Vanavond op tv: een kijkje in het moederbrein op NPO 2

Vanavond op tv: een kijkje in het moederbrein op NPO 2
Verandert je brein als je moeder wordt? Word je dommer van een zwangerschap? En hoe zit het met de vader? Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen onderzoeken in het NTR-wetenschapsprogramma De Kennis van Nu wat er gebeurt in de hersenen van prille ouders.

We kennen het waarschijnlijk allemaal wel. Vroeger kon je makkelijk zonder lijstje boodschappen doen, en nu is ‘brood’ al onmogelijk te onthouden. Eerst keek je onbewogen naar de meest dramatische films, en nu is een aflevering van Ik Vertrek al reden voor een flinke huilbij. Columnist Aaf Brandt Corstius en presentatoren Leonie ter Braak en Sofie van den Enk kunnen hierover meepraten:

LEES OOK: 25 Tekenen dat je lijdt aan ‘mommy brain’.

“Mijn Engels was ineens gewist.”
“Ik hoorde zo vaak gehuil, terwijl het er helemaal niet was.”
“Ik moest een half uur huilen omdat de wintertijd begon.”

De Leidse hersenonderzoeker Elseline Hoekzema besloot als eerste te onderzoeken wat zwangerschap met je hersenen doet, wat in 2016 tot een publicatie in het prestigieuze Nature Neuroscience leidde. Haar resultaten gingen de hele wereld over: Hoekzema bewees dat de hersenen van moeders ingrijpend veranderen tijdens de zwangerschap. In ieder geval tot twee jaar na de bevalling. Presentator Elisabeth van Nimwegen gaat bij haar langs terwijl zij de hersenen van een kersverse moeder scant. Gaat het geheugen inderdaad achteruit, zoals veel jonge moeders dat ervaren?

Ook vaders komen er niet onderuit

Volgens neuro-endocrinoloog Peter Bos komen vaders er zeker niet onderuit. “Hun testosteronniveau dendert naar beneden. Ook bij vaders wordt het zorgbrein geactiveerd.” Naast het moederbrein bestaat er ook zeker een vaderbrein. Bos onderzoekt hoe de hormoonspiegel van presentator Diederik Jekel verandert wanneer hij wordt opgesloten met een huilbaby.

De Kennis van Nu: Het moederbrein
Uitzending: woensdag 6 februari, 21.20 uur, NPO 2
Website: www.dekennisvannu.nl

LEES OOK: 10 bizarre eigenschappen van een vermoeide moeder (die je eerst niet had).

Geschreven door
More from Sanne Mulder

Als je kind(eren) hier niet overdreven blij van worden: supercoole regenboogpannenkoeken!

Hoe tof zijn deze pannenkoeken? En je hoeft niet bang te zijn...
Lees verder