Hoezo hip? Dit zijn de 11 kenmerken van de oldskool moeder

17.06.2019 05:00
Hoezo hip. Dit zijn de 11 kenmerken van de oldskool moeder

Waarom modern doen als het ook oldskool kan? Janneke laat zich graag inspireren door de moeders die haar voorgingen. Ben jij er ook zo eentje? Dit zijn de 11 kenmerken van de oldskool moeder.

Lees ook: 11 Dingen die je echt niet hoeft te doen als moeder.

 1. Je bezigt precies dezelfde soort uitspraken en woorden als je moeder. Bijvoorbeeld: ‘Ben je nou helemaal betoeterd?’, of: ‘Ik ben geen uithangbord’. En natuurlijk zeg je ook ‘bips’. En ‘toet’. En ‘opperdepop’. Wie zegt dat soort dingen nog tegenwoordig? Nou, ik dus. Ik weet niet hoe het komt, maar het is sterker dan mezelf.
 2. Je doet precies dezelfde soort dingen als je moeder. In mijn geval: eerst de eerste lettergreep van de naam van mijn ene kind noemen, er dan achterkomen dat ik mijn andere kind bedoel, en dan pas de juiste naam zeggen. Soms ook doe ik eerst de eerste lettergreep van een van de poezen, en dan pas de naam van het kind in kwestie. Deze is ook heel oldskool: je kind bij zijn eerste én tweede naam noemen als je boos begint te worden.
 3. Je smeert boterhammen voor een uitstapje. Dat lekker nonchalant lunchen in de dierentuin heb ik wel geprobeerd, maar dan lustten ze weer niks, stond je met hongerige kinderen in een ellenlange rij of zat je op een terras in de brandende zon omdat alle parasols al bezet waren. Dus voortaan neem ik boterhammen mee. In een boterhamzakje. Die we dan ergens opeten op een groezelig bankje in de schaduw. Vol met duivenpoep.
 4. Je smeert het mes af aan de volgende boterham. Over boterhammen gesproken: niks geen speltbroodjes met notenspread en hennepzaad of wraps met makreel, zoals moderne moeders doen. Gewoon een boterham met pindakaas. Waarvan je het mes afsmeert aan de bovenkant van de volgende boterham, ook al zit daar appelstroop op.
 5. Je geeft je kinderen suiker. Geen pure suikerklontjes, dat nou ook weer niet. Maar wel: appelsap, diksap, ontbijtkoek en Liga’s. En je eet het zelf ook, maar dan in de vorm van chocola, koekjes en Ben & Jerry’s ijs. Waarom een fit mom worden als het moederschap an sich al topsport is, is mijn motto.
 6. Je kookt aardappels, groenten en vlees. Minstens drie keer per week. En dus geen speltpasta, quinoa of linzen. Je zou misschien wel willen, maar ja, ze blieven het niet. En dus bezwijk je toch weer voor de oldskool methode. Je bent er per slot van rekening zelf ook groot op geworden.
 7. Je vergeet kleren voor jezelf te kopen. En dus loop je alweer in die spijkerbroek van drie seizoenen geleden. Net zoals je moeder vroeger deed. Terwijl je kind wél schittert in iets nieuws. Of, helemaal oldskool: in een leuk vintage boxpakje dat je natuurlijk wel net op de kop hebt getikt op eBay.
 8. Je huis staat vol met nostalgisch speelgoed. Bijvoorbeeld de garage en de kassa van Fisher Price. En natuurlijk de telefoon, mét hoorn en snoer. Vooral leuk voor jezelf trouwens, want je kind belt intussen gewoon met jouw mobieltje.
 9. Je kind kijkt nostalgische filmpjes. Bert en Ernie, Tik Tak, Buurman en Buurman – dat werk. En ook qua literatuur dicht je je schattesnoetje een oldskool smaak toe. Het duurt nog even, maar voor de zekerheid heb ik dus het hele oeuvre van Astrid Lindgren vast aangeschaft.
 10. Je vergeet het fenomeen snoetenpoetser. In plaats daarvan veeg je, als niemand kijkt, het gezicht van je kind schoon met een beetje van je eigen spuug. Getver! Deed jullie moeder dat vroeger ook? Ik had gezworen dat ik zoiets dus nooit zou doen, maar het is me toch al eens overkomen. Oldskool moederen is het. Van de bovenste plank.
 11. Je bent van het liefdevolle verwaarlozen. Van tevoren zag ik mezelf als zo’n moeder die altijd met een kind op de arm liep bij wijze van hip accessoire – denk Angelina Jolie. Maar in de praktijk vind ik dat gewoon gedoe en ook best zwaar, zeker met een tweeling. Nee, dan de liefdevolle verwaarlozing van weleer. Scheelt jezelf een hernia en je kinderen leren dat ze ook best zelf op hun beentjes kunnen staan. Oldskool, maar wel functioneel. Niks mis mee, zeg ik.

Lees ook: Ode aan de moeders die ons voor gingen.