Interessant: het overmatig posten van babyfoto’s kan een teken zijn van depressie

13.05.2018 04:50
Interessant: het overmatig posten van babyfoto's kan een teken zijn van depressie

Heb jij ze in je tijdlijn, die moeders die niet kunnen stoppen met het delen van babyfoto’s? Op het eerste gezicht denk je: ‘jahaa, nu weten we het wel, je bent blij met je kind.’ Maar nu blijkt uit nieuw onderzoek dat het tegenovergestelde misschien wel aan de hand is.

Het lijkt een teken van puur geluk: het niet kunnen stoppen met ‘oversharen’ van foto’s van je pasgeboren baby. Maar onderzoekers van Ohio State University komen tot een andere conclusie. Zij ontdekten dat er een verband zou kunnen bestaan tussen hoe vaak en op welke manier een nieuwe moeder informatie deelt over haar baby, en haar psychologische staat. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat de vrouwen die het meest over hun kinderen deelden op social media, aangeven het meest last te hebben van depressieve gevoelens.

Het onderzoek richtte zich op een groep van 127 moeders. Al deze moeders waren hoogopgeleid, en hadden een fulltime baan. De meeste van deze moeders waren getrouwd. Uit de bevindingen van de onderzoekers blijkt dat moeders die de grootste druk voelden om ‘perfecte moeders’ te zijn, het vaakst over hun baby postten op hun Facebook. In sommige gevallen zelfs bijna op het obsessieve af.

En dat is niet het enige: het blijkt dat de moeders die de meeste druk voelen om ‘perfect’ te zijn ook emotioneler reageren op de reacties die hun foto’s teweeg brengen. Onderzoekster Sarah Schoppe-Sullivan legt uit: ‘Als een moeder constant foto’s op Facebook zet om bevestiging te krijgen dat ze het allemaal goed doet, en ze krijgt niet zo veel likes of positieve reacties als ze had verwacht, dan kan dat leiden tot problemen. Uiteindelijk zal ze zich hier misschien eerder slechter dan beter door voelen.

Natuurlijk is het normaal voor nieuwe ouders om foto’s van hun kinderen te delen op Facebook. Sarah waarschuwt alleen dat het misschien niet slim is om te vertrouwen op Facebook om je een goed gevoel te geven over hoe goed je het doet als ouder.

 

bron: Popsugar

LEES OOK: Uit onderzoek blijkt: Dit zijn de beste (en slechtste) landen om zwanger te zijn