Hoe je als peutermoeder vóór 11 uur ’s morgens al 11 wijze lessen leert

17.10.2019 00:10
Hoe je als peutermoeder vóór 11 uur ’s morgens al 11 wijze lessen leert

Janneke mag dan al twee jaar moeder zijn, ze leert nog steeds elke dag de boeiendste dingen bij over het moederschap. Want twee peuters van net twee in het gareel houden, dat is soms hogere wiskunde. 11 wijze lessen van een peutermoeder voor 11 uur ’s morgens.

LEES OOK: Hoe ik vóór 9 uur ’s morgens al 9 wijze lessen leerde

6.45 Peuters schreeuwen om mama. Peuters uit bed halen en tegelijkertijd de trap af loodsen. Peuter 1 wil gedragen worden, terwijl peuter 2 de smalste kant van de trap uitprobeert en mama handen vol heeft met telefoon en peuterkleren. Gaat allemaal net goed. LES 1: Telefoon en peuterkleren in een later stadium beneden zien te krijgen. Of in een eerder stadium.

6.55 Luiers verschonen en peuters aankleden, terwijl papa zich klaarmaakt voor werk. Peuters weigeren mee te werken en rennen heel hard weg. Peuters trekken luiers uit en proberen de poes een luier om te doen.

7.10 Peuters onder dwang aangekleed en pap voorgeschoteld. Peuter 1 klimt over de tafel heen om de laatste happen pap van peuter 2 op te eten, die peuter 2 enthousiast aanbiedt op een houten pollepel uit de kinderkeuken. Mama staat op om foto te maken van dit tafereel, terwijl papa probeert er een stokje voor te steken. Werkt niet. LES 2: één lijn trekken in de opvoeding en nu echt eens wat consequenter worden. Dan maar geen schattige peuterfoto’s.

7.30 Papa uitzwaaien bij de voordeur. Peuters rennen papa achterna en klemmen zich elk aan één been vast. Peuters zijn alleen terug te lokken door een paar keer heel hard ‘Bumba’ te roepen. LES 3: Papa uitzwaaien bij het keukenraam, níet bij de voordeur.

7.35 Peuters kijken Bumba. Mama snelt naar boven om wat kleren aan te trekken.

7.45 Weer beneden. Peuter 2 heeft een wc-rol te pakken gekregen en uitgerold door het hele huis. Peuter 1 staat te dansen met stroken wc-papier in de hand. Peuter 2 heeft zich bovendien uitgekleed, op de grond gepoept en overal poep gesmeerd. Bumba staat intussen tegen een muur te praten. LES 4: Wekker gaan zetten om half zeven om voortaan vóór peuters wakker worden te douchen en aan te kleden. En nou echt.

8.02 Tv uit, wc-papier weer aan de rol, poep opgeruimd, peuters gedoucht en schone kleren aangetrokken, zelf ook weer schone kleren aan. Hè, hè, we gaan spelen! Kijk eens wat een leuk tekentablet. Mama gaat wat tekenen en dan mogen jullie.

8.03 Nee, wacht nou even, mama doet het voor! Mama tekent een bloempje! Mama… Oké, laat maar, gaan jullie maar tekenen. Mama gaat de ontbijtboel opruimen.

8.14 Nee, niet aan elkaars haar trekken! Niet duwen! Niet krabben! Lief zijn! Samen spelen! Samen delen! Nee, niet trekken! Niet gooien! LES 5: nog een tekentablet kopen.

8.15 Weet je wat, we gaan naar buiten! Dan kunnen jullie lekker je energie kwijt! Mama pakt even de tas in.

8.30 Nee, die boterhammen zijn niet voor nu, die zijn om mee te nemen.

8.31 Oké, eet die boterham maar op dan.

8.33 Nee, die ontbijtkoek is niet voor nu, die is om mee te nemen. Nee, niet nu! Straks!

8.40 Nee, je krijgt je speen niet. Nee, straks pas, als we op de fiets zitten. Nee. Oké, hier. LESSEN 6 en 7: spenen beter uit zicht leggen en ontbijtkoek voor dag en dauw in de tas stoppen, voor de kinderen wakker zijn.

9.20 Kijk eens, het pierenbad! Leuk hè? Kunnen jullie lekker in het water spelen. Zo, even zwemluiers en zwempakken aan… Dit wordt leuk!

9.33 Peuter 1 is als een koala in mama geklommen, peuter 2 klemt zich vast aan been, terwijl mama als enige in het pierenbad staat. Peuters hebben geen zin in water.

9.40 Mama kiepert plastic zak vol met strandspeelgoed om, maar alleen onbekende kinderen tonen interesse.

9.45 Peuters insmeren.

9.50 Peuters hebben een onbemande opblaasorka gespot. Peuters willen er allebei op klimmen, maar wel zonder dat andere peuter deelneemt aan dit evenement. Mama springt tussenbeide. Om de beurt, om de beurt!

9.55 Peuter 1 kraaiend op orka, peuter 2 tekent luid protest aan.

10.00 Peuter 2 kraaiend op orka, peuter 1 laat zich als stervende zwaan op de grond vallen.

10.03 Mama probeert het principe van ‘om de beurt’ uit te leggen terwijl peuters zich driftig op de orka storten. LES 8: voortaan uit de buurt blijven van onbemande opblaasorka’s.

10.08 Mama heeft opblaasorka geretourneerd aan de rechtmatige eigenaar en haalt ontbijtkoek tevoorschijn.

RUST.

10.20 Ontbijtkoek is op en peuter 1 heeft zwempak en zwemluier uitgetrokken en weigert de boel weer aan te trekken.

10.21 Peuter 1 insmeren.

10.28 Peuter 1 begint te krijsen omdat er ineens poep op de grond ligt. Blijkt uit peuter 1 te komen. Mama wil poep opruimen maar ontdekt dat de billendoekjes in de rugzak zitten die nog thuis ligt. LES 9: Voortaan in álle rugzakken in huis billendoekjes stoppen en voor vertrek controleren of ze er nog in zitten.

10.35 Poep opgeruimd en peuter 1 schoongemaakt met andermans billendoekjes, maar peuter 1 houdt niet meer op met krijsen.

10.40 Andere ouders beginnen meewarige blikken te werpen. LES 10: Niets van aantrekken.

10.42 Al het strandspeelgoed verzamelen uit alle hoeken en gaten van het pierenbad, peuters uitkleden, afdrogen, schone luiers aan, aankleden. Schoenen laten we voor deze keer zitten. Peuters naar de fiets loodsen, terwijl peuter 1 nog steeds krijst.

10.55 Ruzie wie er in het voorste zitje mag. Mama probeert nogmaals het principe van ‘om de beurt’ uit te leggen. Tevergeefs. Peuter 2 begint nu ook te krijsen.

10.59 Peuters zitten op de fiets en zijn op slag stil. Mama zingt een liedje en vraagt of iedereen een leuke ochtend heeft gehad. Peuters begrijpen de vraag niet. LES 11: Overwegen om voortaan bij mooi weer binnen te blijven en de hele ochtend Bumba te kijken en ontbijtkoek te eten.

LEES OOK: 15 Tekenen dat je EINDELIJK gewend bent dat je kind een peuter is