Wat is de ideale tijd tussen zwangerschappen?

16.05.2015 08:15
ideale tijd tussen zwangerschappen

Wat is de ideale tijd tussen zwangerschappen? Volgens een recente studie zijn die van ons vaak veel te snel op elkaar. Nou, nog een goede reden dus om die tweede (of derde) nog even uit te stellen. Wat is jouw ideale pauze? 

Wanneer is het tijd voor een tweede (of derde) kind? Zelf had in ik de eerste anderhalf jaar na de eerste totaal niet de neiging om nog een kind te willen maken. Al dat gehuil, slaapgebrek en fysieke ongemakken! Toen ik daarna wel die behoefte voelde, was het bijna te laat. Na 5 jaar ploeteren kwam de tweede.
Dat blijkt, geheel onbedoeld, best gezond te zijn geweest!

LEES OOK: Komt er dan geen derde? Eh…nee, echt niet.

Vorige week verscheen er een studie van het Centre for Disease Control. Daarin staat dat de gemiddelde tijd tussen twee zwangerschappen in de VS tweeënhalf jaar is. De meeste vrouwen echter hebben anderhalf jaar tussen hun zwangerschappen zitten.

Dat blijkt dus in sommige gevallen gevaarlijk te zijn, toonde een eerdere studie ook al aan. Experts zeggen dat het lichaam van een moeder anderhalf jaar nodig heeft om te herstellen van een bevalling (eh, ja daar kunnend we ons iets bij voorstellen). Ook staat er in de studie dat het risico op vroeggeboortes toeneemt als je binnen 18 maanden na de bevalling zwanger raakt.

Dit zijn de cijfers uit de VS:

• 30 procent van de vrouwen raakte binnen 18  maanden na de bevalling weer zwanger

• de gemiddelde tijd tussen twee zwangerschappen is tweeënhal jaar

• 20 procent van de vrouwen had maar liefst 5 jaar tussen zwangerschappen zitten

• blanke vrouwen hadden de neiging hun zwangerschappen achter elkaar te proppen: zo;n 2 jaar gemiddeld

• hoe ouder de moeder, hoe meer tijd er tussen de zwangerschappen zat

Stem je mee?

https://www.playbuzz.com/metowe10/wat-is-voor-jou-de-ideale-tijd-tussen-twee-zwangerschappen