ook een halve liter bloed en andere vloeistoffen uitgeperst had en mijn hele onderkantje in de fik stond. Deze keer lachte ik ‘m uit. Een kind baren was wat mij betreft het beste voorbehoedsmiddel ter wereld. Dit nog een keer? No way! Ik was er heilig van overtuigd dat K. en ik nooit meer seks zouden hebben.

Lesje biologie nodig?

“Dat denkt iedereen, maar echt meid, dat gaat weer over.” Aldus de kraamzorg, die het op dag 4 nodig vond me erop te wijzen dat ik voor mijn eerste ongesteldheid al vruchtbaar was. Ja duh, de ovulatie komt voor de menstruatie – dat weet iedereen die op de middelbare school biologie heeft gehad. Bovendien, die hechtingen deden zo verrotte veel pijn dat het enige dat ooit nog in aanraking met mijn ladyparts zou komen een kraamverband, een onderbroek of een badje groene Badedas was. Aangezien mijn vriend’s penis niet tot deze drie dingen behoorde, was seks absoluut onmogelijk. Waar maken die mensen zich zo druk over? Zelfs de verloskundige vroeg bij het afscheidsgesprek beleefd doch dringend of we al over anticonceptie nagedacht hadden (nee dus) en raadde ons aan dat te doen als we niet wilden dat Zoë heel snel een klein broertje of zusje zou krijgen.

Verrassing: twee blauwe streepjes

Ze hebben natuurlijk gelijk. Want het superslome sperma van mijn vriend dat er volgens dokters toch nooit in zou slagen een eicel te bevruchten, is het wel gelukt. En hoewel Zoë –cliché-alarm!-  het beste is wat me ooit is overkomen, heb ik geen zin in nog een verrassing van twee blauwe streepjes. Dus mocht ik in de toekomst ooit weer seks willen  – ik denk zelf nog van niet, maar er blijken verrassend veel vrouwen te zijn die meer dan één kind hebben, wat (behalve als het een tweeling of een geval van IVF is) automatisch betekent dat ze na de bevalling minimaal één keer gesekst moeten hebben – dan moet dat met voorbehoedsmiddel. Maar welke? Condooms zijn zo’n gedoe. Iedere dag je temperatuur meten zie ik ook niet zitten. Hormonen zijn sowieso een no go, dus zeg maar dag tegen pil, spiraaltje, implantaat, prikpil, pleisterpil en Nuvaring. Veel blijft er niet over.

Lactatie-Amenorroe methode

Een rondje googelen brengt me op de lactatie amenorroe methode (LAM), ook wel de borstvoedingsmethode genoemd, waarbij volledige borstvoeding als vorm van anticonceptie wordt gebruikt. Tijdens het borstvoeden komt namelijk het hormoon prolactine vrij, wat, als de prolactinelevels hoog genoeg zijn, de eisprong en opbouw van het baarmoederslijmvlies onderdrukt. En als er geen eicel vrijkomt, kan ‘ie ook niet bevrucht worden. De lactatie amenorroe methode werkt alleen als je na de bevalling nog niet ongesteld geworden bent en volledige borstvoeding geeft. Oftewel: voeden op verzoek, waarbij er niet meer dan vier (overdag) en vijf uur (’s nachts) tussen de voedingen zit en zonder enige bijvoeding. Kolven telt niet; de zuigreflex en nabijheid van de baby is essentieel voor de aanmaak van prolactine.

Borstvoeden tegen ongesteldheid

Met een kind dat minimaal iedere drie uur wil drinken, ook ’s nachts, en dat overdag alleen stil is als ik haar in draagdoek voor m’n buik draag, zou ik het boegbeeld van de lactatie amenorroe methode kunnen zijn. En het feit dat de menstruatie uitblijft, is de beste reden ooit om nog heel erg lang door te gaan met borstvoeding geven. Ja, ik zie mezelf al de borst geven aan mijn kind als ze straks kan lopen. Of kan praten – handig, weet ik gelijk wanneer ze dorst heeft. Of naar de kleuterschool gaat. Misschien dat tegen die tijd seks ook weer in the picture komt.

Sprookjes

Toen las ik dat de lactatie amenorroe methode echter alleen de eerste zes maanden voor 98-99% betrouwbaar is en dat daarna aanvullende anticonceptie gebruikt moet worden. En begon ik keihard te lachen. “Moet je lezen K., degene die dit geschreven heeft denkt echt dat vrouwen een half jaar na de bevalling alweer seks hebben. Muhahahaha, die gelooft echt in sprookjes.” Mijn vriend, die hoopvol mijn online zoektocht naar alternatieve voorbehoedsmiddelen had gevolgd, keek een beetje sip. “Niet dan?”

Uh, nee. Je denkt toch niet echt dat je in het eerste halfjaar waarin je nog geen tijd hebt om je tanden te poetsen omdat je 24/7 met je baby bezig bent, gaat seksen? Die tijd waarin je je man eigenlijk nog een beetje haat omdat ‘ie je dit aangedaan heeft. En omdat ‘ie niet genoeg meehelpt/geen flubberbuik heeft/de baby wakker maakt/wel doorsnurkt ‘s nachts. No way dat hier het komende jaar geneukt gaat worden. In ieder geval niet met mij. Of ben ik nou heel erg raar? “Nee schat,” antwoord ik stellig. “En aangezien ik geen geschikt voorbehoedsmiddel kan vinden, mag jij, mocht je in de toekomst ooit nog seks willen, je laten steriliseren.”

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.

Lees ook: Samen vrijen, samen verantwoordelijk – anticonceptiecampagne roept man op het matje