Kleine kinderen? Dit is hoe je relatie verandert

22.06.2022 18:00
kleine kinderen? Dit is hoe je relatie verandert

Heel simpele acties binnen een relatie krijgen een totáál andere invulling als je kinderen klein zijn. Charlotte duidt de nieuwe betekenis van woorden die je dacht te kennen, maar die nu voor iets HEEL anders staan.

Sms-en/whatsappen
Eerst:
Een middel om midden op de dag even te informeren hoe de dag van je liefste verliep. Of zomaar een kusje of lieve woordjes te sturen. Of alvast wat prikkelende beloften voor die avond aan te kondigen, iets in de trant van ‘ik heb zo’n zin…’

Nu:
Een middel om de logistieke planning die een gezin vereist met militaire precisie in een paar tekens door te nemen. Bij uitstek geschikt om de taakverdeling ad hoc aan te passen. Iets in de trant van: ‘ik heb zin in stamppot, haal jij de worst, dan haal ik de kinderen’.

Lees ook: Waarom de eerste drie jaar van je kind het meest uitdagend zijn voor je relatie

Een avondje uit
Eerst:
Een vrijbrief om alles te doen waar jullie zin in hadden. Urenlang lekker borrelen, vervolgens uitgebreid eten en dan naar de bios. Daarna nog een drankje om de film door te nemen, waarna de kans groot was dat de avond zich verplaatste naar een club om tot diep in de nacht te dansen. De day after sliep je een gat in de dag.

Nu:
Tijdens het avondeten stel je je opnieuw aan elkaar voor en bespreek je en passant de laatste updates over kinderen/werk en regeldingen. Zodra het licht in de bios gedempt is, stort je, getergd door een in de jaren opgebouwd slaaptekort, weg in een diepe slaap om pas weer wakker te worden als de aftiteling over het scherm rolt. Daarna haasten jullie je naar huis (het is nog geen middernacht) want de oppas moet op tijd thuis zijn.

Seks
Eerst:
Een bezigheid waar je eigenlijk meestal wel zin en energie voor had.

Nu:
Als de sterren en planeten precies zó staan dat…
a) de kids eindelijk slapen/toevallig uit logeren zijn/volledig opgaan in een film (bijvoorbeeld op zondagochtend)
b) niemand last heeft van krampjes/doorkomende kiezen of nachtmerries
c) jij of hij niet allang doodmoe in slaap gevallen zijn op de bank – of eindelijk dat uurtje uitslapen meepikt.

als die magische mix van a, b en c aanwezig is, dán komt het er wel eens van.

Avondeten
Eerst:
Een gezellige bezigheid waarbij je met een wijntje rustig genoot van ingewikkelde, vaak buitenlandse gerechten (Thais, Japans, you name it) – in ieder geval maaltijden waar vissticks geen onderdeel van uit maakten. Onderwijl nam je uitgebreid de dag door, om daarna relaxt de borden af te ruimen.

Nu:
Een chaotische, stressvolle bezigheid waarbij twee volwassen dreumesen/peuters/kleuters proberen te begeleiden bij het naar binnen werken van een maaltijd waarin meestal een glansrol is weggelegd voor pasta en vissticks – en bij Gods gratie drie happen groenten. Dit alles gaat gepaard met veel geklier en gezeur, ‘ge-lust-ik-niet’ en omvallende bekers, waarna je de borden afruimt en nog minuten bezig bent de geplette doperwten en rijstkorrels onder de tafel vandaan te schrapen.

Een gesprek voeren
Eerst:
Twee volwassen die met elkaar praatten.

Nu:
Twee volwassen die in drie zinnen minimaal twintig keer onderbroken worden door volle luiers, kleine escalaties en koters die hen wat willen vragen/laten zien/zeggen. Waarna de volwassenen maar besluiten om het gesprek straks, als de kinderen eenmaal slapen, verder voort te zetten. Wat ze vervolgens vergeten, of waar ze te gaar voor zijn, dus wat ze dan, je raadt het al, maar de volgende dag doen.
Inderdaad (zie nummer 1) via whatsapp of sms.

Lees ook: Zó krijg je zeker een relatiecrisis (probeer het dus alsjeblieft niet zo te doen!)