Hoe voorkom je in godsnaam dat je een slons wordt in 7 stappen

19.09.2018 05:00
slons

Kijk. Er was dus Eén Heel Erg Ontzettend Belangrijk Ding (nouja, wel wat meer dingen, maar je moet keuzes maken in het leven) waarvan ik mezelf grondig had beloofd dat het me, eenmaal moeder, nooit zou gaan overkomen. Namelijk: ik zou geen slons worden. Want schone kleren zijn fijn en fris en hoe moeilijk kon het überhaupt zijn vlekvrije kleren aan het lijf te hebben? 

Maar lieve mensen, ik weet nu: immer schone kleren dragen is bepaald geen sinecure als je (net) moeder bent. Kanonnen zeg. Toegegeven: een schone trui/broek/jurk traceren en aantrekken lukt vaak nog wel, ze schoon houden is potdorie hogere wiskunde. Ter illustratie een kleine greep uit de vele momenten waarop je kleren vies worden ookal wil je het dus echt niet.

  • Baby krijgt gepureerde worteltjes. Je hebt een slab omgedaan, dus niks meer aan doen denk je. FOUT! Baby weet namelijk het volle lepeltje in een onbewaakt ogenblik vast te grijpen, glibbert daarbij uitgebreid met zijn dottige handje door de wortelpuree, zwaait heen en weer met de lepel en voor je het weet is het overal wortelpuree op je outfit wat de klok slaat.
  • Baby is klaar met drinken en moet nog boeren. Nou. Dat gaat dus soms (en altijd onverwacht) gepaard met restanten, wat zeg ik, ladingen melk. Uiteraard heb je heel professioneel een spuugdoek op je schouder liggen, maar het beste ding verschuift omdat de baby de hele tijd zit te bewegen en daar heb je het al, een hele plens melk over je rug en dan gaat de bel of moet je naar je werk.
  • Peuter heeft gepoept. Je gaat ‘m verschonen, maar komt er opeens achter dat de billendoekjes WEG WEG WEG zijn. Je houdt met één hand de benen omhoog, probeert wanhopig de verplaatste doekjes te pakken te krijgen, maar dan begint je peuter in de lucht te trappen en de luier verschuift en de rest is niet geschikt om op te schrijven.

Erg lang verhaal kort: laatst had ik dus per ongeluk tijd om in de spiegel te kijken en toen kon zelfs een idioot zien: dit is niet goed. Overal melkvlekken en kledders wortelhapje, er zat een soort aardappelkwijl op mijn been, echt, het was een erge aanblik niet normaal. En daarom heb ik een rondvraag gedaan onder de niet-slonzige moeders voor tips. Ik ben er inmiddels druk mee aan de slag en het helpt best. Komen er een paar.

  1. Accepteer dat het niet meer zo tip top is. Dat is natuurlijk eigenlijk een superstomme tip, want je krijgt er geen schonere kleren van, maar het is wel een belangrijk uitgangspunt, want er bestaan nou eenmaal geen nette baby’s en eigenlijk ook geen nette peuters, dus dat moet je gewoon accepteren, want anders wordt het een gevecht tegen de bierkaai. Als je het acceptatieproces hebt afgerond zijn er vervolgens wel nog wat trucs die je zou kunnen uitproberen.
  2. Het moet in ieder geval mogelijk zijn in schone kledij op de werkvloer te geraken. Het geheim: doe je mooie shirt pas aan als de baby/peuter z’n jas aan heeft en in de wandelwagen zit/ligt. Eigenlijk moet je je shirt pas aandoen als je bij het kinderdagverblijf of de oppas weg bent, maar het is misschien wat opmerkelijk om je op straat te verkleden.
  3. Deze is verbluffend simpel: houd de handjes van je baby (voorzichtig) vast tijdens het eten geven. Of (als-‘ie bij je op schoot zit): ‘klem’ zijn arm tussen jouw arm. Kan-‘ie dus mooi geen wortelpuree rondwapperen. Ha!
  4. Zorg dat de baby een tijdje rustig rechtop zit na het voeden, zodat het allemaal even kan zakken. Ook belangrijk: kleine spuuglapjes moeten onmiddellijk in de ban, grote hydrofieldoeken zijn echt duuzend keer beter. Oh, en als je tóch snel moet opstaan na het voeden, houd de baby dan een klein beetje (gedraaid) van je af, met de doek onder zijn of haar mond. Dan valt de melk tenminste op de grond en niet op je mooie kleer.
  5. Laat je vriend of man regelmatig een totale bodyscan of in ieder geval een rugcheck doen (handig wanneer je bijvoorbeeld net van achteren bent aangevallen door een peuter met pindakaasmond). Vlek getraceerd? Dan natuurlijk snel snel snel flink boenen met z’n allen. Sommige dingen kan een mensch gewoon niet alleen.
  6. Zorg voor snoetenpoetsers op alle strategische plekken denkbaar – men neme de tafel, de bank, de commode, de auto. En haal je kind niet uit de kinderstoel voordat je éérst de handjes (de bron, het is de bron) en daarna de snoet hebt schoongeboend. Hoe graag je kind ook UIT UIT! de kinderstoel wil.
  7. Ga terug naar 1.

Lees ook: Hoe makkelijk je van leuke vrouw naar ‘Momzilla’ gaat