‘Moeder en af en toe een XTC-pil, is dat zo erg?’

20.09.2019 18:30

Romy (37) was altijd een feestbeest, tot ze moeder werd. Nu haar dochter twee jaar is, vindt ze het leuk om weer regelmatig uit te gaan. Soms gebruikt ze dan drugs, iets wat haar man verschrikkelijk vindt.

Lees ook: Als de verloskundige vraagt of je weleens drugs hebt gebruikt, wat zeg je dan?

“Hij staarde met grote ogen aan, mijn man Leendert. Waar ik dacht dat ik nu helemaal mee bezig was? En of ik soms knettergek was geworden? Het was de ochtend na een festival waar ik met vriendinnen naartoe was geweest en ik vertelde dat we allemaal een halve XTC-pil hadden ingenomen. Heerlijk, we hadden tot diep in de nacht gedanst. En ik had geen druppel alcohol gedronken, dus ik had helemaal geen kater. Prima toch?

Nou, daar dacht Leendert anders over. Dat ik voordat ik moeder werd soms drugs gebruikte, vond hij al matig. Maar nu we de verantwoordelijk over een kind hebben, vindt hij het ronduit verschrikkelijk. Onverantwoord. Er kan wel ik-weet-niet-wat in die pillen zitten, zegt hij, ook al koop ik ze echt niet zomaar van jan en alleman op zo’n festival. Een van mijn vriendinnen had ze deze keer gekocht van een dealer waar ze eigenlijk altijd naartoe gaat. Ik kan niet ontkennen dat je nooit duizend procent zeker weet dat de pillen in orde zijn, maar een betrouwbare dealer sluit wel een groot deel van het risico uit.

Leendert en ik kregen ruzie over die pil. Hij noemde mij een drugsverslaafde moeder en dat maakte me woedend, want dat ben ik natuurlijk niet. Af en toe een pilletje bij het uitgaan, is dat zo erg? Leendert ziet echt spoken, enorme gevaren die er niet zijn. Ik denk echt dat een avond veel bier drinken – zijn idee van een feestje – net zo schadelijk voor je is. Maar daar hoor je hem nooit over.

Lees ook: ‘Ik ben en blijf een feestbeest, dat moet mijn vriend toch begrijpen’

Ik kan natuurlijk heus wel zonder drugs, maar ik vind het op een feest of bij een concert gewoon heerlijk dat XTC remmingen wegneemt. Alles voelt intenser, ik dans lekkerder, ik word niet moe, ik vind iedereen lief en geweldig. Even ontsnappen aan het dagelijkse leven. Na zo’n avond teer ik nog zeker een week op dat fijne gevoel. Is het sneu om daar drugs voor nodig te hebben? Misschien wel, maar dan is dat maar zo. Ik doe dit hooguit eens per zes weken, niet vaker. Ik ken moeders die elke dag alcohol drinken omdat ze de stress anders niet aankunnen. Is dat dan beter?

Omdat Leendert zo stellig is in zijn mening, vertel ik hem maar niet meer dat ik nog steeds af en toe een pilletje neem. Hij weet niet beter dan dat het bij die ene keer is gebleven en vindt dat ik mijn verantwoordelijkheid als moeder moet nemen. Ik vind dat af en toe optimaal ontspannen óók valt onder het nemen van die verantwoordelijkheid. Maar dat zal ik hem nooit kunnen uitleggen.”

Lees ook: 10 Dingen die je als bonus bij het moederschap krijgt