Ierse vrouwen vliegen massaal naar huis om te stemmen tegen het abortusverbod

Ierse vrouwen vliegen massaal naar huis om te stemmen tegen het abortusverbod
Vrijdag 25 mei mochten de Ieren stemmen over een wet over het algemeen verbod op abortus. Je kon alleen stemmen als je op het moment van de stemming in Ierland was. Dus vlogen hordes Ierse vrouwen die in het buitenland wonen speciaal naar huis om te stemmen. 

Ierland was lange tijd een van de meest conservatieve landen op het gebied van abortuswetgeving. Abortus in alle vormen is hier namelijk verboden, inclusief zwangerschappen als gevolg van verkrachting en incest, en bij afwijkingen aan het kind of (levensbedreigend) gevaar voor de moeder. Maar afgelopen vrijdag is hier verandering in gekomen.

Voor het eerst in 35 jaar mochten de Ieren stemmen over de abortuswetgeving. Het is duidelijk dat het een onderwerp is dat veel mensen aan het hart gaat. De hashtag #hometovote werd in de dagen voor de stemming trending op Twitter, waarmee vrouwen (en mannen) van over de hele wereld lieten weten dat ze naar huis kwamen om hun bijdrage te leveren aan de democratie. Van Buenos Aires tot Zweden, en van Australië tot Amerika.

Dit artikel gaat door onder de afbeelding

En niet zonder resultaat. 26 Mei bleek uit de eerst telling dat een overweldigende meerderheid voor het opheffen van het verbod was. Maar liefst 67% stemde tegen het verbod op abortus, en slechts 33% vond dat de wet moest blijven. Daarnaast kende dit referendum de hoogste opkomst voor een referendum ooit in Ierland, namelijk 65%.

Als alternatief voor de opgeheven wet komt er nu hoogstwaarschijnlijk een wet die in alle gevallen abortus tot 12 weken toestaat, en na 12 weken in gevallen van afwijkingen aan het ongeboren kind, of gezondsheidsgevaar voor de moeder.

Bron: Scary Mommy

LEES OOK: Nee, abortus is geen moord. En dit is waarom

Geschreven door
More from Sanne Mulder

Deze foto’s bewijzen: een kind even alleen laten, is nooit een goed idee. Nooit.

Soms kun je niet anders dan je kinderen twee seconden alleen laten....
Lees verder