Maartje: “Alleenstaand en fulltime werken, dan heb je een goed vangnet nodig”

Supermom Maartje van Kelle (33) kennen we van haar populaire Instagramaccount Our Little Photo Diary, waar ze lief en leed deelt en de mooiste foto’s post. Net gescheiden en moeder van twee jongens, Sam (6) en Mees (3), deelt ze haar bekentenissen, familietradities en opvoedtrucs.

GENIETEN
Sinds ik kinderen heb geniet ik meer van het leven. Kinderen zien alles zo puur en kunnen zo intens gelukkig zijn. Ik vind het leuk om te aanschouwen hoe kinderen naar dingen kijken; een musje die voorbij vliegt, een bloemetje tussen de stoeptegels, daar kunnen zij zo verwonderd naar kijken. Dagelijkse dingen die wij volwassenen niet eens meer zien. Ik kan me nu ook een stuk minder druk maken om dingen dan toen ik nog geen moeder was. Campings en all-inclusive hotels vond ik vroeger afschuwelijk, nu ben ik groot fan! Dat kinderen je dag, en dus je planning, bepalen vind ik het zwaarst. Je kan nooit meer spontaan even weg. Als ze hun dag niet hebben en jij hebt allemaal activiteiten gepland; dat is kansloos, haha. Mijn favoriete moment van de dag is als ik ze naar bed breng. Die frisgewassen lijfjes tegen me aan en dan een boekje lezen in het grote bed. Of ‘s ochtends als we wakker worden en ze nog even komen knuffelen voordat het ochtendspitsuur begint, heerlijk vind ik dat.

OPVOEDING
Mijn ouders waren vrij autoritair, maar ik denk dat dat wel gebruikelijk was voor die tijd. Ik voed mijn kinderen ook vrij streng op, maar ook democratisch. Er zijn duidelijke regels bij mij thuis, maar ik vind het wel belangrijk om te praten met de kinderen. Te vragen wat er aan de hand is en uit te leggen waarom iets gebeurt of wel of niet mag. Ik denk sowieso dat consequent zijn heel belangrijk is voor kinderen. En de drie R’en: Rust, Reinheid, Regelmaat. Dat riep mijn moeder vroeger al bij ons thuis en ook toen ik pas bevallen was; ‘Maartje, breng rust en regelmaat aan in je leven.’ Ja-ha mam. Maar nu besef ik wel dat het toch écht het beste is.

LIEFDE
Ik vind het belangrijk om mijn kinderen mee te geven dat ze geliefd zijn, en om ze te leren liefde te geven. Plus dankbaar te zijn. Vanwege mijn Instagramaccount Our Little Photo Diary krijg ik regelmatig spullen voor de kinderen opgestuurd. Ik leg ze uit dat het niet vanzelfsprekend is om zomaar nieuwe dingen te krijgen. Eens per half jaar moeten ze van mij hun speelgoed opnieuw uitzoeken en een selectie maken van wat ze aan ‘de arme kindjes’ moeten weggeven. Dat gaat overigens niet altijd zonder slag of stoot hoor, haha.

OPA’S EN OMA’S
Zowel mijn ouders als mijn schoonouders spelen een belangrijke rol in het leven van mijn kinderen. Ze passen allemaal op, ontzettend fijn. Ik werk namelijk fulltime en ben net gescheiden van de vader van mijn kinderen. Dan is het fijn om een groot vangnet te hebben. De jongens gaan met mijn ouders vaak wandelen met de hond, naar de eendjes of boekjes halen bij de bibliotheek. Ik vind het leuk om kleine fietstochtjes met ze te maken. Dat deed ik vroeger ook veel met mijn ouders. Leuk om dat nu met mijn eigen kinderen te doen!

ETEN
Op zaterdag maak ik vaak tosti’s of worstenbroodjes, met soep. En op Eerste Kerstdag eten we standaard Chinese Fondue, een traditie die ik van kleins af aan al heb. Ik vind het eetmoment heel belangrijk; even samen aan tafel zitten, écht tijd maken voor elkaar en gezellig kletsen. Mobiele telefoons, Ipads en de televisie moeten dan weg of uit. De eettafel speelt dan ook een belangrijke rol in ons huis. Het is het hart van het huis; hier komen we samen. Allemaal op onze eigen Tripp Trapp van Stokke. Heerlijke stoelen vind ik dat. Zo fijn dat je ze zo lang kan gebruiken, omdat ze als het ware ‘meegroeien’ met de kinderen.

Sam eet alles, dat is wel heel fijn. Mijn vader maakte vroeger voor hem al zijn hapjes vers en ik heb hem ook altijd alles aangeboden. Mees overigens ook, maar die doet zijn mond niet open. AVG’tjes gaan er bij hem nog wel in, maar dan houdt het wel zo’n beetje op. Sam z’n lievelingsgerecht is nasi en ik houd van de Italiaanse keuken. Voorheen riep ik nooit zo’n moeder te worden die apart voor haar kinderen staat te koken, maar nu betrap ik me er stiekem op. Tja, ik wil toch echt dat Mees iets binnenkrijgt, dan maar wat langer in de keuken staan. En als we uit eten gaan neem ik vaak de iPad voor de jongens mee. Nog zo’n bekentenis waarvan ik vroeger riep dat zelf nooit te gaan doen, haha. Maar ja, als ouder wil je zelf toch ook nog een beetje rustig zitten?

Een Tripp Trapp stoel van Stokke heb je voor het leven: van baby naar kleuter naar puber naar volwassene. Zo zijn al veel Tripp Trapps doorgegeven van generatie op generatie.

De Tripp Trapp Gallery op 7 en 8 september
Om het tijdloze karakter van deze Chair for Life te vieren, opent Stokke op vrijdag 7 en zaterdag 8 september een tijdelijke Tripp Trapp gallery voor het hele gezin in hartje Amsterdam. Tijdens deze twee dagen kunnen er diverse workshops bijgewoond worden van kunstenaar Selwyn Senatori, model & fotograaf Kim Feenstra, Merel von Carlsburg van The Green Happiness, kinderslaapcoach Susanne Willekes en Janine Breukhoven-Kho van lifestyle platform Prêt-à-Pregnant. Verder kun je je Tripp Trapp® laten graveren met de naam van je kindje – dus neem het ruggesteuntje van je eigen stoel mee -, is er een leuke expo over de Tripp Trapp® zelf en is er een professionele fotograaf die een mooi portret van het hele gezin kan maken.
Waar? POPUP9, Runstraat 25, Amsterdam – gratis toegang
Wanneer? Vrijdag 7 en zaterdag 8 september, dagelijks geopend van 10.00u tot 18.00u
Zie de Facebook pagina voor meer informatie over alle activiteiten en de tijden: https://www.facebook.com/StokkeNederland/

Schrijf je hier in voor de workshops
 https://billetto.nl/nl/e/tripp-trapp-gallery-by-stokke-Tickets-305480 

Dit artikel is geschreven samen met Stokke, maar de inhoud is 100% van ons. Hier lees je alles over ons advertentiebeleid.

Geschreven door
More from Philippine Dankelman

Phantasialand: een walhalla voor stoere kinderen

Barbara ging naar Phantasialand met haar zoon Felix en vriendje Huub (10)....
Lees verder