‘Jij hebt nooit tijd voor koffie!’, zeggen andere moeders soms’

19.06.2015 08:30

In onze nieuwe rubriek ‘Hoe doet ze het toch?’ vragen we aan werkende moeders hoe zij de avondspits overleven, omgaan met verplichtingen van school om luizen- of biebmoeder te worden en hoe ze hun tijd verdelen tussen de kinderen, een sociaal leven en zichzelf.

Deze week: Lieke Lamb (41), moeder van 4 kinderen (Anke (16), Rozemarijn (14), Richard jr. (13) en Alessandra (9)), heeft samen met haar man Richard Lamb een eigen adviesbedrijf: Bureau TrendWatcher.com en is veel gevraagd spreker op conferenties en seminars over Trendwatching.

Hoe zijn bij jullie thuis de taken verdeeld?
‘Mijn man en ik hebben een eigen bedrijf en dat gaat 24/7 door. Als één van ons ergens een lezing moet geven, zorgen we dat de ander vrij is, zodat die er voor de kinderen kan zijn als zij uit school komen. De verdeling in het huishouden gaat vrij traditioneel. Ik kook en doe de was en Richard zet de vuilnis buiten en maakt de douche als die kapot is. Maar als één van ons een paar dagen weg moet om te spreken op een event, dan nemen we moeiteloos elkaars taken over. Het voordeel van een kantoor aan huis, is dat we flexibel zijn. Ik kan tijdens een thuiswerkdag even snel met mijn dochter naar de orthodontist of huisarts en daarna weer verder met een project voor een klant. Het thuiswerken met z’n tweeën laat mij wel duidelijk de verschillen zien tussen mannen en vrouwen in opvoeding en werken. Als mijn dochter uit school komt met een verhaal dat zij ruzie had met een leraar, kan ik dat moeilijk naast mij neerleggen. Richard kan heel goed geconcentreerd doorwerken en bespreekt het later uitgebreid tijdens het avondeten. Terwijl ik dan de rest van de middag afgeleid ben en me afvraag of ik de leraar moet opbellen.’

LEES OOK: Dirk (Divorce) Zeelenberg: ‘Ik ga vaak met mijn kinderen apart op vakantie!’

Bijna wekelijks wordt er door scholen een beroep gedaan op ouders om luizenmoeder of voorleesmoeder te worden. Ben jij daar gevoelig voor?
‘Ik ben vroeger, toen mijn oudste kinderen jonger waren, van alles geweest: biebmoeder, luizenmoeder, overblijfmoeder, pleinwacht en ik zat in de ouderraad. Dat kon toen, omdat ik wat minder werkte en flexibele uren had. Op een thuiswerkdag kon ik dan een uurtje pleinwacht zijn. Op dagen dat ik weg moest voor seminars, was het goed plannen en ruilen met andere ouders. Nu heb ik het allemaal wel een beetje gezien, ik werk meer en daarom ben ik niet meer zo actief op school. Mijn jongste is daar een beetje de dupe van. Zij weet bijvoorbeeld als er een lijstje voor het kerstdiner door de klas rond gaat, dat ze mijn naam maar bij de pakken appelsap moet opschrijven en niet bij het zelfgemaakte chocoladetoetje, haha! Ik lig er niet wakker van als ik opmerkingen of vragen krijg van andere moeders of juffen waarom ik mij weinig inzet voor school. Die tijd heb ik gehad. Wat ik wel erg vind, is als mijn dochter zegt dat ze het jammer vindt dat ik weinig actief ben op school. Dan voel ik mij toch een beetje schuldig en meld ik me aan als hulpouder voor een dagje naar het museum met haar klas.’

Je bent vaak een paar dagen op reis voor je werk. Hoe zorg je ervoor dat je genoeg tijd met de kinderen doorbrengt?
‘De momenten dat ik vrij ben, zijn ook echt voor de kinderen. We eten, als dat kan, altijd samen met z’n zessen. In het weekend gaan we vaak met z’n allen er op uit en in het bos of op het strand wandelen met de hond. Die momenten zijn heel belangrijk. Ook gaan we een paar keer per jaar een weekendje weg naar bijvoorbeeld Parijs of Brugge. We zoeken van tevoren dingen op internet die we willen doen en maken duidelijke afspraken, dat we iets gaan doen wat de kinderen leuk vinden, maar ook iets wat Richard en ik leuk vinden. Zo genieten we allemaal optimaal van zo’n weekendje weg.’

Hoe zorg jij voor dat je tijd voor jezelf vrij maakt?

‘Haha, eigen tijd? Die heb ik niet! Dat schiet er vaak bij in. Als ik niet werk, ontspan ik door iets leuks te doen met mijn gezin. Lekker op vrijdag- of zaterdagavond televisie kijken met z’n allen. Ik probeer twee keer per week te sporten, maar zelfs één keer lukt vaak niet. Ook paardrijden en harp spelen schiet er helaas dikwijls bij in. Als ik voor m’n werk een aantal grote lezingen moet voorbereiden dan heb ik wel echt even tijd alleen nodig. Zowel wat betreft voorbereiding als wat betreft focus. Dan ga ik met de hond wandelen of iets truttigs doen zoals in de tuin werken. Mijn man weet dat ik dat nodig heb en we geven elkaar die ruimte. Hij neemt het huishouden en de kinderen dan even over. Verder ben ik niet zo’n uithuizig typje, omdat ik voor mijn werk al veel interessante mensen ontmoet op borrels van congressen. Met vriendinnen spreek ik dan ook niet zo vaak af, één keer in de zoveel tijd gaan we lunchen, maar dat vind ik ook genoeg. Ik heb ook niks met koffie drinken met andere moeders van school. Ik krijg vaak te horen: ‘Jij hebt nooit tijd voor koffie!’ Als zij dat zeggen, weet ik inderdaad niet waar ik de tijd vandaan moet halen om dat te doen, maar ik mis dat ook niet.’

Heb je momenten dat de balans tussen werk en kinderen zoek is en wat doe je dan?
‘Ja, tuurlijk heb ik soms van die momenten. Een tijdje was ik heel gefrustreerd over hulp krijgen van anderen. Zelf doe ik altijd mijn best om andere ouders te helpen met opvangen van kinderen als zij omhoog zitten. Maar toen wij zelf wat extra hulp nodig hadden van anderen, bleek dat een stuk minder te zijn. Dat heb ik een periode heel jammer gevonden. Mijn oudste dochter heeft een lichte vorm van autisme en het vinden van de juiste school voor haar kost een hoop stress, zorgen en tranen.  Ik heb mijn kracht toen weer opgepakt door die frustraties toe te laten en door het op te schrijven, het te accepteren. Je hoeft je niet altijd groot te houden. Ik heb toen geleerd om als gezin zelfredzaam te zijn en ook uiteindelijk besloten om daarna wat minder snel in de bres te springen voor anderen. Nu hebben we inmiddels een fijn netwerk van ouders om ons heen, die elkaar van twee kanten helpen als iemand omhoog zit.’

Wat is je advies voor andere werkende moeders?

‘Ik zeg altijd: ‘don’t spread yourself too thin’. Het kan en hóeft niet allemaal tegelijk. Probeer te kiezen wat jij belangrijk vindt om je tijd en aandacht aan te besteden en sta voor die keuze. Probeer los te komen van dat knagende gevoel waar je niet voor hebt gekozen. En wees zacht en nuchter tegen jezelf. Als je een keuze hebt gemaakt, wees realistisch in de dingen die je wel en niet kan doen. Dat het huis rommelig is en de vaatwasser het al een aantal weken niet doet, laat dat gaan en focus op de dingen je wel doet en goed gaan. Vergeet niet te genieten onderweg in plaats van teveel op een onzichtbaar einddoel of perfectie te focussen.’

Wat vind jij van onze nieuwe rubriek? Laat het ons weten op Facebook!

LEES OOK: Thuiswerken met kinderen, hemels of hels?