Is 5 uur slaap genoeg? Nachtboek van een jonge moeder

hoeveel uur slaap nodig
Als er iets is waarvan Femke houdt is het slapen. Toen ze nog geen moeder was deed ze dat ook vaak. En vol overgave. Soms wel twaalf uur achter elkaar. Toen Max baby was haalde ze die twaalf uur in twee nachten. En soms zelfs in drie.

Een kind hebben betekent dat je vroeger dan je gewend was naar bed gaat. Maar jemig, als Max rond half acht in bed ligt, begint mijn dag pas. Dan wil ik Utopia, GTST en series als Grey’s Anatomy, Mad Men en True detective kijken. En tja, binnen een mum van tijd is het twaalf uur.

0.02 uur
Ik: “Reinier, we moeten naar bed.”
Reinier: “Ja, zohooo…”
Ik: “Nee, nu! Anders zijn we morgen wéér kapot”

0.28 uur
Ik heb zin om te kletsen. Over de schattigheid van Maxje. En over mijn werk. En over Reiniers werk. En over waar we op vakantie zullen gaan (Glampen in Portugal of toch naar Kroatië?). En over of we naar Haarlem zullen verhuizen.

01.01 uur
Reinier: “Femmert, nu moeten we echt slapen.”
Mijn man snurkt binnen vijf minuten. Ik denk nog even verder. Over mijn werk, zijn werk, ons toekomstige huis, onze vakantie deze zomer. Oh, oooh, ik lig te piekeren. Over deadlines, over Max’ uitslag op zijn rug en over het feit dat we de belastingaangifte nog niet hebben gedaan en… en… en.

02.14 uur
Godver. Ik kan niet slapen. En ik moet nu echt slapen, want straks begint Max weer te krijsen.

02.35 uur
Ja hoor, ik hoor ‘m al. Zal ik wachten totdat het gehuil ophoudt? Hij moet ook gewoon leren doorslapen. Maar straks heeft ie overgegeven? Dat gebeurde laatst. Toen dacht ik heel ‘verstandig’ niet toe te geven aan zijn zielige huiltje… bleek hij ‘s ochtends in zijn eigen kots te liggen. Oké, ik moet dus gaan kijken.

02.42 uur
Geen kots. Niks aan de hand. Schone luier gegeven en een flesje erin gedouwd. Ik móet nu echt slapen. Hoeveel uur heb ik nog?

05.15 uur
He, lekker, ik heb geslapen. Hoelaat is het? Oh, heerlijk, ik hoef er pas om acht uur uit. Nu maar hopen dat Max niet weer om zes uur wakker wordt.

05.34 uur
Nou, kom op, Femke. Slapen nu! (oooh, ik kan niet slapen, ik heb nog maar een half uurtje en dan wordt mijn kind wakker)

06.03 uur
Ja hoor, daar hoor ik ‘m alweer. Ik ga er niet naartoe. “Reinier??? Kan jij ff bij Max kijken?”

07.05
Och, ik heb toch nog heel even geslapen. En ik hoor niks. Zou Max ook weer in slaap gevallen zijn? Even plassen.

07.11
Neeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!! Is ie nou wakker geworden omdat ik de wc doortrok?

07.36
Ik moet eruit. Hij ligt al een half uur te kletsen

07.42
“Goeiemorgen lief schatje, sta je daar alweer vrolijk het bedlampje van je muur af te slopen? Heb je lekker geslapen?”

07.50 uur
Ontbijt. Krant. Ach, slaap is zoo overrated.

Totaal aan slaap deze nacht: +/- vijf uur.

Lang niet genoeg, vinden deskundigen. Maar ja, die hebben zelf vast geen kinderen.

Zucht.

Lees ook: Huildagboek van een tweejarige

 

 

Geschreven door
More from Femke Sterken

Wat niemand je vertelt over peuters…

Toen Femke moeder werd van Max was ze enorm opgelucht dat ze...
Lees verder

1 Comment

  • Briljant! Het lijkt wel alsof ik mijn eigenverhaal lees!! Bedankt, nu voel ik me niet meer de enige moeder die veeeeels te laat naar bed gaat terwijl haar kind gewoon om 19.00 uur al lekker ligt te knorren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.