Kinderen en fietsen: Handige dingen om te weten over een fietshelm bij kinderen

Een fietshelm voor kindjes: je ziet het nog niet veel in Nederland. Misschien komt dit omdat een fietshelm in Nederland voor kindjes (en volwassenen) op de fiets (nog) niet verplicht is. Toch weet elke ouder wel dat een helm opzetten bij je kindje veiliger is op de fiets. Je lees in dit artikel meer over een fietshelm in Nederland, tips voor het kopen van een fietshelm en wanneer een fietshelm aan vervanging toe is.

Fietshelm in Nederland niet verplicht

We weten allemaal dat een fietshelm geen ongevallen kan doen voorkomen. Wel weten we dat een helm dragen bij het fietsen verwondingen aan het hoofd en hersenletsel kan doen voorkomen. Een helm beschermd het hoofd via de energie-absorberende schuimlaag. Samen met de gladde harde buitenkant wordt er een soort weerstand gevormd. Een goede fietshelm zou klappen op moeten kunnen vangen tot 20 kilometer per uur.

In Spanje en in Zweden is het dragen van een fietshelm voor kinderen onder de 15 jaar bijvoorbeeld al wel verplicht. In Nederland zijn ouders zelf verantwoordelijk voor de keuze of je je kleintje juist wel of niet een fietshelm op doet.

5 tips voor het kopen van een fietshelm

De juiste maat kopen

Koop nooit een fietshelm op de groei. Hoe je wel bepaalt of de maat van je fietshelm de juiste is? Bepaal de omtrek van je hoofd door ongeveer twee centimeter boven je wenkbrauwen te meten.

Pas de helm voordat je de weg op gaat

Het is belangrijk dat de fietshelm de juiste maat heeft. Anders heb je de kans dat de helm niet goed functioneert bij een val op het hoofd van je kindje. Pas daarom de helm bij je kind. Hoe je test of de helm goed is? Laat je kind met zijn of haar hoofd schudden. Blijft de helm goed op zijn plek zetten? Dan kan je kindje de weg op!

Helm moet belangrijke plekken op hoofd bedekken

Doet je kleintje een helm op tijdens het fietsen? Kijk goed of het voorhoofd, de slapen en het achterhoofd goed bedekt zijn. Dit zijn de plekken waar het meeste letsel kan worden opgelopen.

Ventilatie

Wij begrijpen dat een nadeel van een fietshelm dragen is dat het warm kan aanvoelen aan het hoofd. Zeker bij de warme zomerdagen is dit een groot nadeel. Let er goed op bij aankoop dat er voldoende luchtgaten zijn in de helm. Maak het een gewoonte voor je kindje dat als hij of zij gaat spelen, de helm af kan. Zo kan de helm luchten en voorkom je een oververhit hoofd.

Blijven zien en horen

Heeft je kind zijn of haar helm op? Test dan goed of hij of zij dan nog wel alles kan zien en horen. Het is niet de bedoeling dat je kleintje tegen een boom aanfietst omdat de helm het zicht blokkeert of een ambulance of politiewagen niet aan kan horen komen.

Wanneer is een fietshelm toe aan vervanging?

Vind je het belangrijk als ouder om je kindje een fietshelm op te doen bij het fietsen? Verstandig: met een fietshelm kan veel letsel aan het hoofd en/of nek worden voorkomen. Wanneer je een nieuwe fietshelm moet aanschaffen?

  1. Wanneer de oude helm niet meer goed past
  2. Als de fietshelm al meer dan vijf jaar oud is. Zeker wanneer je kind veel gebruik maakt van de fietshelm, is vervanging na vijf jaar nodig
  3. Als je kind is gevallen met de fietshelm. Als de binnenschaal van de helm een deuk heeft, is het niet meer vanzelfsprekend dat de helm de volledige bescherming kan bieden.

Fietshelm kopen?

Ben je op zoek naar een goede fietshelm voor je kleintje? De Polisport kinderhelm is verkrijgbaar in het roze en in het zwart, inclusief hippe prints. De maat is een standaard kinderhelm XS maat. Dit is geschikt voor kinderen met een hoofdomtrek tussen de 48 en 52 centimeter.

Geschreven door
More from Boyd

Mamafiets: waar moet je op letten en wat is onze favorieten?

Als je kinderen hebt, is het aanschaffen van een echte mamafiets een...
Lees verder