Maartje: “Mijn lichaam is onherkenbaar veranderd”

04.03.2015 14:30

De fotoserie van Me-to-We! We fotografeerden 12 van onze bezoekers met hun moederlijf.Maartje (34) werd moeder van Tom (1) na dertien IUI-pogingen. Haar lijf is flink veranderd. Door de hormonen en de zwangerschap kwam ze vijfentwintig kilo aan. “Waar ik vroeger mijn ribben voelde, zitten nu rollen.”

“Waarom we niet zwanger konden worden was onduidelijk. Gelukkig zagen de dokters heil in hormoon- en IUI-behandelingen. Vooral die continue stroom aan hormonen vond ik heel zwaar. Daarbij wist niemand op mijn werk het, dus ik was ontzettend aan het goochelen met werktijden en doktersbezoekjes. Überhaupt heb ik weinig mensen verteld dat we in een medisch traject beland waren. Ik wilde gewoon niet dat me iedere maand gevraagd zou worden: ‘En? Is het gelukt’

Ondertussen vond ik de babyboom onder vrienden en kennissen heel lastig. Als er weer een geboortekaartje op de mat viel, besloot ik soms om niet op bezoek te gaan. Gewoon omdat ik mezelf er niet mee wilde confronteren dat het ons niet lukte. We zijn twee jaar met alle behandelingen bezig geweest. Dertien ziekenhuispogingen. De eindstreep was in zicht. Ik deed een test en ging er vanuit dat het hetzelfde verhaal als altijd zou zijn: niet zwanger. Maar ineens verschenen er twee streepjes. Ik geloofde het niet.

_W4A0452

 

Natuurlijk was ik heel blij, maar ook heel onzeker. Jarenlang was ik om de dag in het ziekenhuis geweest en nu moest ik het de eerste maanden van de zwangerschap maar uitzoeken. Bovendien werd ik vreselijk misselijk, dus ik vond het geen geweldige tijd. En toen werd Tom ook nog eens te vroeg geboren. Met 35 weken kwam hij ter wereld. Hij dronk niet zelfstandig en moest aan de sondevoeding. Gelukkig is het helemaal goed gekomen met hem. Maar mijn lijf is onherkenbaar veranderd. Ik was een slanke den. Met mijn 1.74 m. woog ik 52 kilo en nu weeg ik 75 kilo. Het heeft waarschijnlijk te maken met de combinatie hormoonbehandelingen en zwangerschap. Echt erg vind ik het niet. Misschien gaat het er nog wel weer af, maar misschien ook niet. Ik zou het niet onoverkomelijk vinden; dat ik dit kind heb mogen krijgen is het allerbelangrijkst.”

De naam van Maartje is gefingeerd

Fotografie: Bernice van Wissen. Interviews: Barbara van Erp & Femke Sterken. Visagie: Hanan Chahid & Danielle Mulder. Styling: Anna-Marie Janssen.
Een deel van deze fotoserie is ook verschenen in de Kekmama.