Marleen heeft een obsessie met de diepvries: “Rugzakjes en broodtrommels erin, klaar!”

29.10.2016 00:10

Marleen (41) heeft het helemaal uitgedacht. Met militaire precisie kookt ze het hele weekend voor de rest van de week. “Ik snap echt niet mensen op vrijdagavond een wijntje opentrekken. Dan loopt je hele weekend toch in de soep?”

Lees ook: 45 Gedachten tijdens het koken en eten met kinderen (als vader van huis is)

“Alles draait om een goed systeem. Je kan wel klagen over poe-poe spitsuur, maar je kan het ook oplossen. Dat doe ik. Zondagavond als de kinderen slapen, dan begint het. Ik open de kast met de broodtrommeltjes, haal ze er alle 16 uit, precies genoeg voor mijn twee meisjes op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Tienuurtje, twaalfuurtje. Zo handig om voor al die momenten eigen trommeltjes te hebben. Want hier komt het, dit is wat ik op zondag doe: ik vul alle trommeltjes met boterhammen en fruit. Daarna pak ik de 8 rugzakjes en doe de trommeltjes erin. Daarna loop ik met rugzakken en al naar de schuur en leg ze… in de vriezer!”

Koude ruggen
“Briljant toch?! Dat niet iedereen dat doet, snap ik niet! Neem mijn zus: die heeft drie kinderen en maar 6 broodtrommeltjes, en 3 rugzakjes, daar kun je toch geen goed systeem op bouwen? Het is echt heel makkelijk: ’s morgens haal ze ze eruit, je hangt ze op de ruggen van de kinderen. Ze klagen weleens dat het koud is op hun rug, maar dan denk ik: joh, dan ga je toch lekker hollen naar school? Ben je zo weer warm hoor! Ook moet je er geen peren of appels in doen, want die ontdooien niet zo lekker. Ik gebruik mango’s en sinaasappelpartjes – die laten zich prima ontdooien.”

Van de Appie naar de Lidl
“Het avondeten heb ik ook helemaal strak getrokken. Daar begin ik al op vrijdagavond mee. Als ze slapen, rijd ik naar de Lidl en daarna naar de Appie, voor dat wat ze in de Lidl niet hebben. Dan ben je altijd het goedkoopst uit. Dan ga ik een schema af dat ik jaren geleden heb gemaakt. Een week bestaat uit 7 dagen, dus ik kook voor 6 – op dag 7, de vrijdag hebben we kliekjesdag. Ik heb me goed ingelezen in maaltijden die je kunt invriezen en heb nu een perfect werkend systeem. Ik kook het hele weekend door: spaghetti bolognese, macaroni met ham en kaas, Marokkaanse kikkererwtensoep, Hollandse erwtensoep, pannenkoekjes en ga zo maar door. Ik maak altijd genoeg voor 2 avonden en vries dus lekker vooruit in.”

Wijntje drinken
“Zondagmiddag rond etenstijd ben ik daar klaar mee, zodat ik daarna weer de rugzakjes kan vullen met broodtrommeltjes. Ik vind het zó handig! Het is de meest relaxte manier om de week door te komen. Ik snap echt niet mensen op vrijdag hun sloffen aan doen en een wijntje opentrekken. Dan loopt je hele weekend toch in de soep?”

Lees ook: Hoe het komt dat je tijdens het eten 29x néé moet zeggen (en 1 x ja!)

Foto: Thinkstock