Ik heb óók weekend ja!? Zo pak je het thuis aan

12.07.2014 05:09

Relatiecoach Stefanie Hoogland legt uit hoe je de taken in het weekend zo verdeelt, dat jij ook weekend hebt, ja!? (En niet alleen hij…).

Het is zaterdagochtend en jullie hebben ruzie over wie er het meeste recht heeft om zijn eigen ding te doen dit weekend. Hij vindt dat hij het de hele week druk heeft gehad op zijn werk met allerlei crisiszaken en late vergaderingen. Jij hebt ook een drukke week gehad op je werk en omdat je partner steeds laat thuis was, heb jij het merendeel van het huishouden en de kinderzorg op je genomen. En nu wil je gewoon een uurtje of twee alleen de stad in.
Je partner heeft echter bedacht om te gaan sporten, een vriend te bezoeken en nog langs de elektronicawinkel te gaan om te kijken naar een nieuwe TV. Daar gaat je middagje winkelen. Je probeert hem ervan te overtuigen dat jij toch echt het meest gedaan hebt afgelopen week, nee maand, en dus ook het meeste tijd voor jezelf verdient. Maar hij vindt ook dat hij het meer dan verdiend heeft.
Vroeger, voordat jullie kinderen hadden, was het niet eens een issue: jullie werkten, hadden je eigen vriendenkring en sport, deden alles wat jullie wilden en toch had je tijd te over voor jezelf en elkaar. Nu er kinderen zijn, overleggen jullie steeds wie wat doet; soms lopen jij en je partner de hele week langs elkaar heen om alles draaiende te houden in jullie werk en thuis.

Tja, dan wil je in het weekend wel wat tijd voor jezelf.

Geef hem ook een break
Gun niet alleen jezelf tijd voor jezelf maar je partner ook. Verwijten van jou helpen daar in ieder geval niet bij. Nog een reden voor hem om ook tijd voor zichzelf nodig te hebben.
 Opvallend: als stellen gescheiden zijn lukt het vaak ineens wel om afspraken te maken over de kinderen. Helaas noodgedwongen, en vaak zijn het ook vechtscheidingen, maar de kersverse vrijgezellen genieten ondanks het verdriet soms toch ook weer van de tijd die ze hierdoor weer voor zichzelf hebben.
Waarom zou je dat niet binnen je relatie kunnen organiseren? Als hij fulltime of vier dagen werkt en één dag thuis is voor de kinderen, dan heeft hij ook alleen het weekend om iets voor zichzelf te doen. Veel mannen vinden het heerlijk om uren door een doe-het-zelfzaak te lopen, te klussen, te vissen of voetbal te kijken. Iets wat wij vrouwen misschien niet begrijpen maar dat hoeft ook niet. Voor ons heeft winkelen, naar de kapper gaan of een goed boek lezen hetzelfde effect en dat snappen de meeste mannen dan weer niet. Ieder heeft zijn eigen manier van opladen. Het elkaar gunnen werkt beter.

En ook hier geldt: je gunt het hem, maar jezelf ook. Omdat jullie het allebei waard zijn.

Tips

1.
In plaats van elkaar te overtuigen wie waar recht op heeft, kun je ook aan je partner vragen wat hij nodig heeft om tot zichzelf te komen. Geef ook aan wat jij nodig hebt; maak daar een harde afspraak over en leg die vast. Wil hij zaterdagmiddag klussen? Dan ga jij zondagochtend met je vriendin ontbijten. Deal!

2.
Hang de planner met afspraken op de WC. Dit is de enige plek waar mannen hem lezen, volgens Jan Dijkgraaf (tijdens het event Mama Meets van Kaat Mossel en Fabulous Mama in januari 2011).

‘Je doet het gewoon samen, punt!’ 
Alexander, bouwkundig ingenieur en vader van een dochter en twee zoons.

‘Uitslapen. Dat mis ik het meest. We hebben nu de afspraak gemaakt dat ik op zaterdag mag blijven liggen en mijn vriend op zondag. Allebei blij. En als we samen een weekend weg zijn dan slapen we de halve dag samen uit.’
Anna, leerkracht en moeder van vier zoons

 

Dit is een hoofdstuk uit Stefanie Hoogland’s boek Geef jezelf een break, mama, van Uitgeverij Réunion. het boek is hier verkrijgbaar.

boek