Maak je mamafiets winterklaar!

09.11.2022 16:14

De koudere wintermaanden staan weer voor de deur, met hopelijk veel zonnige en droge dagen. Of je nu wel of niet je mamafiets deze wintermaanden gaat gebruiken: wij raden je aan om je (elektrische) mamafiets winterklaar te maken. In de winter kunnen sneeuw, regen en vorst ervoor zorgen dat het frame en onderdelen gaan beschadigen. Lees in deze blog onze handige tips om je fiets winterklaar te maken!

Bewaar je accu op een warme en droge plaats

Heb je een elektrische (mama) fiets? Dan is het onderhouden van je e-bike extra belangrijk. Het gaat hierbij met name over het onderhouden van je accu. Als je goed omgaat met je accu, kan deze gemiddeld vijf jaar meegaan. Een belangrijke tip tijdens de koudere wintermaanden is om je accu op een warme plaats te bewaren. Laat je accu – voor zover mogelijk – niet op de fiets zitten, als deze buiten staat. Kou zorgt ervoor dat de capaciteit van je accu daalt.

Gebruik de accu regelmatig

Hopelijk zijn er veel droge dagen gedurende de komende wintermaanden. Spring regelmatig op je elektrische mamafiets en gebruik je accu! Gebruik je je elektrische mamafiets twee weken niet? Dan raden wij je aan om toch je accu op te laden. Zo voorkom je diepte ontlading!

Elke accu of batterij loopt leeg. Ook wanneer je deze even niet gebruikt. Als het voltage onder een bepaald punt komt, dan ontstaat er dus diepontlading. Diepte ontlading zorgt ervoor dat je accu onbruikbaar is en vervanging is de enige oplossing. Heeft je accu diepteontlading? Schaf een nieuwe Bosch EBP Accu 36V 625 WH aan.

Ketting schoonmaken

Of je nu een elektrische (mama) fiets hebt of een ‘normale’ mamafiets, het is belangrijk je ketting zo nu en dan schoon te maken. Hoe je dit doet? Draai de ketting rond en druppel deze in met speciale kettingreiniger. Laat het middel even intrekken en wrijf erna met een katoenen doek de ketting schoon. Om de ketting soepel te houden, smeer je vervolgens de ketting in met olie. Om spetteren te voorkomen is het aan te raden voordat je op de fiets stap, de ketting licht schoon te wrijven.

Controleren van je banden

Een goed bandenprofiel zorgt ervoor dat je genoeg grip op de weg hebt. Handig, zeker in de wintermaanden als er sneeuw is gevallen. Verwijder eventuele steentjes die vastzitten in het profiel en breng de banden op de juiste spanning.

Beschik je over een elektrische (mama)fiets? Dan is het wellicht een goed idee om de montage van speciale fietswinterbanden te overwegen. Deze winterbanden beschikken over een speciaal loopvlak dat zorgt voor genoeg wegcontact.

Zichtbaarheid is nóg belangrijker in de winter

Goed werkende verlichting is altijd belangrijk, maar in de winter nog nét wat meer. In de avonden is het snel donker enook bij neerslag is het belangrijk dat je goed te zien bent door andere weggebruikers.

Controleer of je dynamo goed werkt als je fiets hier nog over beschikt. Schaf eventueel verlichting aan die weren met een oplaadbare accu. Kijk bijvoorbeeld een s naar de AXA Greenline 30 lux usb.

Laat je in de wat koudere wintermaanden zeker niet tegenhouden om regelmatig te genieten van je tweewielier. Ook in de wintermaanden zijn er droge dagen. Wanneer je jouw (elektrische mama)fiets goed onderhoud, is fietsen met neerslag ook veilig!