Kinderen en fietsen: Welke maat kinderfiets is juist voor mijn kind?

05.07.2022 11:36

Ben je op zoek naar een fiets voor je kleine, maar weet je niet welke maat kinderfiets geschikt is voor je kind? Gemiddeld kan je ervan uitgaan dat een kind zo’n 6 cm groeit, per jaar. Ouders denken vaak vooruit te denken door een fiets ‘op de groei’ te kopen. Toch is deze gedachte niet de juiste. Het is namelijk belangrijk dat je kind goed bij de grond kan komen. Zeker wanneer je kind plotseling tot stilstand moet komen is het belangrijk om de grond te kunnen raken.

In dit artikel lees je alles over de juiste fietsmaat voor je kind te bepalen.

 

 

Kinderfiets kopen met zijwieltjes

Leert je kleintje net fietsen? Dan gebeurt dit vaak met behulp van zijwieltjes. Met zijwieltjes op een kinderfiets weet je zeker dat de fiets niet om gaat vallen. Zelfs niet als je kind de fiets nog niet onder controle kan houden.

De standaard levering van kinderfietsen in de kleinste maten, is met zijwieltjes. Heeft je kleintje veel op een loopfiets geoefend? Dan zijn zijwieltjes misschien helemaal niet nodig. Zij hebben namelijk beter geleerd om balans te kunnen houden.

 

 

Hoe bepaal je de juiste maat voor een kinderfiets?

Je kan een fietsmaaat voor je kind bepalen door te kijken naar hun leeftijd. Toch geeft dit niet altijd garantie dat je de juiste maat hebt. Sommige kinderen zijn namelijk wat groter of juist weer wat kleiner dan andere kinderen van dezelfde leeftijd. Het is beter om bij kinderen te kijken naar de lichaamslengte, dan dat je aannames doet uit de leeftijd. Waar je bij een volwassenenfiets uitgaat van een frameaanduiding, kijk je bij kinderfietsen vaak naar de grootte van de banden. Deze maat wordt aangegeven in inches.

Hoeveel inches past bij welke lengte?

Welke inch fiets het beste past bij de lengte van je kind? Voor het berekenen hiervan wordt er gekeken naar de volgende punten:

  1. Wat is de lichaamslengte?
  2. Welke leeftijd heeft je kind?
  3. Wat is de kledingmaat?

In de tabel hieronder zie je welke maat fiets het beste past bij je kind, rekening houdend met lichaamslengte, leeftijd en kledingmaat:

 

 

 

 

 

 

Leukste kinderfietsen per wielmaat

Kinderfiets voor 12 inch

Ben je op zoek naar een stoere kinderfiets, met een wielmaat van 12 inch? De Cube Cubie 120 2022 is geschikt voor kinderen tussen de 3 en 4 jaar. In dit kleine fietsje zit net zoveel aandacht verwerkt als een volwassenenfiets.

Alle scherpen hoeken die zitten aan een fiets, zijn volledig afgehoekt. Gebruikersgemak en vooral veiligheid staat centraal bij deze fiets. Dit fietsje beschikt over een terugtraprem in combinatie met een velgrem. Daarnaast beschikt de fiets over 1 versnelling. Let op: deze Cube Cubie wordt niet automatisch geleverd met zijwieltjes.

Kinderfiets voor 16 inch

Op zoek naar een fiets, met een wielmaat van 16 inch? De Cube Cubie 160 2022 is geschikt voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar. Deze lichte en stoere fiets heeft – net als de Cube Cubie 120 2022- geen scherpe randen. Alle hoeken zijn afgehoekt. Speelsheid en snelheid is waar deze fiets om bekend staat. Perfect voor de kleine avonturier.

Dit fietsje beschikt over velgremmen. Er zijn geen versnellingen plus geen achterlieten. Ook belangrijk: deze Cube beschikt over een gesloten kettingkast. Zo weet je zeker dat je kleine avonturier niet tegen de kettingkast kan komen. Fietst je kleintje nog met zijwieltjes? Let op: deze worden bij deze fiets niet automatisch geleverd.

Kinderfiets voor 24 inch

Ben je op zoek naar een stijlvolle fiets met een wielmaat van 24 inch? De Cortina U4 Transport Mini Solid 24 inch RN3 2022 is geschikt voor meiden tussen de 8 en 11 jaar oud. Deze hippe fiets is perfect voor meiden die nog wel eens wat bagage mee willen nemen, dankzij de hippe voordrager. Tip: zet een leuke hippe mand of krat op je voordrager. Zo wordt het nog makkelijker om spullen mee te nemen.

Deze fiets beschikt over 3 versnellingen. Hierdoor is het makkelijker om ook de wat steilere fietspaden te beklimmen. Je komt met deze Cortina fiets tot stilstand door middel van een terugtraprem. Zowel de voor- als achterverlichting werkt op een batterij. Vergeet dan ook niet om regelmatig te checken of de verlichting het goed doet.

Ben je op zoek naar een kinderfiets, maar twijfel je over de juiste maat? Het is altijd aan te raden om – voordat je een fiets aanschaft- een proefrit te maken op je favoriete fiets. Het maken van een proefrit is geheel vrijblijvend en ook nog eens kosteloos. Maak vooraf wel even een afspraak voor je proefrit. Zo weet je zeker dat je favoriete fietsen op voorraad zijn in de winkel en door je uitgetest kunnen worden! Kom langs bij één van de winkels van Fietsvoordeelshop.nl bij jou in de buurt, voor deskundig advies en goede service.